Η έντονη παρουσία ρωσικών υποβρυχίων και κατασκοπευτικών πλοίων κοντά σε υποθαλάσσια καλώδια μέσω των οποίων γίνεται η μεταφορά των δεδομένων του διαδικτύου παγκόσμια προκαλεί ανησυχία σε αμερικανούς αξιωματούχους και τις μυστικές υπηρεσίες ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει το κόψιμο των καλωδίων σε καιρούς εντάσεων και σύγκρουσης, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.
Το ζήτημα έχει προεκτάσεις πέρα από τις παλιές ανησυχίες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου μια και τότε θεωρούνταν πως οι Ρώσοι θα χρησιμοποιούσαν τα καλώδια. Ο σημερινός συναγερμός είναι πιο έντονος: Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να κόψουν τα καλώδια οπτικών ινών σε μερικά από τα δυσκολότερα στην πρόσβαση μέρη διακόπτοντας την άμεση επικοινωνία κυβερνήσεων, πολιτών και οικονομιών.
Aπό την εφημερίδα σημειώνεται πως για την ώρα δεν υπάρχει καμία απόδειξη κοπής καλωδίου, αλλά η ανησυχία καθρεφτίζει την αυξανόμενη καχυποψία των αμερικανών και συμμάχων τους ως προς την αυξανόμενη στρατιωτική δράση της Ρωσίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ανώτατοι αξιωματικοί του ναυτικού και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ φέρονται να είπαν στην εφημερίδα ότι παρακολουθούσαν την σημαντικά αυξημένη δράση των Ρώσων κατά μήκος των γνωστών διαδρομών των καλωδίων, από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη Βορειοανατολική Ασία και σε ύδατα πλησιέστερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ παρακολούθησαν στενά το ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο Γιάνταρ - εξοπλισμένου με δύο αυτοκινούμενα καταδυόμενα σκάφη βαθέων υδάτων - το οποίο έπλεε στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ προς την Κούβα, όπου ένα από τα καλώδια καταλήγει υπέργεια κοντά στην αμερικανική ναυτική βάση στον όρμο του Γκουαντάναμο, είπε η εφημερίδα. Σύμφωνα με αξιωματικούς του ναυτικού, τα καταδυόμενα σκάφη έχουν τη δυνατότητα να κόψουν καλώδια που έχουν καταβυθιστεί χιλιόμετρα μέσα στον πυθμένα της θάλασσας.
Ενώ τα καλώδια κόβονται συχνά από άγκυρες πλοίων ή φυσικές καταστροφές και διορθώνονται γρήγορα, αξιωματούχοι του Πενταγώνουν ανησυχούν γιατί οι Ρώσοι φαίνεται να ψάχνουν για τρωτά σημεία σε πολύ μεγαλύτερα βάθη, όπου οι ζημιές στα καλώδια είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν και επισκευαστούν, είπαν οι Τάιμς. Πρόσθεσαν δε ότι τα καλώδια μεταφέρουν πάνω από 10 τρισεκατομμύρια δολλάρια σε παγκόσμιες επιχειρήσεις κάθε μέρα και πάνω από 95% των καθημερινών επικοινωνιών.
σχόλια