Τον Δεκέμβριο του 2014, ο πατέρας του Σαμύ Αμιμούρ, ενός εκ των βομβιστών των αιματηρών επιθέσεων του Παρισιού, είχε δώσει συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Monde (χωρίς να δημοσιεύονται τα πλήρη στοιχεία του), αφηγούμενος το ταξίδι που είχε κάνει στη Συρία προκειμένου να φέρει πίσω το γιο του, ο οποίος είχε ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Ένα ταξίδι τριών εβδομάδων κάτω από τον καυτό ήλιο και θερμοκρασίες που άγγιζαν τους 50 βαθμούς κελσίου.
Ο Μοχάμεντ Αμιμούρ, πωλητής ρούχων σε ένα κατάστημα στο Σεν Ντενίς, αφηγήθηκε στην εφημερίδα την περιπέτεια του που ξεκίνησε πέρσι τον Ιούνιο, όταν έφτασε στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, στην πόλη Γκαζιάντεπ. Απο εκεί, ταξίδεψε σε μια βάση του ISIS, με ενα minibus στο οποίο επέβαιναν άνδρες, γυναίκες και παιδιά, με καταγωγή απο τη Ρωσία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Στα περίπου 80 χιλιόμετρα απο το Χαλέπι είδε να κυματίζει η σημαία του Ισλαμικού Κράτους. « Ήταν το πρώτο σημείο ελέγχου και βρισκόταν υπό την επίβλεψη ενός ανθρώπου που κρατούσε καλάσνικοφ. Βλέποντας τη σημαία, οι συνεπιβάτες μου άρχισαν να χειροκροτούν», θυμάται.
Οι οικογένειες που επέβαιναν στo mini bus μεταφέρθηκαν σε διαμερίσματα, οι άντρες στους στρατώνες. «Πήραν το διαβατήριο μου. Τους νέους τζιχαντιστές υποδέχθηκε μια ομάδα γενειοφόρων πολεμιστών, οι οποίο τον συνεχάρησαν που που πήγε να πολεμήσει παρά την προχωρημένη ηλικία του.
Την επομένη, 29 Ιουνίου του 2014, πρώτη μέρα του Ραμαζανιού, ήταν η μέρα που το ISIS διακήρυξε επίσημα την ίδρυση του Χαλιφάτου. Εξασθενημένος από μία τροφική δηλητηρίαση, ο Μοχάμεντ «σκοτώνει» την ώρα του μέχρι να μπορέσει να δει το γιο του. Είναι η ώρα της προσευχής και ένα μαύρο τζιπ 4×4 περιπολεί τους δρόμους. Το τζιπ σταματάει μπροστά του και αφού τον ρωτούν γιατί δεν προσεύχεται, τον συλλαμβάνουν και τον πετούν έξω από ένα τζαμί.
Το επόμενο πρωί ο Μοχάμεντ καταφέρνει να δει το γιο του. Όπως αφηγείται στη γαλλική εφημερίδα, κατάφερε να ξεχωρίσει το χαμόγελο του από μακριά. Ήταν τραυματισμένος και περπατούσε με πατερίτσες, αλλά δεν κατάφερε να μάθει αν είχε τραυματιστεί σε μάχη καθώς δεν τον άφησαν ποτέ μόνο μαζί του. «Ο Σαμύ ήταν πολύ ψυχρός. Δεν ήθελε να γυρίσει», λέει ο Μοχάμεντ. Το απόγευμα του έδωσε ένα γράμμα από τη μητέρα του. Μέσα έβαλε €100. Ο Σαμύ πήγε σε μια γωνιά, διάβασε το γράμμα και του επέστρεψε τα χρήματα. «Είπε πως δεν τα χρειαζόταν».
Συντετριμμένος από την ψυχρή αντιμετώπιση που είχε από το γιο του, ο Μοχάμεντ προσπάθησε να μιλήσει με κάποιους από τους συντρόφους του Σαμύ. Αυτοί του έδειξαν βίντεο και φωτογραφίες από φρικαλεότητες που διέπραξαν οι ίδιοι. «Είδα τρομακτικές εικόνες», λέει.
Δυο μέρες μετά, ο Μοχάμεντ πέρασε χωρίς δυσκολία τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, συνοδευόμενος από μία πρασινομάτα Γαλλίδα και το έξι μηνών παιδί της. «Ο άντρας της θα εκτελούσε μια αποστολή αυτοκτονίας και αυτή έδειχνε ευτυχισμένη. Από την Κωνσταντινούπολη πήρε το αεροπλάνο για τη Γαλλία χωρίς κανένας να τον συλλάβει. Κατά την άφιξη του, η γαλλική αστυνομία δεν του ζήτησε καν να τους ενημερώσει για το ταξίδι.
Το ταξίδι του Μοχάμεν δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Του πήρε καιρό να το παραδεχτεί. Ο γιος του είχε φύγει οριστικά. Είχε παντρευτεί και είχε αλλάξει το όνομα του.Παρά τους βομβαρδισμούς των Δυτικών, «θέλει να επιστρέψει στη Συρία μαζί μου, ίσως αυτή καταφέρει να τον πείσει», λέει ο Μοχάμεντ. «Δεν θέλω να μείνει όλη του τη ζωή εκεί
σχόλια