«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αποκαταστήσουμε τη διαφάνεια, τη νομιμότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, στην οικονομία, στην αγορά εργασίας, στο κράτος, στα ΜΜΕ, στη Δικαιοσύνη. Κι είναι ακριβώς αυτά τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα που ορίζουν σήμερα τις πολιτικές διαχωριστικές γραμμές, που ξεχωρίζουν τις δυνάμεις της προόδου από τις δυνάμεις της συντήρησης» δήλωσε λίγο νωρίτερα από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας που είναι αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη Μεταπολίτευση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την κατάρρευση ενός ολόκληρου οικονομικού, παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου, επαναφέρει -και με τραγική κατάληξη την υπαγωγή της χώρα μας στο μηχανισμό της μνημονιακής επιτροπείας εδώ και πέντε χρόνια- στο προσκήνιο τα αιτήματα εκείνου του τριημέρου για λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας.
«Όχι ως επετειακή ρητορεία, αλλά ως όρο επιβίωσης του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος απευθυνόμενος στο Σώμα είπε πως ο αγώνας του ελληνικού λαού ενάντια στην κοινωνική αδικία, την εξωτερική και καταναγκαστική επιβολή ακραίων και αναποτελεσματικών νεοφιλελεύθερων μοντέλων, αλλά και ο αγώνας ενάντια στην εγχώρια διαπλοκή, που έχει βασική ευθύνη για την πορεία της χώρας στην χρεοκοπία, ο αγώνας μας για να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική με ταξικό πρόσημο υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και για την αλλαγή των συσχετισμών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και για να αποκαταστήσουμε την Δημοκρατία που δεινοπάθησε, πιάνει το νήμα της νεολαίας της αντιδικτατορικής και μεταδικτατορικής περιόδου.
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια του οποίου ισχυρίστηκε ότι δόθηκε ένας σκληρός και άνισος αγώνας με δυνάμεις υπέρτερες και από θέσεις υπονομευμένες, «όμως για πρώτη φορά, μετά από χρόνια ο αγώνας αυτός, έδωσε το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να ελπίζει και να προσδοκά ένα καλύτερο μέλλον», και πρόσθεσε: «Κι αυτή ήταν και η προσδοκία που τον κινητοποίησε, που τον έβγαλε στο δρόμο με έναν πρωτόγνωροo δυναμισμό και μια πρωτοφανή διάθεση κινητοποίησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία τόνισε ότι απαιτεί ευρύτατο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους και σημείωσε ότι το ερώτημα είναι εάν θέλουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να εξυπηρετεί το σύνολο της κοινωνίας και θα στοχεύει στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών ιδανικών της ελεύθερης και ερευνητικής σκέψης, ή μια αγοραία εκδοχή και μια ατομικιστική συγκρότηση των σπουδών.
Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα το οποίο χαρακτήρισε «ανθρωπιστική τραγωδία», τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθεί είναι «η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών».
Αναφερόμενος στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η πολιτική ήττα της Ευρώπης από τους τρομοκράτες θα είναι τα κλειστά σύνορα, οι υψωμένοι φράκτες, οι μισαλλόδοξες φωνές και η προσχώρηση στη λογική της άκρας και ρατσιστικής Δεξιάς». «Έχουμε μνήμες από την προσφυγιά και οφείλουμε να απομονώσουμε τον ρατσισμό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας
σχόλια