(Πολιτική) αιθαλομίχλη…

(Πολιτική) αιθαλομίχλη… Facebook Twitter
0

Από το oikolopaideia

Συναντήθηκαν επιτέλους στο ΥΠΕΚΑ όλοι οι αρμόδιοι για την καταπολέμηση της ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια, δύο μήνες μετά την έξαρση του φαινομένου της αιθαλομίχλης. Αν κρίνει κανείς από τη σχετική ανακοίνωση, δεν πρέπει να πήγε και πολύ καλά η συνάντηση. Και αυτό γιατί ο κάθε αρμόδιος πήγε στην συνάντηση χωρίς ιδέες και λύσεις, αλλά με μία κρυφή ευχή: να εμφανιστεί κάποιος με ένα γιγάντιο αποσμητικό χώρου που θα έκανε την αιθαλομίχλη άοσμη και αόρατη.

Γιατί αυτό είναι το βασικό πρόβλημα με την αιθαλομίχλη. Είναι σαν το Soupline: τη βλέπεις, τη μυρίζεις, την αισθάνεσαι, δεν μπορείς να την κρύψεις για να γλιτώσεις και να προχωρήσεις με την -κατά τα άλλα καταστροφική για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία- ατζέντα σου.

Δεν εξηγείται αλλιώς πώς οι ίδιοι άνθρωποι δεν έχουν κάνει ποτέ τίποτα για την καταπολέμηση του φωτοχημικού νέφους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Πολιτική) αιθαλομίχλη… Facebook Twitter
Αριθμός ημερών που οι συγκεντρώσεις όζοντος ξεπερνούν το όριο ενημέρωσης. Πηγή: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος

Ούτε κάτι για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς στα μεγάλα λιγνιτικά κέντρα της χώρας, όπως στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη, όπου οι εκπομπές μικροσωματιδίων επί δεκαετίες κυριολεκτικά σκοτώνουν κόσμο.

(Πολιτική) αιθαλομίχλη… Facebook Twitter
Λιγνιτική μονάδα στη ΒΔ Μακεδονία.

Ο κόσμος κρυώνει...

 

...πρώτον γιατί το σπίτι όπου ζει είναι τελείως ακατάλληλο από άποψη μόνωσης και δεύτερον γιατί δεν έχει λεφτά να ζεσταθεί λόγω κρίσης και υψηλής φορολόγησης των καυσίμων. Και θα κάνει οτιδήποτε για να ζεσταθεί. Από το να κάψει σκουπίδια και ελαστικά, μέχρι να ξυλεύσει το διπλανό του δάσος ή πάρκο (κάπως έτσι 'ξυρίστηκε' ο Υμηττός στην Κατοχή). Αυτό είναι το πρόβλημα.

Άρα τι κάνουμε με την αιθαλομίχλη;

 

Σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σε κάθε ανεπτυγμένη χώρα του πλανήτη, η φορολόγηση των καυσίμων (όπως κάθε φορολόγηση) στην Ελλάδα δεν συνδέεται με αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές, αλλά στοχεύει στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος αφενός και δευτερευόντως στην πάταξη του λαθρεμπορίου.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα στοιχεία, είναι προφανές ότι η αύξηση της φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης, απέτυχε να παράγει περισσότερα δημόσια έσοδα, αφού ήδη η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης έχει μειωθεί κατά 70%.

Δυστυχώς όμως η συζήτηση έχει περιοριστεί στη μείωση της φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης ή ακόμα και στην επαναφορά του στα πρότερα επίπεδα. Φτάσαμε δηλαδή στο παράδοξο, ένα μεγάλο μέρος της Αριστεράς (όπως και πολλών άλλων) να υποστηρίζει ένα μέτρο που θα ευνοήσει το λόμπι του πετρελαίου, αλλά όχι τους πλέον αδύναμους ακόμα και αν το πετρέλαιο θέρμανσης μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από το 1 ευρώ ανά λίτρο, αφού ο κόσμος θα συνεχίσει να μην μπορεί να το αγοράσει. Αυτή η συζήτηση ενδείκνυται για λαϊκισμό και ψηφοθηρία, δεν υπηρετεί την κοινωνία.

Εδώ είναι η ευκαιρία.

 

Αντί να συζητούμε κάθε χειμώνα πώς θα ζεστάνουμε τον κόσμο (πχ επίδομα θέρμανσης, δηλαδή χρήματα σε μία μαύρη τρύπα), ίσως φέτος είναι η ώρα να συζητήσουμε πώς ο κόσμος δεν θα ξανακρυώσει ποτέ.

Η ερώτηση λοιπόν δεν είναι 'πόση φορολόγηση χρειάζεται', αλλά τι κάνουμε τα χρήματα από τη φορολόγηση αυτή. Ένα πρόγραμμα μαζικής ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων ξεκινώντας τώρα από τους πλέον αδύναμους, με ειδικά προσωρινά επιδόματα για όσους ζουν στις περιοχές με το ψυχρότερο κλίμα:

  • Λύνει οριστικά το πρόβλημα θέρμανσης και κλιματισμού για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και ενισχύει τα εισοδήματά τους.
  • Δημιουργεί νέες επενδύσεις, εκ των πραγμάτων στην επικράτεια, σε ολόκληρη την περιφέρεια (όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα).
  • Τονώνει τον κατασκευαστικό κλάδο που έχει καταρρεύσει (δεν χρειαζόμαστε περισσότερες οικοδομές, καλύτερες χρειαζόμαστε).
  • Δημιουργεί νέα κεφάλαια για την οικονομία από την φορολόγηση και την τόνωση της απασχόλησης.
  • Είναι κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά ορθή.

Για να εφαρμοστεί όμως χρειάζεται πολιτικούς με ισχυρή πολιτική βούληση και όραμα. Που δεν σκέφτονται προβλήματα σε κάθε λύση, αλλά ευκαιρίες σε κάθε πρόκληση.

Και αν δεν εφαρμοστεί κάποια αποτελεσματική λύση αυτόν τον χειμώνα, όπου τον βρείτε, μαζέψτε ήλιο.

(Πολιτική) αιθαλομίχλη… Facebook Twitter
Η συμμορία με τους άσχημους – αλλά πολύ γλυκούληδες – σκύλους συμβουλεύει: λιαστείτε γιατί χανόμαστε!
Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ