ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Το ISIS δεν είναι η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο

Το ISIS δεν είναι η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο Facebook Twitter
2

 

Έπειτα από τρεις επιθέσεις σε τρεις εβδομάδες, στο Παρίσι, στη Βηρυτό και στη Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 397 άνθρωποι, η παγκόσμια προσοχή είναι στραμμένη στο Ισλαμικό Κράτος και την τρομακτική βιαιότητα του.

Στην νοτιοανατολική Νιγηρία όμως υπάρχει μία τρομοκρατική οργάνωση πιο θανατηφόρα από το ISIS: Η Mπόκο Χαράμ. Οι Νιγηριανοί τζιχαντιστές βρίσκονται πίσω από τις δολοφονίες 6.644 ανθρώπων το 2014, συγκριτικά με τους 6.073 θανάτους που προκλήθηκαν από τα χέρια μαχητών του Ισλαμικού κράτους, σύμφωνα με την έκθεση για την παγκόσμια τρομοκρατία που δημοσίευσε την περασμένη Τετάρτη, το Ινστιτούτο για την Ειρήνη και την Οικονομία.

Την ώρα που δημοσιευόταν η έκθεση,  ο αριθμός είχε ήδη αυξηθεί. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν έπειτα από επίθεση αυτοκτονίας δύο γυναικών – καμικάζι έξω από πολυσύχναστη αγορά στην πόλη Κανό της Βόρειας Νιγηρίας. Οι αρχές κατηγόρησαν ευθέως τη Μπόκο Χαράμ για το χτύπημα.

Την περσινή χρονιά, η Μπόκο Χαράμ και το ISIS ήταν υπεύθυνοι για το 51% των θανάτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία, την ίδια στιγμή που οι θάνατοι από τους τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ παρουσιάζουν αύξηση κατά 300%, σύμφωνα με τον κατάλογο.

Το ISIS δεν είναι η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο Facebook Twitter

Οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες. Όπως και το ISIS, έτσι και η Μπόκο Χαράμ, έχει προχωρήσει στην εγκαθίδρυση ενός χαλιφάτου στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της στη Νιγηρία. Δημοσιεύει παρόμοια προπαγανδιστικά βίντεο με αποτρόπαιες εκτελέσεις και οι φιλοδοξίες της εκτείνονται από την επιβολή της «Σαρία», μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης και την καταστροφή του κράτους, θυμίζοντας αρκετά την τακτική που ακολουθεί το ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.

Η Μπόκο Χαράμ, όπως ακριβώς και το ISIS, θέλει να επεκτείνει την περιοχή του ελέγχου της. Για να το καταφέρει, έχει αρχίσει να εξαπολύει επιθέσεις στα γειτονικά κράτη του Καμερούν, του Τσάντ και του Νίγηρα.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, πολύ συχνά, η Μπόκο Χαράμ επιτίθεται κατά ιδιωτών, χρησιμοποιώντας όπλα που οδηγούν σε πολύ υψηλό παράπλευρων θανάτων ανά επίθεση.

Το ISIS δεν είναι η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο Facebook Twitter

Η Μπόκο Χαράμ ιδρύθηκε το 2002, αλλά πραγματοποίησε τις πρώτες επιθέσεις της το 2009. Χαράμ στα αραβικά σημαίνει «απαγορευμένο» - και συμβολίζει τη στάση της απέναντι στη Δύση, και ειδικότερα στη δυτική κουλτούρα και εκπαίδευση. Ωστόσο, η ιδεολογία του Ισλάμ που προωθεί τίθεται εναντίον όλων των πραγμάτων, τόσο Δυτικών όσο και κοσμικών.

Η Μπόκο Χαράμ έκανε την εμφάνιση της το 2014 μετά την απαγωγή  276 κοριτσιών από σχολείο της Νιγηρίας. Οι απαγωγές πυροδότησαν μία παγκόσμια καμπάνια στα social media υπό το hashtag #BringBackOurGirls. 57 κορίτσια κατάφεραν να ξεφύγουν, αλλά 219 δεν επέστρεψαν σπίτι τους ποτέ και η Μπόκο Χαράμ συνέχισε απερίσπαστη το βίαιο έργο της.

Από το Μάιο του 2013 μέχρι σήμερα, η βία που έχει ξεσπάσει στη Νιγηρία και τις γειτονικές περιοχές, έχει «ξεσπιτώσει» περισσότερους από 2.5 εκατομμύρια ανθρώπους. Πολλοί από αυτούς έχουν ενωθεί με τις προσφυγικές ροές που προέρχονται από κράτη της υποσαχάριας Αφρικής και τα αραβικά έθνη, αναζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη.

Το ISIS δεν είναι η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο Facebook Twitter

Σύμφωνα με την έκθεση της Τετάρτης η τρομοκρατία βρίσκεται σε άνοδο σε όλο τον κόσμο. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τρομοκρατικές επιθέσεις για το 2014 έφτασε τους 32. 685 θανάτους, μια αύξηση της τάξεως του 80%, σε σχέση με τους 18.111 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους το 2013. Παράλληλα είναι και ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ.

Την ώρα που οι επιθέσεις στις δυτικές χώρες είναι που συγκεντρώνουν την προσοχή των δυτικών ΜΜΕ, περισσότεροι από το 78% των θανάτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία, σημειώθηκαν στη Νιγηρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Συρία.

Συνολικά, σε 67 χώρες σε όλο τον κόσμο σημειώθηκε τουλάχιστον ένας ή περισσότεροι θάνατοι από τρομοκρατικές επιθέσεις το 2014, εν συγκρίσει με τις 59 χώρες της περασμένης περιόδου.

Πηγή: Mashable / Μετάφραση- επιμέλεια: LIFO Newsroom

Ελλάδα
2

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
"Η Μπόκο Χαράμ και το ISIS ήταν υπεύθυνοι για το 51% των θανάτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία".Να συμπληρώσω ότι οι 5 τρομοκρατικές οργανώσεις με τα περισσότερα θύματα (σύμφωνα πάντα με την έρευνα) είναι: Οι 2 προαναφερθείσες, οι Ταλιμπάν, οι νομάδες Φουλάνι και η Αλ Σαμπάμπ.Αλλά φυσικά το Ισλάμ δεν παίζει κανένα ρόλο για την ανάπτυξη της τρομοκρατίας, μα κανέναν απολύτως...(σημ.: Ναι, φυσικά τα οικονομικά και κοινωνικοπολιτικά αίτια είανι επίσης θεμελιώδους σημασίας. Αλλά όσοι σπεύσετε να προτάξετε αυτό το επιχείρημα, απαντήστε μου στο εξής: Πιστεύετε ότι η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός, η εκμετάλλευση ανθρώπων, η εξαθλίωση γενικότερα, είναι τόσο λιγότερο έντονες σε όλες τις μη ισλαμικές περιοχές όπου η τρομοκρατία είναι πολύ πιο περιορισμένη έως και απούσα;Επίσης: Όσοι δικαιολογούν την οργή των πληθυσμών αυτών έναντι της Δύσης, μπορούν να μου εξηγήσουν γιατί οι βασικοί στόχοι των οργανώσεων είναι οι ομοεθνείς τους; Το Παρίσι είναι μια μικρή υποσημείωση στο αίμα και τη φρίκη που έχουν σκορπίσει αυτές οι οργανώσεις σε Αφρική και Ασία.)
Δεν υπάρχουν μονοαιτιακές εξηγήσεις για κανένα ζήτημα. Τι προσπαθούμε να κάνουμε κάθε φορά δεν καταλαβαίνω. Να αποποιηθεί η Δύση κάθε ευθύνη ή να αυτομαστιγώνεται αέναα; Τπτ από τα δύο δεν είναι χρήσιμο. Είναι παραπάνω από προφανές ότι το Ισλάμ - (ο συγκεκριμένος τρόπος ερμηνείας του και κατ' επέκταση και το Ισλάμ το ίδιο αφού αν δεν υπήρχε αυτό καθ' αυτό δεν θα το ερμήνευαν με έναν συγκεκριμένο τρόπο αν δεν υπήρχε καν - το ίδιο πιστεύω για τις θρησκείες γενικά, με τη διαφορά ότι το Ισλάμ έχει κάποια χαρακτηριστικά που δυσκολεύουν περισσότερο την εκκοσμίκευση) είναι ένας από τους παράγοντες. Υπάρχουν και άλλοι. Το εκρηκτικό αυτό μείγμα (κυριολεκτικά :P) παραγόντων είναι που κάνει τη ζημιά. Το πως, το πότε, το γιατί συνδέθηκαν και συνδέονται. Επίσης, άλλο το πως και το γιατί δημιουργήθηκαν αυτές οι οργανώσεις, άλλο το πως ενδυναμώθηκαν πρακτικά, άλλο το πως ενδυναμώθηκαν ιδεολογικά, άλλο γιατί και ποιοι τις ακολουθούν κ.ο.κ. Ο καθένας εστιάζει στο σημείο που τον ενδιαφέρει, συμφέρει αναλόγως.