Κάποιες στιγμές στη ζωή μας θα τις θυμόμαστε για πάντα, είτε πρόκειται για το γάμο μας, είτε για τη γέννηση του παιδιού μας είτε για τις τέλειες διακοπές. Άλλες πάλι όπως μια οικογενειακή συνάντηση, το άγχος της δουλειάς ή τα χριστουγεννιάτικα ψώνια της τελευταίας στιγμής θα θέλαμε να τις ξεχάσουμε. Όμως για τους ολοένα και αυξανόμενους lifeloggers κάθε λεπτό κάθε μέρας καταγράφεται λεπτομερώς και αποθηκεύεται στο διαδίκτυο.
Οι οπαδοι του lifelogging λένε ότι μπορούν να δημιουργήσουν ένα πλήρες ψηφιακό αρχείο, το οποίο είναι προσβάσιμο ανά πάσα στιγμή και το οποίο τους επιτρέπει να ανακαλέσουν μια ευχάριστη στιγμή με κάθε λεπτομέρεια - ή απλά να θυμηθούν πού άφησαν το κλειδί του αυτοκινήτου.
Αντίθετα οι επικριτές υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια ηθελημένη μορφή του Μεγάλου Αδερφού (Big Brother) την οποία είχε μάλιστα προβλέψει ο Τζόρτζ Όργουελ στο μυθιστόρημα 1984 το οποίο αναφέρει πως κάθε λέξη και κάθε στιγμή θα μπορούσε να καταγράφεται.
Οι lifeloggers επιδιώκουν να απαθανατίσουν τις καθημερινές τους στιγμές, είτε μέσα από φωτογραφίες και βίντεο που βρίσκονται αποθηκευμένα στο διαδίκτυο, είτε καταγράφοντας τη διάθεσή τους, το πώς κοιμήθηκαν, αν γυμνάστηκαν και αν έκαναν δίαιτα.
Μέχρι στιγμής μόνο λίγοι χρήστες έχουν καταγράψει και μεταδώσει τη ζωή τους στο διαδίκτυο αλλά η δημοτικότητα ιστοσελίδων όπως το Twitter δείχνει ότι δεν θα διστάσουν κι άλλοι χρήστες να κάνουν το ίδιο όσο μάλιστα η τεχνολογία γίνεται όλο και πιο διαθέσιμη.
Οι εκστρατείες προστασίας προσωπικών δεδομένων προειδοποιούν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τους χρήστες που αποκαλύπτουν πολλά για την προσωπική τους ζωή να πέσουν θύματα εκβιασμού ή ηλεκτρονικής υποκλοπής. Σημαντικά είναι ωστόσο και τα πνευματικά δικαιώματα των φίλων, των συγγενών αλλά και των συναδέλφων των χρηστών, οι οποίοι θα εκτίθενται επίσης και ίσως να μην το γνωρίζουν.
Μέχρι τώρα η τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν οι lifeloggers ήταν μια ψηφιακή κάμερα στερεωμένη πάνω στα ρούχα, η οποία φωτογράφιζε και τραβούσε ένα συνεχές βίντεο. Οι κάμερες που χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα ήταν πολύ μεγάλες με αποτέλεσμα όσοι βρίσκονταν δίπλα στους lifeloggers να φοβούνται ότι θα καταγραφούν και οι ίδιοι. Όμως οι καινούριες συσκευές περιλαμβάνουν την Pivothead Durango, μια βιντεοκάμερα κρυμμένη σε ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου, ικανή να λαμβάνει εικόνες και ήχο υψηλής ποιότητας, διαθέτοντας παράλληλα την ικανότητα εντοπισμού προσώπου.
Την επόμενη χρονιά θα κυκλοφορήσει το Memoto, μια φωτογραφική μηχανή αξίας 280 ευρώ που θα έχει το μέγεθος ενός γραμματόσημου που θα εφαρμόζεται στα ρούχα και θα λαμβάνει μια φωτογραφία κάθε 30 δευτερόλεπτα. Οι φωτογραφίες θα αναρτώνται στο διαδίκτυο κάθε φορά που ο χρήστης φορτίζει την κάμερα και θα επισημαίνεται αυτόματα ο τόπος και ο χρόνος όπου τραβήχτηκε η φωτογραφία για να επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν και να μοιράζονται με ευκολία τις φωτογραφίες.
Οι Σουηδοί δημιουργοί του Memoto, λένε πως "η κάμερα στοχεύει στο να δώσει ακριβείς φωτογραφίες της ζωής σας που θα γράφουν πού ήσασταν και πότε".
"Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επανεξετάσετε οποιαδήποτε στιγμή στο παρελθόν σας", αναφέρει η Juniper Research, μια βρετανική εταιρία που ασχολείται με την έρευνα αγοράς και προβλέπει πως μέχρι το 2014 οι καταναλωτές θα ξοδέψουν πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ γι αυτές τις συσκευές.
Η Βρετανία διαθέτει ήδη 1,85 εκατομμύρια κάμερες CCTV και ο μέσος άνθρωπος βγαίνει 300 φωτογραφίες τη μέρα από τις πολλές κάμερες παρακολούθησης που βρίσκονται στην πρωτεύουσα.
Η Google την περασμένη χρονιά προκάλεσε οργή όταν έστειλε αυτοκίνητα εξοπλισμένα με κάμερες σε όλη τη χώρα για την υπηρεσία χαρτογράφησης street view. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα το βίντεο ή η καταγραφή ατόμων χωρίς την άδειά τους αλλά μπορείς να κατηγορηθείς για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, ιδίως αν τα αποτελέσματα μοιραστούν δημοσίως.
Οι πολιτικοί ακτιβιστές πάντως εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την τεχνολογική πρόοδο στην καθημερινή μας ζωή.
Ο Stephen Bowen, ο διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε: "Αυτό το είδος της τεχνολογίας μεταλλάσσει την έννοια της ιδιωτικής μας ζωής και προσφέρει ευκαιρίες για την παρακολούθηση κάθε κίνησής μας σε πραγματικό χρόνο. Ο ρυθμός της τεχνολογικής προόδου δημιουργεί τον κίνδυνο να αποτελέσουμε υπνοβάτες σε μια κοινωνία επιτήρησης".
Το πρόβλημα δεν είναι η τεχνολογική πρόοδος αλλά το ότι δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι το δικαίωμά μας στην ιδιωτική ζωή και πως αυτό προστατεύεται από το Νόμο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο Simon Davies, ο ιδρυτής της Privacy International, δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Times: "Το βασικό θέμα είναι η συναίνεση, και με μια αυτόματη συσκευή όπως αυτή, αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα".
"Είδαμε με την αντίδραση του κοινού στο Google Street View ότι οι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν τέτοιες εισβολές στην ιδιωτική τους ζωή".
--Πηγή:Mail on Sunday / επιμέλεια κειμένου: Λένα Φουτσιτζή
σχόλια