Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει εδώ και χρόνια ότι οι άνδρες έχουν καλύτερη χωρική αντίληψη από τις γυναίκες. Αυτό που δεν είχε προσδιοριστεί όμως ως τώρα ήταν γιατί συμβαίνει αυτό; Αν είναι δηλαδή ένα φαινόμενο που σχετίζεται με τις ορμόνες ή ανταποκρίνεται σε πολιτισμικές συνθήκες ή άλλους παράγοντες.
Τώρα, ερευνητές του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU), που εδρεύει στο Trondheim, εντόπισαν μέσα από δύο μελέτες ότι οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και τη διατήρηση του χάσματος των δυο φύλων σε αυτό τον τομέα.
Μάλιστα ο Δρ Καρλ Pintzka, διδακτορικός ερευνητής στο NTNU, εξήγησε ότι τα πειράματα έδειξαν ότι αν οι γυναίκες λάβουν τεστοστερόνη τότε προσανατολίζονται κι αυτές καλύτερα. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο ξεχωριστές μελέτες, που βασίστηκαν σε ένα μεγάλο τρισδιάστατο λαβύρινθο. Το αποτέλεσμα: οι άνδρες βρήκαν την έξοδο στο μισό χρόνο από ό, τι οι γυναίκες. Ένας αξονικός τομογράφος κατέγραφε τις διαφορές στην εγκεφαλική λειτουργία στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Οι εικόνες έδειξαν ότι και τα δύο φύλα χρησιμοποιούν μεγάλες περιοχές του εγκεφάλου όταν αναζητούν την κατεύθυνση, αλλά οι περιοχές αυτές είναι διαφορετικές. Οι άνδρες χρησιμοποιούν όλη την περιοχή του ιππόκαμπου ενώ οι γυναίκες απασχολούν σε μεγαλύτερο βαθμό τις πρόσθιες περιοχές.
Με τη χορήγηση της τεστοστερόνης στις συμμετέχουσες η χωρική αντίληψη βελτιώθηκε, χωρίς πάντως να γίνει ίδια με αυτή των ανδρών. Όπως λένε οι επιστήμονες η «χωρική πλοήγηση» είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και μια δόση τεστοστερόνης δεν μπορεί να αλλάξει την όλη εμπειρία της ζωής».