Την παρέμβαση των Εποπτικών Αρχών της εγχώριας κεφαλαιαγοράς προκάλεσε η πληροφορία ότι έκαναν την εμφάνιση τους και στη χώρα μας τα λεγόμενα «συμβόλαια θανάτου» (death bonds) ή πιο επίσημα. traded life policies.
Πρόκειται, σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για επενδυτικά σχήματα-στην συγκεκριμένη περίπτωση για το Aurora Defined Benefits Funds, φερόμενο ως Αμοιβαίο Κεφάλαιο εταιρείας με έδρα τα νησιά Cayman- που δεν έχουν λάβει άδεια από τις αρχές.
Τα σχήματα αυτά εξαγοράζουν, μετρητοίς με ένα συμφωνηθέν ποσό, συμβόλαια ζωής από ασφαλισμένους που έχουν ανάγκη από ρευστό. Στη συνέχεια αναλαμβάνουν την υποχρέωση να πληρώνουν τις δόσεις των συμβολαίων και εισπράττουν την αποζημίωση όταν πεθάνει ο δικαιούχος.
Οι αγοραστές των συμβολαίων βγαίνουν πολύ περισσότερο κερδισμένοι στην περίπτωση που ο κανονικός δικαιούχος και ιδιοκτήτης του συμβολαίου πεθάνει πρόωρα π.χ. από εγκεφαλικό ή από ένα τροχαίο δυστύχημα.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εμμένοντας στην οικονομική πλευρά του ζητήματος, κάνει λόγο για επενδύσεις υψηλού ρίσκου καθώς τα funds αυτά ακολουθούν περίπλοκες επενδυτικές στρατηγικές που εμπεριέχουν υπολογισμούς σχετικά με τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων.
Παράλληλα τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχήματα πρέπει να διατηρούν μεγάλα αποθέματα διαθεσίμων για να συντηρούνται οι επενδύσεις σε Traded Life Policies, ενώ συχνά οι εν λόγω επενδύσεις αφορούν πολλές εταιρίες σε διαφορετικές χώρες με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσκολία στη διαχείριση των επενδύσεων κατά τρόπο που να διασφαλίζει τη δίκαιη μεταχείριση των επενδυτών.
Από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εφιστούν στους επενδυτές ιδιαίτερη προσοχή και επισημαίνουν ότι σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές έχουν επιβληθεί σοβαρές κυρώσεις σε εταιρείες και πρόσωπα που προωθούν συγκεκριμένα προϊόντα.
σχόλια