Αρχείο

Facebook Twitter
0
1Πού βρισκόσουν τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967;(οldvic0)

Ήμουν στο κρεβατάκι μου. Είχε κάγκελα. Θυμάμαι ότι ξύπνησα από τον ήλιο που έμπαινε από το δωμάτιο και τη φασαρία στο σπίτι· ήταν παράξενο, γιατί και οι γονείς μου κοιμόντουσαν συνήθως μέχρι πολύ αργά. Η μαμά μπήκε στο δωμάτιο και μου είπε «ξύπνα, έγινε πόλεμος». Τη ρώτησα πού ήταν ο πόλεμος και μου είπε «δεν είναι εδώ, είναι στα βουνά». Πήγα να μείνω με τη γιαγιά λίγες μέρες. Παράξενο που ρώτησες. Ήμουν τριών. Για μένα, είναι η πρώτη μου καθαρή παιδική ανάμνηση.

2Τι διαφορά έχει η στάχτη από τη μπούρμπερη; Exoysiodotisssi

H μπούρμπερη, που θα μπορούσε να λέγεται και πούλμπελη, είναι σκόνη από μπαρούτι. Προέχεται από το pulpus, δηλαδή τον πολτό, την πούλπα. Ένα από τα παράγωγά της είναι και η «πούδρα». Στην πραγματικότητα πρόκειται γι' αυτή την μπαρουτοκαπνιά που αφήνει πίσω του ένα πυροβόλο παλιάς εποχής, όταν χρησιμοποιείται. Τολμώ να υποθέσω ότι έχεις επηρεαστεί από το σκάσιμο του ηφαιστείου, οπότε να προσθέσω, αν και δεν ρώτησες, ότι αυτό που αμόλησε (μεταξύ άλλων) το ισλανδικό θηρίο είναι μόνο στάχτη. Χωρίς μπούρμπερη.

3Γνωρίζετε αν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για το ποσοστό ομοφυλόφιλων ιερωμένων; (εξαιρούνται οι καλόγεροι) Πέτρος Ν.

Όχι, δεν γνωρίζω. Από όσο είμαι σε θέση να ξέρω, τέτοια στατιστικά δεν υπάρχουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Έχουν γίνει όμως κάποιες έρευνες στον καθολικό κλήρο από κοσμικούς αναλυτές και καμία από αυτές δεν αναγνωρίζεται από την επίσημη Έδρα. Ακόμα όμως και οι έρευνες αυτές παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις (υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν ποσοστά ομοφυλοφιλίας στον υποχρεωτικά άγαμο καθολικό κλήρο μέχρι και 85%). Τώρα, αν ήθελα να αστεϊστώ, που δεν θέλω καθόλου, θα δανειζόμουν την απάντηση του προέδρου του Ιράν, όταν του ζητήθηκε, σε συνέλευση των φοιτητών του Κολούμπια, να σχολιάσει τις διώξεις ομοφυλοφίλων στη χώρα του. Ο πρόεδρος κοίταξε στα μάτια δύο χιλιάδες ακαδημαϊκούς και τους απάντησε σοβαρότατα ότι «στη χώρα του δεν διώκονται οι ομοφυλόφιλοι, γιατί, απλούστατα, δεν υπάρχουν». Τα ηχηρά γέλια του ακροατηρίου μεταδόθηκαν στα τηλεοπτικά δίκτυα όλης της Οικουμένης.

4Μπορεί μια γυναίκα να έχει ονείρωξη και να ολοκληρώσει στον ύπνο της; Xristos K.

Αυτό που είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι οι γυναίκες βλέπουν συχνά και έντονα ερωτικά όνειρα. Για την απάντηση στην ερώτησή σου θα μου επιτρέψεις να είμαι λίγο διστακτική: πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι τους συμβαίνει. Η μεγάλη σεξουαλική έρευνα-ορόσημο των Kinsey, Pomeroy, που εκδόθηκε το'53, μιλάει για ένα ποσοστό 40% των γυναικών που έχουν βιώσει τον λεγόμενο «νυχτερινό οργασμό». Από τότε, όμως, έχουν δει το φως και άλλες έρευνες. Μερικές απ' αυτές φτάνουν μέχρι να αμφισβητήσουν εντελώς την εκδήλωση αυτόματου οργασμού κατά τη διάρκεια της νύχτας από γυναίκες και, σε κάθε περίπτωση, διαχωρίζουν το φαινόμενο από το ξεκάθαρο αντρικό ερωτικό όνειρο, που αφήνει πίσω του σαφή ίχνη. Τι να πεις; Ακόμα και κοιμισμένες, οι γυναίκες δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε με ένα απλό «ναι», ή «ένα ξεκάθαρο «όχι» σε κάτι τόσο απλό. Μυστήρια τρένα οι γκόμενες.

5Πριν 5-6 χρόνια σε είχα δει σε ένα σπίτι στην Τζιά, όπου γινόταν πάρτι γενεθλίων το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Εγώ ήμουν εκεί χωρίς να ξέρω τον ιδιοκτήτη και έφυγα χωρίς να ρωτήσω. Μήπως τον ξέρεις; Mάνος

Δεν ήταν γενέθλια, ήταν ονομαστική εορτή. To πάρτι συνδιοργάνωσαν ο γιατρός Κωνσταντίνος Κανελλάκης μαζί με τον δημοσιογράφο και φίλο του Γιώργο Χαρβαλιά, σημερινό διευθυντή του «Έθνους». Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος εκείνη τη χρονιά συνέπιπτε με τη γιορτή Κωνσταντίνου και Ελένης, με μια τρελή φεγγαράδα, καθώς και με μια συγκλονιστική κυκλαδίτικη καλοκαιριά. Η βραδιά συγκαταλέγεται στο top ten των πάρτι που έχω πάει στη ζωή μου - κι έχω πάει σε κάμποσα.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ