Τα αρχαία αντικείμενα κι έργα τέχνης της Ρώμης και της Ελλάδας απειλούνται από τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, προειδοποιούν ΟΗΕ και σημαντικά μουσεία σε όλον τον κόσμο.
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) κυκλοφόρησε μια λίστα με πολιτιστικούς θησαυρούς σε κίνδυνο κι απευθύνει έκκληση προς Interpol, τελωνειακούς υπαλλήλους και εμπόρους τέχνης να προσέχουν για λεηλατημένα αγαθά από τη Λιβύη.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, οι τζιχαντιστές έχουν καταστρέψει ναούς και αρχαιολογικούς χώρους σε Ιράκ και Συρία και οι ειδικοί πιστεύουν πως πωλούν τις λεηλατημένες αρχαιότητες στην μαύρη αγορά. Το ΙΚ έχει κάνει επίσης επιδρομές σε όλη τη Λιβύη, η οποία είναι χωρισμένη από τις αντίπαλες κυβερνήσεις και μαστίζεται από λαθρεμπόριο όπλων, παράνομη διακίνηση ανθρώπων και εξτρεμισμό.
Ανάμεσα στα έργα τέχνης που απειλούνται, συγκαταλέγονται και γλυπτά κι ανάγλυφα από το Μαυσωλείο της Κυρήνης, της κάποτε ελληνικής αποικίας και το, κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους, κέντρο εμπορίου της Σαμπράθα, μιας ερημωμένης περιοχής που φιλοξενεί πέτρινα γλυπτά και ανάγλυφα ηλικίας 12.000 ετών.
Ενώ στο Ιράκ, τη Συρία και την Αίγυπτο η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει καταγραφεί, στην περίπτωση της Λιβύης, η παρακολούθηση των θησαυρών είναι σχεδόν αδύνατη, καθώς από την πτώση του τέως δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι το 2011 η περιοχή έχει γίνει πολύ επικίνδυνη.
"Με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις... η χώρα είναι σε πλήρες χάος" σημειώνει το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων.
Παρόλο που ο διεθνής οργανισμός δεν έχει καταχωρήσει μεγάλης κλίμακας καταστροφή στη Λιβύη "με στόχο την εκκαθάριση από όλα τα σημάδια του παρελθόντος", ωστόσο έχει καταγράψει κλοπές, λεηλασίες και καταστροφές, κυρίως σε τζαμιά των Σούφι γύρω από την Τρίπολη. Η "κόκκινη λίστα" του με τις απειλούμενες τοποθεσίες περιλαμβάνει επίσης γλυπτά, προτομές από το Μαυσωλείο και μεσαιωνικά έργα τέχνης, ανάμεσα σε αυτά και νομίσματα διακοσμημένα με ένα λουλούδι που πλέον έχει εκλείψει.
Ο επικεφαλής της UNESCO, του πολιτιστικού οργανισμού του ΟΗΕ, τονίζει πως η καταστροφή και η λεηλασία των αρχαιολογικών χώρων στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα πολέμου.
Βίντεο που ήρθαν νωρίτερα φέτος στη δημοσιότητα δείχνουν τζιχαντιστές με βαριοπούλες να καταστρέφουν αρχαία αντικείμενα σε μουσεία του Ιράκ και να ανατινάζουν ναούς 3.000 χιλιάδων ετών, προκαλώντας σοκ σε αρχαιολόγους και μουσεία από ολόκληρο τον κόσμο.
Οικονομολόγοι ερευνητές που ασχολούνται με την τρομοκρατία λένε πως το Ισλαμικό Κράτος βγάζει χρήματα πουλώντας απευθείας έργα τέχνης ή μέσω της φορολόγησης των εγκληματικών συμμοριών που σκάβουν τους αρχαιολογικούς χώρους στην επικράτειά του.