Αποχώρησαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι από την συζήτηση του «παράλληλου προγράμματος»

Αποχώρησαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι από την συζήτηση του «παράλληλου προγράμματος» Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
1

Εμπλοκή σημειώθηκε λίγο νωρίτερα κατά την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης. 

Μετά από έντονες αντιπαραθέσεις οι εκπρόσωποι των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού αποχώρησαν από τη συζήτηση καταγγέλλοντας ότι το νομοσχέδιο δεν έχει κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ι. Βρούτσης τόνισε ότι με βάση την κοινοβουλευτική διαδικασία τον νομοσχέδιο δεν μπήκε καν στην διαβούλευση. «Έτσι όμως βλέπετε την κοινοβουλευτική διαδικασία», είπε, σημειώνοντας ότι «κάποτε υπήρχαν λογικές που είπαμε να τις ξεπεράσουμε όμως έτσι δεν γίνεται» είπε ο κύριος Βρούτσης και πρόσθεσε: «Είστε κυβέρνηση και θέλετε να εμφανίσετε κάποια πράγματα ως κοινωνικό αντιστάθμισμα χωρίς να είναι ποσοτικοποιημένο, θέλετε να κάνουμε μπάχαλο το Κοινοβούλιο».

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι χωρίς επεξεργασία του νομοσχεδίου από την ΚΕΝΕ, η συζήτηση δεν μπορεί να προχωρήσει και ζήτησε την αναβολή της. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισαν «σκανδαλώδη» την διάταξη που αφαιρεί από τις περιφέρειες την διαχείριση των σκουπιδιών και τις μεταφέρει στον αρμόδιο υπουργό. Επιπλέον ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για «αισχρή και πρωτοφανή διαδικασία που γίνεται για να κάνουν μάσαζ στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει τον δύσκολων μέτρων του Ιανουαρίου».

Ο εισηγητής της ΝΔ Β. Οικονόμου παίρνοντας τον λόγο είπε ότι «η ποσοτικοποίηση, δηλαδή να ξέρουμε πόσο κοστίζει κάτι, συν την ΚΕΝΕ είναι κρίσιμα στοιχεία, τα οποία για ένα νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δώσει "τα ρέστα της" μπροστά στα δύσκολα μέτρα». «Εμείς όμως δεν έχουμε τέτοια πρεμούρα. Βλέπουμε μεγάλες τρύπες και προβλήματα. Δεν είναι όλα επείγοντα. Αλλιώς είναι ύποπτο και δημιουργείται θολή εικόνα. Τι πάτε να καλύψετε;». Στο χορό των αντιδράσεων μπήκε και το Ποτάμι  με τον κ. Μπαργιώτα να δηλώνει ότι «ο ευτελισμός του Κοινοβουλίου, ως αντηχείο επικοινωνίας, πρέπει να τελειώσει».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ν. Ξανθός τόνισε πως «είναι προφανές ότι όντως υπάρχουν ρυθμίσεις που έχουν έναν επείγοντα χαρακτήρα και για αυτό επιλέχθηκε η διαδικασία της σύντμησης των χρόνων», όμως υπογράμμισε ότι «είναι δηλωτική μιας πρόθεσης της αντιπολίτευσης να αφήσει σκιές για ένα νομοσχέδιο που ήδη έχει θετικά καταγραφεί στην κοινωνική συνείδηση». «Σας ενοχλεί που η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων φέρνει ένα νομοσχέδιο με το πρόσημο του κοινωνικού αντισταθμίσματος», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Την αντίδραση των τριών κομμάτων σχολίασαν κύκλοι της κυβέρνησης στο ΑΠΕ λέγοντας πως είναι είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι χωρίς προσχήματα διεκδικούν τον ρόλο της «τρόικας εσωτερικού», αλλά και πως αρνούνται να συζητήσουν οτιδήποτε άλλο πέρα από μνημόνια και μέτρα λιτότητας.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια