ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Ελεγεία

Ελεγεία Facebook Twitter
0

Δεν πάει καιρός που το έλκος του στομάχου συγκαταλέγονταν στις επτά αιτίες θανάτου. Αλλά η εποχή δεν σηκώνει φτηνοδουλειές κι έτσι απ’ τα εγκόσμια εξέρχεσαι βραδέως. Και επειδή η επιστήμη προοδεύει, θα πεθάνεις από θάνατο, αφού θα σου έχει βγει η ψυχή στα βουλκανιζατέρ και στις αναγομώσεις της εφορίας.

«Γιατί το λες εσύ; Τι φοβάσαι; Εσύ είσαι που έβγαλες από την πατούσα του λέοντα ένα καρφί και τον απομάκρυνες απ’ τις οικοδομές, δείχνοντάς του το σβηστό Άλσος Παγκρατίου να καταφύγει. Την ημερότητά του να χαρίσει το πρωί χωρίς της φύσης του το μεγαλοπρεπές. Ταπεινωμένος, με τα βρομόσκυλα που αλωνίζουν πέρα δώθε».

«Δεν θέλω να πεθάνω. Και το θαύμα με το λιοντάρι δεν το έκανα εγώ».

Κι έτσι αρχίζεις από την αρχή, χωρίς τις αυταπάτες πως αρχίζεις. Έτσι τουλάχιστον νομίζεις, χτυπώντας τη σκουριά με ένα σφυρί, τις ίντσες λιγοστεύοντας της λαμαρίνας. Χάνει το μέταλλο, ξεφτά. Απαγορεύει τον απόπλου ο λιμενάρχης. Πιέσεις του νερού, βαρύ φορτίο, ρεταρισμένη μηχανή, κακός καιρός. Νομίζεις πως αρχίζεις πάλι. Πάλι να μπεις στον ισθμό, ξυστά στο σκάμμα. Ή να βουλιάξεις προτού ανοιχτείς στο κύμα του Σαρωνικού, σαν να ήτανε η διώρυγα το μνήμα σου. Πες τα πράγματα όπως ακριβώς είναι και μην τετραγωνίζεις τη χίμαιρα. Διάσωσε από τα ερείπια των ερειπίων τον κορυδαλλό ακίνητο στο κιονόκρανο. Απάλλαξε από τον χρόνο του χρόνου τον γυμνό και τον γυμνό. Φόρεσε δέρμα ανεξάρτητο από τα ημιτόνια της επιθυμίας, τον τόνο αυτής της ασύμμετρης καρδιάς που κουράστηκε να χτυπά, που εξευτελίστηκε στα δευτερόλεπτα των παλμών της.

Μάθε πως η ζωή δεν είναι έννοια αφηρημένη. Ο άλλος άνθρωπος δεν είναι χωρίς απόσταση. Ο τοπογράφος δώθε είναι ο Θάνατος. Γίνε ο αισθηματίας χωρίς αισθήματα, ο ρήτορας χωρίς τον τρόπο, ο μονοκόμματος άνθρωπος με τις πολλές δουλειές. Ύδρα οικόσιτη, ερπύστρια ύδρα, ανάγλυφη στο μνημείο σου. Κοιμήσου σε τακούνια ψηλά και, εν ενυπνίω, πάρ’ της τα κεφάλια. Δεν θα έχει σημασία αν θα βρεθείς ξαφνικά προ ενός παρελθόντος που το νόμιζες δικό σου αποδεχόμενος να το υποστείς γράφοντας. Ξετύλιξε το κουβάρι της μνήμης και γράψε. Δεν σου απόμεινε τίποτε άλλο από την αξιοπρέπεια της γραφής.

Τις ελεγείες που γράφεις για την Ελλάδα μην τις εγκαταλείψεις. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πεις αυτό που συμβαίνει σ’ όλους μας, εκτός από τα αλληγορικά γραπτά σου, τόσο απόμακρα αλλά απαραίτητα τη στιγμή που η Ελλάδα προσπαθεί να σκεφτεί τον εαυτό της μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί από τον εαυτό της. Μόνο με τέτοια κείμενα –πες τα πεζοποιήματα- που τα φιλοξενεί ένα free press πεταμένο στη γωνία του δρόμου πλάι στον άστεγο, φανερώνεται ο τρόπος με τον οποίο οφείλουμε να κλαίμε τη μοίρα μας. Είμαστε ένας μοιραίος λαός με την ψυχωτική φύση του μαινόμενου Ηρακλή. Και μια που η ζωή μας πήρε τη θέση του μηδενός, υπάρχει από την άλλη η ωριμότητα «για να ζητήσει κανείς έναν ήλιο, έστω και την ώρα που δύει»; Κι αφού η συντεταγμένη χρεοκοπία έχει ξεκινήσει, ας ξεκινήσει και από εδώ η χρεοκοπία της μεγαλόστομης δημοσιογραφίας και των σοφών της δεκάρας στην τηλεόραση.

Η δραχμοποίηση της ζωής αρχίζει από το πώς την περιγράφουμε. Να εξαιρέσω τη δραματική προειδοποίηση του Κ. Σημίτη στην «Καθημερινή», όπου η περιγραφή της δραχμοποίησης -με ισοτιμία της νέας δραχμής προς το ευρώ πολύ κατώτερη από εκείνη που ξέραμε- σημαίνει τη δραχμοποίηση της ίδιας της δραχμής;

Αλλά εδώ η ελεγεία μετατράπηκε σε τραγωδία.

Αρχείο
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ