Στον Κορυδαλλό δυο κρατούμενοι ζούνε μόνοι τους στο κελί τους. Ο χουντικός Νικόλαος Ντερτιλής (αυτός που ήθελε να επισκεφτεί ο Αμβρόσιος το καλοκαίρι) και ο γέροντας Εφραίμ.
Ο πρώτος είναι ενενήντα ετών. Ο δεύτερος δέχεται έξι με επτά επισκέψεις την ημέρα σε ειδικό γραφείο που του έχουν παραχωρήσει οι φυλακές. Τι είναι η ισονομία μπροστά στο θεάρεστο έργο του;
Το βράδυ του Σαββάτου ο γέροντας Κίμωνας Κουλούρης πέρασε κάποια κόκκινα, πάτησε δυο Δελτάδες, δεν ήθελε να συλληφθεί κι έτσι προσέφερε στον εαυτό και στην πεφωτισμένη ελίτ της νέας εποχής ένα μεγάλο δώρο. Ο μεν κέρδισε ανέλπιστα πολλά λεπτά δημοσιότητας και οι δε την ευκαιρία μας πουν ότι το παλιό πέθανε και ζήτω το νέο και ότι ο νόμος είναι ίσος για όλους. Καταρχάς, αν έχετε όρεξη, ξαναδιαβάστε την πρώτη παράγραφο. Δεύτερον, αν ήμουν εγώ ο οδηγός, ο Δελτάς θα ‘χε μπει με το παπί στο πίσω κάθισμα, αντί να μου λέει «αν δεν σταματήσετε, θα πρέπει να περάσετε από πάνω μου».
Απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται το ξενοδοχείο Ακροπόλ. Δυο αρχιτεκτονικά μνημεία, το ένα απέναντι στο άλλο. Το ένα «καίγεται», παραμελημένο εδώ και χρόνια. Το άλλο καίγεται κανονικά μια φορά τον χρόνο και η τελευταία ήταν τη Δευτέρα. Και τα δυο ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού. Α, και κάτι που έχει ενδιαφέρον: το 1999, το υπουργείο Πολιτισμού που διοικούσε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Βενιζέλος αγόρασε από εταιρεία συμφερόντων του Γιώργου Μπατατούδη, τότε ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, το ξενοδοχείο για 4,5 δισ. δραχμές. Από αυτά 1,8 δισ. πήγαν σε «μεταγραφές» του ΠΑΟΚ και με τα υπόλοιπα η εταιρεία του Μπατατούδη («Μπάτμαν», όπως τον αποκαλούσαν) θα αναστήλωνε το ξενοδοχείο. Κάτι που δεν συνέβη. Πέρασαν τα χρόνια και οι καιροί, οι υπουργοί και οι επιχειρηματίες περιμένουν τις αλκυονίδες μέρες, τρώγοντας ρόδι, και το ξενοδοχείο περιμένει ακόμα ένα ΕΣΠΑ κι έναν εργολάβο.
Το πρωί της Δευτέρας σ’ ένα χωριό της Κρήτης άγνωστοι έκλεψαν το πετρέλαιο από τη δεξαμενή του σχολείου. Ήταν η δεύτερη φορά. Δεν μιλάμε για μεγάλη μπάζα, αλλά για μερικές εκατοντάδες λίτρα. Δεν μιλάμε για ληστεία με στόχο το κέρδος, αλλά την επιβίωση. Όλα αυτά συμβαίνουν όταν οι Μερκοζί ζητάνε επιτακτικά να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Για ποιες μεταρρυθμίσεις μιλάνε ακριβώς;
Όλη αυτή την εβδομάδα οι ασφαλισμένοι που χρειάζονται φάρμακα πάνε και στήνονται σε ουρές στα ταμεία τους, ώστε αυτά να τους δώσουν τα λεφτά και να πάνε στα φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί ζητάνε τα χρωστούμενα από τα ταμεία κι εκβιάζουν με αυτό τον τρόπο τους ανθρώπους που δούλευαν μια ζωή, έδιναν τις εισφορές τους και τώρα θέλουν να πάρουν αυτό που τους αξίζει. Όχι το 2012, όμως.
σχόλια