Ποιο ήταν πρόγραμμα του αφιερώματος του Μεγάρου Μουσικής στον Θόδωρο Αγγελόπουλο;
Τον λόγο πήρε αρχικά ο πρόεδρος του Μεγάρου, Γιάννης Μάνος, με μια εισαγωγική ομιλία, και εν συνεχεία μίλησε ο Χάρβεϊ Καϊτέλ, ο οποίος ήταν πραγματικά συγκινημένος. Δύο φορές, μάλιστα, σταμάτησε να μιλάει και σκούπισε τα δάκρυά του, ενώ, όταν τελείωσε, υποκλίθηκε σε μια μεγάλη φωτογραφία του Αγγελόπουλου. Έπειτα περάσαμε στο πάνελ των ομιλητών, τον συντονισμό του οποίου έκανα ο ίδιος, μετά από μια αρχική μου εισήγηση. Μίλησαν κατά σειρά ο Δημήτρης Μαρωνίτης, η ομιλία του οποίου είχε τίτλο «Μια λοξή ματιά πάνω στον Αγγελόπουλο», ο Αντώνης Λιάκος, ο οποίος μας μίλησε για τη προφητική ιστορία του Θ. Αγγελόπουλου, η Ειρήνη Στάθη, η οποία έχει εκδώσει δύο βιβλία για τον Αγγελόπουλο και μίλησε με θέμα «Η ποίηση και η λυρικότητα στο έργο του Αγγελόπουλου» και, τέλος, η Αιμιλία Καραλή, φιλόλογος και προσωπική φίλη του μεγάλου σκηνοθέτη, που μίλησε με θέμα «Όταν το βλέμμα του Αγγελόπουλου συναντιέται με το βλέμμα των νέων».
Έγινε και προβολή βίντεο;
Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Νίκου Λιγούρη, μελετητή του Αγγελόπουλου και ενεργού σκηνοθέτη στο εξωτερικό, TheoAggelopoulos, thedustoftime. Είναι ουσιαστικά το making of της ομώνυμης ταινίας του Αγγελόπουλου, όπου τον παρακολουθήσαμε να μιλά και να σχολιάζει τον τρόπο της δουλειάς του, δίνοντας μια πρακτική της σκηνοθεσίας του και το πώς βλέπει τον κινηματογράφο. Επίσης, προβλήθηκε και το Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη, ένα ντοκιμαντέρ του ίδιου του Αγγελόπουλου, παραγωγής του 1983 για τη δημόσια τηλεόραση. Πρόκειται για μια ματιά πάνω στη Αθήνα, μέσα από την εικονογραφία του Τσαρούχη, τους στίχους του Σεφέρη και του Τάσου Λειβαδίτη και την ελληνική μουσική, από τον Χατζιδάκι ως τα ρεμπέτικα. Σε αυτό υπάρχει το πρόσθετο ενδιαφέρον ότι ο Αγγελόπουλος μιλά ο ίδιος για τον εαυτό του και τη σχέση του με την πόλη στην οποία γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε.
Ήταν ένας από τους μεγάλους Έλληνες ο Αγγελόπουλος;
Στην Ελλάδα, επειδή είμαστε παρορμητικοί, χρησιμοποιούμε αυτήν τη λέξη λίγο εύκολα. Για οποιονδήποτε πεθαίνει λέμε «έφυγε ο μεγάλος τάδε». Αλλά στον Αγγελόπουλο υπάρχει και το αντικειμενικό στοιχείο. Το Google άλλαξε το λογότυπό του την ημέρα του θανάτου του.
Έχουν γραφτεί τουλάχιστον 20 μονογραφίες και άλλες 15 μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά, αριθμός τεράστιος. Τέλος, οι τίτλοι και η θεματολογία των ταινιών του έχουν περάσει στην καθημερινότητά μας και σηματοδοτούν άλλα πράγματα πια.
σχόλια