Σε δημοσκόπηση, που έγινε ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων για λογαριασμό της αυστριακής εφημερίδας Der Standard, το 61% των Αυστριακών θεωρούν πως, λόγω της αντιπαράθεσης με το ισλάμ, παρακινούνται να κάνουν περισσότερες σκέψεις για τη θρησκεία γενικά.
Ωστόσο, ερωτόμενοι στη συνέχεια εάν η θρησκευτικότητα κάνει τον κόσμο καλύτερο ή χειρότερο, το 33% εκτιμά ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος εάν κανένας δεν ήταν θρησκευόμενος -με την άποψη αυτή να εκπροσωπούν, σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, άνθρωποι κάτω των 50 ετών. Την αντίθετη άποψη, πως δηλαδή ο κόσμος θα ήταν καλύτερος εάν όλοι οι άνθρωποι ήταν θρησκευόμενοι, εκπροσωπεί ένα ποσοστό 20% των ερωτηθέντων, με την ηλικία να παίζει και εδώ έναν σαφώς σημαντικό ρόλο.
Εντυπωσιακό χαρακτηρίζεται από τους υπεύθυνους της δημοσκόπησης το γεγονός ότι από τις απαντήσεις διαγράφεται ένας «αγνωστικισμός», καθώς ένα ποσοστό 58% δηλώνει ότι μπορεί μεν να υπάρχει θεός όμως οι άνθρωποι δεν μπορούν να τον διακρίνουν, ενώ αρκετά διαδεδομένος φαίνεται να είναι και ένας «αθεϊσμός», με ποσοστό 29% των ερωτηθέντων να δηλώνουν πεπεισμένοι πως «θεός δεν υπάρχει» και πως αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι οι ενήλικοι.
Ενδιαφέρουσες εμφανίζονται οι απαντήσεις στη δημοσκόπηση σε σχέση με τις γιορτές των Χριστουγέννων, με ένα ποσοστό 31% να εκτιμά ότι τα Χριστούγεννα δεν έχουν καμία θρησκευτική σημασία, αλλά ταυτόχρονα ένα 85% να θεωρεί πως τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της ειρήνης και της συμφιλίωσης.
Ένα ποσοστό 80% των ερωτηθέντων Αυστριακών ψηφοφόρων δηλώνουν ότι στο φιλικό τους περιβάλλον υπάρχουν Χριστιανοί πιστοί, ένα ποσοστό 24% φέρεται να έχει φίλους μουσουλμάνους και ένα 12% να συναναστρέφονται με Εβραίους.
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Αυστρία, που έχει συνολικά 5,36 εκατομμύρια πιστούς, σε ένα συνολικό πληθυσμό 8,45 εκατομμυρίων κατοίκων (ποσοστό 73,6%), καταγράφει τα τελευταία χρόνια συνεχή μείωση του αριθμού αυτών των πιστών της, με τα νέα επίσημα στοιχεία να αναφέρουν πως το 2013 εγκατέλειψαν τις τάξεις της 54.645 πρόσωπα.
Η Αυστρία, όπου από τους πιστούς καταβάλλεται εκκλησιαστικός φόρος-συνδρομή, θεωρείται παραδοσιακά ρωμαιοκαθολική χώρα με ιδιαίτερη προσήλωση και αφοσίωση της αρκετά συντηρητικής Εκκλησίας της προς το Βατικανό, κάτι που τη δεκαετία του 2000 είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αμφισβητήσεις, με αποτέλεσμα τη μαζική αποχώρηση πιστών από τις τάξεις της, με κορυφαία εκείνη του 2010.
Αναλυτές στη Βιέννη επισημαίνουν ότι οι έξοδοι από τις εκκλησιαστικές τάξεις έχουν ως συνέπεια και μία μείωση των εισπράξεων της αυστριακής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε εκκλησιαστικές συνδρομές, της τάξης μερικών εκατομμυρίων ευρώ κατά πρόχειρους υπολογισμούς, ποσό που βέβαια μπορεί να θεωρείται σχετικά αμελητέο, σε σύγκριση με το σύνολο των συνδρομών, ύψους περίπου 350 εκατομμυρίων ευρώ.
σχόλια