Όταν ο Αντώνης Δεληγιώργης αναπολεί την ημέρα που έγινε ήρωας, τα συναισθήματά του αναμειγνύονται. Ακόμα και τώρα, ο ίδιος παραδέχεται, έχει περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις. "Γιατί συμβαίνει αυτό;" ρωτά για την προσφυγική κρίση της Ευρώπης.
"Γιατί δεν μπορούμε να το σταματήσουμε και πού θα τελειώσει; Αυτό αναρωτιέμαι, γιατί αυτό βλέπουμε κάθε βράδυ στην τηλεόραση. Ένα σταθερό ρεύμα απελπισμένων ανθρώπων, μωρών και παιδιών να έρχονται." Αυτά είναι τα λόγια του λοχία, που φέτος έγινε διάσημος χάρη σε μια σειρά φωτογραφιών που τον έδειχναν να σώζει την 24χρονη πρόσφυγα από την Ερυθραία Γουεγκάσι Νεμπιάτ. Ο Guardian κάνει ειδική αναφορά στη σκηνή αυτή και την κατατάσσει στις ιστορίες του 2015 που ξεχώρισαν και άξιζαν.
Τον χαρακτηρισμό του ήρωα, ο 34χρονος λοχίας δεν τον αποδέχεται. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί αφανείς ήρωες οι οποίοι σε αυτό το δράμα της προσφυγικής κρίσης που ζει η Ευρώπη, σώζουν ζωές κάθε ημέρα» δηλώνει ο κ. Δεληγιώργης και μεταδίδει ο Guardian o οποίος όμως σημειώνει πως η φωτογραφία αυτή ξεχωρίζει ως μία συγκλονιστική εικονογράφηση ανδρείας.
«Έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω», λέει ο πατέρας δύο παιδιών, σε τηλεφωνική συνέντευξη στην βρετανική εφημερίδα από την Κύπρο, όπου βρίσκεται με μετάθεση τώρα. «Τι να πω; Την έσωσα γιατί έπρεπε να σωθεί».
O Αντώνης Δεληγιώργης λέει πως εάν χρειαζόταν θα το ξαναέκανε και σημειώνει πως δεν μπορεί να ξεχάσει αυτούς που δεν μπόρεσε να σώσει και τις κραυγές για βοήθεια.
Λίγες μέρες αργότερα, στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, η Ελισάβετ από την Ερυθραία που έκτοτε της έχει χορηγηθεί άσυλο στη Σουηδία, γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι στο νοσοκομείο της Ρόδου. Ονόμασε το γιο της Αντώνη - Γεώργιο, από τα ονόματα του άγιου και του άντρα που την έσωσε.
"Ο πατέρας του παιδιού σκοτώθηκε στην Ερυθραία. Συγκινήθηκα πολύ. Δεν είναι εύκολο να παίρνει το όνομά σου ένα ξένο παιδί. Μερικές φορές με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει "Με έσωσες, έσωσες τον γιο μου, δεν θα σε ξεχάσω". Όμως, η αλήθεια είναι πως εγώ είμαι αυτός που σκέφτομαι τον μικρό Αντώνη και εκείνη. Δεν μπορώ να τους ξεχάσω. Τέτοια πράγματα δεν τα ξεχνάς ποτέ" καταλήγει ο Αντώνης Δεληγιώργης.