Καθώς ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε νωρίς σήμερα Πρωτοχρονιά ότι ανέστειλε τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι ήταν προετοιμασμένη και είναι σε θέση να καλύψει τις ενεργειακές τις ανάγκες.
Ο αγωγός που μετέφερε σοβιετικό και ρωσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας τροφοδοτούσε τη γηραιά ήπειρο για πάνω από μισό αιώνα.
«Η ευρωπαϊκή υποδομή αερίου είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να παράσχει μη ρωσικής προέλευσης αέριο στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη μέσω εναλλακτικών οδών», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Έχει ενισχυθεί από το 2022 με νέες δυνατότητες εισαγωγής LNG» (υγροποιημένου φυσικού αερίου), πρόσθεσε.
Έκλεισε τη στρόφιγγα η Gazprom
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε νωρίς σήμερα Πρωτοχρονιά ότι ανέστειλε τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη στον αγωγό που μετέφερε σοβιετικό και ρωσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας επί σχεδόν έξι δεκαετίες.
Η απόφαση της Gazprom έρχεται καθώς η Ουκρανία έχει ανακοινώσει ότι δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία που επέτρεπε τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της. Η συμφωνία, που υπογράφηκε το 2019, έληξε νωρίς σήμερα το πρωί Τετάρτης.
Η Gazprom έκανε την ανακοίνωσή της σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Telegram, λέγοντας ότι το φυσικό αέριο σταμάτησε να ρέει στις 8 π.μ. ώρα Μόσχας την Τετάρτη.
Ο αγωγός μέσω της Ουκρανίας, που κατασκευάστηκε τη σοβιετική εποχή για να μεταφέρει αέριο της Σιβηρίας στις ευρωπαϊκές αγορές, ήταν ο τελευταίος μεγάλος διάδρομος φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη μετά το σαμποτάρισμα του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία το 2022, πιθανώς από την Ουκρανία, και το κλείσιμο της διαδρομής μέσω Λευκορωσίας προς την Πολωνία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στη Ρωσία να «κερδίσει επιπλέον δισεκατομμύρια στο αίμα μας» και ότι είχε δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναν χρόνο για να προετοιμαστεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι το σύστημα φυσικού αερίου της ηπείρου είναι «ανεκτικό και ευέλικτο» και ότι έχει επάρκεια για να αντιμετωπίσει το τέλος της διέλευσης μέσω Ουκρανίας.
Η Ρωσία μπορεί ακόμα να στείλει αέριο στην Ουγγαρία, καθώς και στην Τουρκία και τη Σερβία, μέσω του αγωγού TurkStream στη Μαύρη Θάλασσα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ