O ΟΗΕ παρακολουθεί μαζί με διεθνείς οργανισμούς τις εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της Β. Κορέας για πυρηνική δοκιμή

O ΟΗΕ παρακολουθεί μαζί με διεθνείς οργανισμούς τις εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της Β. Κορέας για πυρηνική δοκιμή Facebook Twitter
0

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε τη σημερινή κίνηση της Βόρειας Κορέας και δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ πρέπει "να σταματήσει κάθε πυρηνική δραστηριότητα και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για μια επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση".

Ο Μπαν Γκι-μουν χαρακτήρισε αυτή την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας "πολύ ανησυχητική", εκτιμώντας πως είναι "βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια και πως βλάπτει σοβαρά τις διεθνείς προσπάθειες μη εξάπλωσης". Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έκανε λόγο για μία νέα κατάφορη παραβίαση πολλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να σταματήσουν τέτοιες δραστηριότητες.

Τα Ηνωμένα Έθνη, πρόσθεσε, "παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις αυτές σε στενό συντονισμό με τους εμπλεκόμενους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT)".

To απόγευμα ξεκίνησε και η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου  Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η οποία γίνεται κεκλεισμένων των θυρών.


Την έκτακτη σύγκληση των πρεσβευτών των 15 μελών του ΣΑ ζήτησαν η Ουάσινγκτον και το Τόκιο. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν εκδοθεί πολλά ψηφίσματα από το ΟΗΕ που απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ οποιαδήποτε πυρηνική ή βαλλιστική δραστηριότητα.


Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ζήτησε να υπάρξει ψυχραιμία και τόνισε ότι η απάντηση της διεθνούς κοινότητας στη νέα πυρηνική δοκιμή θα πρέπει να είναι ανάλογη.


Από την πλευρά του, ο Μάθιου Ράικροφτ, ο εκπρόσωπος της Βρετανίας στο ΣΑ, είπε ότι το Λονδίνο σκοπεύει να συνεργαστεί με άλλες χώρες για να προωθήσει ένα ψήφισμα που θα επιβάλει επιπρόσθετες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα. Δεν διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι άλλες χώρες, όμως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αναφερόταν στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.


Και στις τρεις προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές που έκανε η Βόρεια Κορέα, τον Οκτώβριο του 2006, τον Μάιο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2013, το Συμβούλιο Ασφαλείας της επέβαλε κυρώσεις, κυρίως οικονομικές ή σε βάρος εταιρειών που σχετίζονται με το πυρηνικό ή το βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ