Mahabir Pun: Ο ακτιβιστής που έφερε το ίντερνετ στις πιο απρόσιτες περιοχές του Νεπάλ μιλά στο LIFO.gr

Mahabir Pun: Ο ακτιβιστής που έφερε το ίντερνετ στις πιο απρόσιτες περιοχές του Νεπάλ μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
0

 Ο Mahabir Pun είναι ο άνθρωπος που άλλαξε τις ζωές 60.000 ανθρώπων στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του Νεπάλ φέρνοντας το ίντερνετ. Ένα νέο 8λεπτο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Hiking for Emails» του αυστριακού σκηνοθέτη Clemens Purner  έκανε πρεμιέρα στο τέλος του 2015 ( μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο τέλος της συνέντευξης) και με αφορμή αυτό το LIFO.gr μίλησε μαζί του, ανακαλύπτοντας έναν άνθρωπο που ενσαρκώνει ιδανικά τα λόγια του Μαχάτμα Γκάντι: «Γίνε εσύ η αλλαγή του κόσμου που επιθυμείς»

 

Mahabir Pun: Ο ακτιβιστής που έφερε το ίντερνετ στις πιο απρόσιτες περιοχές του Νεπάλ μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
Δεν υπήρξε καμία μεγάλη αλλαγή στο χωριό μου πριν έρθει το ίντερνετ. Τώρα είναι ευκολότερο για τους ανθρώπους να επικοινωνούν μέσω του ίντερνετ. Οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι χωρικοί χρησιμοποιούν τους υπολογιστές και μαθαίνουν καινούρια πράγματα...

"Η ζωή μου είναι απλή και θέλω να παραμείνει έτσι για πάντα"

—Μεγάλωσες σε ένα μικρό χωριό. Πες μας λίγα πράγματα για αυτό και την παιδική σου ηλικία

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα ορεινό χωριό, το Nangi που βρίσκεται σε υψόμετρο 2,300 μέτρα. Πήγα σχολείο στο χωριό όμως δεν υπήρχαν σχολικά βιβλία και οι μαθητές δεν είχαν χαρτί και στυλό. Οι δάσκαλοι ήταν συνταξιούχοι στρατιωτικοί και αυτοί ήταν που μας δίδαξαν ότι ξέραμε. Κάθε μαθητής είχε ένα ξύλινο πίνακα μαύρου χρώματος που το είχε βάψει με κάρβουνο και ένα μικρό κομμάτι μάρμαρο για να γράψει. Οι δάσκαλοι μας περισσότερο μας έκαναν μαθηματικά και μας έλεγαν πολλές ιστορίες.

Δεν είχαμε εργασία για το σπίτι. Έπρεπε να φτάσω στην πρώτη γυμνασίου για να πάρω σχολικά βιβλία, μολύβι και στυλό. Το πρωινό, το απόγευμα και κατά την διάρκεια των διακοπών, βοηθούσα την οικογένεια μου στην φάρμα μαζεύοντας καυσόξυλα από το δάσος, φροντίζοντας το πρόβατο και τις αγελάδες μας.

Όταν τελείωσα την δευτέρα γυμνασίου στο χωριό μου, ο πατέρας μου θέλησε να μετακομίσουμε νότια επειδή ήθελε να με στείλει στο λύκειο. Θυμάμαι να περπατάω 6 μέρες μέχρι να φτάσω στην περιοχή όπου θα πήγαινα λύκειο. Ήμουν δεκατεσσάρων και όταν πήγα στην πρώτη λυκείου πήρα σαγιονάρες για πρώτη φορά στην ζωή μου. Οι περισσότεροι άνθρωποι στα ορεινά χωριά κυκλοφορούσαμε ξυπόλυτοι. Αναγκαζόμασταν να περπατάμε το χειμώνα ξυπόλυτοι στα χιόνια.

—Θυμάσαι την πρώτη φορά που είχες πρόσβαση στο ίντερνετ;

Είχα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω το ίντερνετ στο Πανεπιστήμιο της Nebraska στο Kearney των ΗΠΑ όταν μελετούσα. Ήταν 1995. Μετά την αποφοίτηση μου επέστρεψα στο χωριό μου, προσπάθησα να φέρω το ίντερνετ στο σχολείο του χωριού και τα κατάφερα για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2002 χρησιμοποιώντας την Wi-Fi τεχνολογία. Δεν ήταν εύκολο. Έπρεπε να κάνουμε πολλές δοκιμές και ήμουν χαρούμενος όταν έφερα το ίντερνετ στο χωριό μου.

Τώρα είναι ευκολότερο για τους ανθρώπους να επικοινωνούν μέσω του ίντερνετ. Οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι χωρικοί χρησιμοποιούν τους υπολογιστές και μαθαίνουν καινούρια πράγματα. Χρησιμοποιούμε το ίντερνετ για να πάρουμε ιατρικές συμβουλές από τους γιατρούς των πόλεων μέσω skype. Οι ζωές μας είναι ευκολότερες τώρα.

Mahabir Pun: Ο ακτιβιστής που έφερε το ίντερνετ στις πιο απρόσιτες περιοχές του Νεπάλ μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
Το μεγαλύτερο όνειρο μου είναι να δω όσο ζω το Νεπάλ να γίνεται μια ανεπτυγμένη χώρα. Προσωπικά, προσπαθώ σκληρά όσο γίνεται για αυτό με τις δυνατότητες που διαθέτω.

—Έχεις κάνει πολλά πράγματα για να βοηθήσεις τους άλλους μόνος σου χωρίς βοήθεια από κανέναν. Αισθάνεσαι μερικές φορές ήρωας; Ποιοι είναι ήρωες για εσένα;

Δεν νομίζω ότι είμαι ήρωας. Δεν έκανα πράγματα για να γίνω ήρωας. Απλά προσπαθώ να βοηθήσω ανθρώπους στις αγροτικές περιοχές του Νεπάλ κάνοντας την ζωή τους ευκολότερη. Ο ήρωας μου είναι ο πατέρας μου επειδή αποφάσισε να με στείλει στο λύκειο όταν κανένας στα χωριά δεν έστελνε τα παιδιά του σε αυτό. Ο πατέρας μου ήταν ο πρώτος από το χωριό που έστειλε το παιδί του στο λύκειο.

Mahabir Pun: Ο ακτιβιστής που έφερε το ίντερνετ στις πιο απρόσιτες περιοχές του Νεπάλ μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
Θέλω να δουλεύω στις απομονωμένες αγροτικές περιοχές και να βοηθάω τους ανθρώπους όσο περισσότερο μπορώ, κάνοντας τις ζωές τους ευκολότερες...


Ποια είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που έφερε το Wi-Fi στην περιοχή σου; Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Nangi σήμερα;

Δεν υπήρξε καμία μεγάλη αλλαγή στο χωριό μου πριν έρθει το ίντερνετ. Τώρα είναι ευκολότερο για τους ανθρώπους να επικοινωνούν μέσω του ίντερνετ. Οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι χωρικοί χρησιμοποιούν τους υπολογιστές και μαθαίνουν καινούρια πράγματα.

Χρησιμοποιούμε το ίντερνετ για να πάρουμε ιατρικές συμβουλές από τους γιατρούς των πόλεων μέσω skype. Οι ζωές μας είναι ευκολότερες τώρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Nangi σήμερα είναι ότι δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για τους νέους ανθρώπους. Πρέπει να πάνε στο εξωτερικό ή στις πόλεις για να μαζέψουν χρήματα για τις οικογένειες τους.

—Είχες κάποια βοήθεια από τους πολιτικούς για τα προτζεκτ σου;

Όχι. Στο παρελθόν ποτέ δεν ακολούθησα κάποιον πολιτικό ζητώντας του βοήθεια για το πρότζεκτ μου επειδή δεν είναι εύκολο να βρεις από αυτούς την στήριξη που χρειάζεσαι. Αυτή την στιγμή όμως ασκώ παρασκηνιακά μια πολιτική πίεση για την δημιουργία ενός καινοτόμου κέντρου όπου θα γίνει η διαπαιδαγώγηση των ταλαντούχων και δημιουργικών ανθρώπων του Νεπάλ.

—Δυο Ευρωπαίοι, ο johan και ο Johnny, σε βοήθησαν να δημιουργήσεις στην περιοχή σου την ασύρματη σύνδεση. Πες μας λίγα πράγματα για αυτούς τους δυο. Έχετε επαφή σήμερα;


O Johan Verrept είναι από το Βέλγιο. Πρώτη φορά ήρθε στο Nangi το Μάρτιο του 2002 και εγκατέστησε έναν Linux server στο εργαστήριο του σχολείου. Επέστρεψε το 2003 με μια πιλοτική δοκιμή σύνδεσης δικτύου που έμοιαζε με την ISP. To 2003 ήρθε μαζί με τον πατέρα του. Ο Johan έκανε αρκετή έρευνα κατά την δοκιμαστική φάση του ασύρματου προτζεκτ στο Νεπάλ. Δεν έχω επαφή μαζί του από το 2005.

O John είναι από την Φιλανδία. Την άνοιξη του 2002 ήρθε στο Nangi ως εθελοντής μαζί με τον Johan Verrept για να κάνει τις δοκιμές για το ασύρματο δίκτυο χρησιμοποιώντας εξοπλισμό WLAN. Έφερε τις πρώτες PCI ασύρματες κάρτες για δοκιμές στο Nangi. Βοήθησε επίσης στην κατασκευή της πρώτης σάουνας στην περιοχή. Αργότερα, βοήθησε στην δημιουργία υπηρεσιών email για το δίκτυο στο server του.

 Είναι ο χορηγός του nepalwireless.net και εξακολουθεί να μας παρέχει την βοήθεια του. Επισκέφτηκε το Nangi το 2004 όπου ανάμεσα σε άλλα δίδαξε προγραμματισμό. Ο Johnny εξακολουθεί να επισκέπτεται το Νεπαλ για την δουλειά του η οποία έχει σχέση με μετεωρολογικούς σταθμούς και με την πρόγνωση του καιρού.

 

Mahabir Pun: Ο ακτιβιστής που έφερε το ίντερνετ στις πιο απρόσιτες περιοχές του Νεπάλ μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
Στο παρελθόν ποτέ δεν ακολούθησα κάποιον πολιτικό ζητώντας του βοήθεια για το πρότζεκτ μου επειδή δεν είναι εύκολο να βρεις από αυτούς την στήριξη που χρειάζεσαι...

—Έχεις κάποιο motto που ακολουθείς στην ζωή σου;

Δεν έχω κάποιο motto στην ζωή μου. Θέλω να δουλεύω στις απομονωμένες αγροτικές περιοχές και να βοηθάω τους ανθρώπους όσο περισσότερο μπορώ, κάνοντας τις ζωές τους ευκολότερες. Θέλω να γίνουν τα πράγματα απλά.

—Πως είναι τα πράγματα στο Νεπάλ σήμερα μετά τον σεισμό του περασμένου Απριλίου;

Η κατάσταση στο Νεπάλ αυτή την στιγμή δεν έχει αλλάξει πολύ από τις μέρες του σεισμού. Μετά την διάσωση των εγκλωβισμένων, η κυβέρνηση κινήθηκε αργά. Δεν έδωσε την βοήθεια που χρειαζόντουσαν οι άνθρωποι για να ξαναχτίσουν τα χωριά τους. Οι άνθρωποι μέσα σε αυτές τις δυσκολίες δίνουν έναν αξιοθαύμαστο αγώνα για να βγουν από αυτές και να επιβιώσουν. Πέρα από αυτό, η κυβέρνηση της Ινδίας για πολιτικούς λόγους εμπόδισε την μεταφορά κάθε είδους υλικού, ανάμεσα τους και καύσιμα, στο Νεπάλ μέσω της Ινδίας. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος οι ζωές των ανθρώπων έγιναν δυσκολότερες.

—Διάβασες ποτέ ένα βιβλίο που σου άλλαξε την ζωή;

Έχω διαβάσει αρκετά βιβλία στο παρελθόν όταν ήμουν στο κολέγιο. Δεν θυμάμαι αρκετά από αυτά τα βιβλία σήμερα. Το μόνο βιβλίο που μου με ενέπνευσε και συνεχίζει να με εμπνέει στις δυσκολίες και τις προκλήσεις είναι το «O γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» του Ιουλίου Βερν. Αυτό το βιβλίο γράφτηκε στα μέσα του 1800. Ο λόγος που με εμπνέει τόσο είναι γιατί μου δίδαξε ότι δεν πρέπει να σταματάς και πρέπει να συνεχίζεις μέσα σε κάθε κατάσταση που θα βρεθείς παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις .


—Θα μπορούσες να μοιραστείς κάποια ανάμνηση από την δουλειά σου ως δάσκαλος;

Είμαι πάντα απασχολημένος με το να βοηθάω τους μαθητές και λιγότερο με την διδασκαλία σε τάξεις. Καθημερινά είμαι απασχολημένος κάνοντας κάτι με τους μαθητές. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος δεν έχω κάποια δυνατή στιγμή να θυμηθώ ως δάσκαλος. Όταν οι μαθητές μου είναι ευτυχισμένοι τότε είμαι και εγώ.

 

Mahabir Pun: Ο ακτιβιστής που έφερε το ίντερνετ στις πιο απρόσιτες περιοχές του Νεπάλ μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
Η κατάσταση στο Νεπάλ αυτή την στιγμή δεν έχει αλλάξει πολύ από τις μέρες του σεισμού. Μετά την διάσωση των εγκλωβισμένων, η κυβέρνηση κινήθηκε αργά. Δεν έδωσε την βοήθεια που χρειαζόντουσαν οι άνθρωποι για να ξαναχτίσουν τα χωριά τους. Οι άνθρωποι μέσα σε αυτές τις δυσκολίες δίνουν έναν αξιοθαύμαστο αγώνα για να βγουν από αυτές και να επιβιώσουν

Συμπλήρωσε τις φράσεις:

 

H ζωή μου είναι …"απλή και θέλω να παραμείνει έτσι για πάντα".

Η ευτυχία είναι… "κάτι που εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι. Δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος έχοντας μόνο πολλά λεφτά".

Ο Θεός είναι "ό,τι πιστεύεις- αυτό είναι"

Το μεγαλύτερο όνειρο μου είναι… "να δω όσο ζω το Νεπάλ να γίνεται μια ανεπτυγμένη χώρα. Προσωπικά, προσπαθώ σκληρά όσο γίνεται για αυτό με τις δυνατότητες που διαθέτω".

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM