Επίσημο αίτημα για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να καταθέσει η Βοσνία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία της χώρας, μια κίνηση που συνιστά σημαντικό ορόσημο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας δύο δεκαετίες μετά το τέλος του πολέμου.
Η Βοσνία έχει χάσει αρκετό έδαφος σε σχέση με τις άλλες βαλκανικές χώρες στο δρόμο για την ένταξη στην ΕΕ, εξαιτίας των εθνικών διαιρέσεων που προέκυψαν από τον πόλεμο του 1992-1995 κατά τον οποίο σκοτώθηκαν περίπου 100.000 άνθρωποι.
Μετά την υποβολή του αιτήματος αναμένεται να ακολουθήσουν χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων και μεταρρυθμίσεων, που περιπλέκονται εξαιτίας του πολύ αποκεντρωμένου και συχνά δυσκίνητου κυβερνητικού συστήματος που θεσπίσθηκε με την ειρηνευτική συνθήκη του 1995, η οποία διαίρεσε την εξουσία στη βάση εθνοτικών γραμμών.
Η χώρα αντιμετωπίζει συχνές απειλές απόσχισης από τους Σέρβους πολίτες της, οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν ένα δημοψήφισμα για το αν έχει δικαιοδοσία το δικαστήριο της Βοσνίας στην αυτόνομη περιφέρειά τους.
Παρατηρητές λένε πως η Βοσνία δεν έχει πολλές πιθανότητες να ενταχθεί στην ΕΕ πριν από το 2025.
«Είναι πλέον οριστικό και ξεκάθαρο ότι πήραμε την ημερομηνία από τον πρόεδρο της ΕΕ, την Ολλανδία, να καταθέσουμε το αίτημα στις 15 Φεβρουαρίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κροάτης πρόεδρος της τριμελούς εναλλασσόμενης προεδρίας της Βοσνίας, ο Ντράγκαν Τσόβιτς.
«Αναμένουμε ότι θα αποκτήσουμε καθεστώς υποψήφιας χώρας στην αρχή της ερχόμενης χρονιάς», πρόσθεσε. «Πιστεύω βαθιά πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη»