Νέα ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία

Νέα ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία Facebook Twitter
0

Στην απαγόρευση ρωσικής πτήσης παρατήρησης πάνω από το έδαφος της προχώρησε η Τουρκία, προκαλώντας νέα ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία. Το αίτημα για πτήση είχε καταθέσει η Μόσχα στο πλαίσιο της συμφωνίας «Ανοιχτοί Ουρανοί».  Η συμφωνία αυτή προβλέπει πτήσεις πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις για την διατήρηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών που την έχουν υπογράψει.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου αναφέρεται ότι οι δύο χώρες δε συμφώνησαν «στον σχεδιασμό πορείας που ζήτησε η Ρωσία για μία αναγνωριστική πτήση στο διάστημα από τις 2 έως τις 5 Φεβρουαρίου 2016 και, κατά συνέπεια, αυτή η πτήση δεν πραγματοποιήθηκε».

Δεν διευκρινίζεται στην ανακοίνωση αν η πτήση θα πλησίαζε περιοχές της μεθορίου ανάμεσα στη Τουρκία και τη Συρία.

Από την πλευρά της η Ρωσία προειδοποίησε ότι η απόφαση αυτή  «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο που αφορά την απουσία ελέγχου των στρατιωτικών δραστηριοτήτων ενός κράτους που συμμετέχει στη συμφωνία "Ανοιχτοί Ουρανοί"».

Πριν από λίγες ημέρες η Τουρκία κατήγγειλε ότι ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον εθνικό της χώρο και προειδοποίησε ότι οι «ανεύθυνες ενέργειες» της Ρωσίας θα έχουν «συνέπειες».

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι υπήρξε παραβίαση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM