Αύριο Πέμπτη εξετάζεται από την πακιστανική δικαιοσύνη η προσφυγή, βάσει της οποίας το ασιατικό κράτος ζητά από τη βρετανική μοναρχία να του επιστρέψει το θρυλικό «Κοχ-ι-Νουρ», ένα διαμάντι 105,6 καρατίων το οποίο φόρεσε στο στέμμα της η βασιλομήτωρ Ελισάβετ στη στέψη της σημερινής βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.
Το διαμάντι αποκτήθηκε από την βρετανική αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας και προέρχεται από τα ορυχεία Γκολκόντα στη νότια Ινδία. Πριν καταλήξει στο στέμμα της βρετανικής μοναρχίας είχε περάσει από μογγόλους πρίγκιπες, πέρσες πολεμιστές, αφγανούς και μαχαραγιάδες.
Το 1849 δόθηκε στη βρετανική αυτοκρατορία από έναν νεαρό Σιχ πρίγκιπα, ως ένας από τους όρους σε συμφωνία με την οποία επικυρώθηκε η κατάκτηση του Παντζάμπ.
«Η οικειοποίηση του ήταν μια ατομική παράνομη πράξη, η οποία δεν δικαιολογείται από κανέναν νόμο και από καμιά ηθική. Μια αδικία είναι μια αδικία. Δεν γίνεται νόμιμη ούτε δίκαιη με το πέρασμα του χρόνου», υπογραμμίζει στην προσφυγή του ο 76χρονος αγγλο-πακιστανός δικηγόρος και ζωγράφος Ικμπάλ Τζέφρι.
Το διαμάντι διεκδικεί πάντως και η Ινδία, χωρίς πάντως καμία επιτυχία ως τώρα. Με αφορμή τις διεκδικήσεις, ο βρετανός Πρωθυπουργός Κάμερον δήλωσε ότι το διαμάντι ¨δεν θα κουνήσει» από τον Πύργο του Λονδίνου, όπου εκτίθεται πλέον μαζί με τα κοσμήματα του στέμματος.
Το όνομα του θρυλικού διαμαντιού σημαίνει «Βουνό του Φωτός» και το φοράνε μόνο γυναίκες, αφού θεωρείται ότι φέρνει δυστυχία στους άνδρες, καθώς η ιστορία του είναι βαμμένη με αίμα.
σχόλια