Μπορεί το κάπνισμα να έχει απαγορευθεί πλέον σε πολλά τηλεοπτικά δίκτυα, το τσιγάρο όμως παραμένει αγαπημένο κινηματογραφικό φετίχ για τους σκηνοθέτες που δύσκολα αντιστέκονται να το συμπεριλάβουν στις ταινίες τους. Πολύ κοντινό παράδειγμα, στο 95% των σκηνών που έχει η Cate Blanchett, στο υποψήφιο για Όσκαρ "Carol", καπνίζει.
Έχετε όμως αναρωτηθεί πως πετυχαίνουν οι ταινίες αυτά τα αισθησιακά και σε αργή κίνηση κύματα καπνού ή το εν ριπή οφθαλμού σνιφάρισμα κοκαΐνης χωρίς να παραβιάζουν ταυτόχρονα τον νόμο ή να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των ηθοποιών;
Ο Jeff Butcher, ειδικός στον τομέα των props (σ.σ. τα αντικείμενα στο σινεμά με ξεχωριστή σημασία για την ταινία) αποκάλυψε στον Independent την αλήθεια πίσω από τις σκηνές με το κάπνισμα και τα ναρκωτικά.
Το αξιοσημείωτο είναι πως μέχρι τη δεκαετία του '90, στα περισσότερα φιλμ χρησιμοποιούνταν αληθινά τσιγάρα. Οι τότε εταιρείες παραγωγής καλούσαν μια καπνοβιομηχανία που τους έστελνε πίσω κούτες με τσιγάρα. Σήμερα, οι πιο πολλοί ηθοποιοί καπνίζουν τσιγάρα με βότανα, κατασκευασμένα από μη- εθιστικά φυτικά υλικά, τα οποία είναι σαφώς πιο υγιής εναλλακτική αλλά όχι εντελώς ακίνδυνα. Λέγεται πως ο Liam Neeson, στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Men" κάπνιζε για τις ανάγκες του ρόλου τσιγάρο με χαμομήλι.
Επίσης, η μαριχουάνα που χρησιμοποιείται είναι ψεύτικη. Σύμφωνα με τον Butcher, μια πολύ συνήθης μάρκα είναι της International Oddities, που διαφημίζει το προϊόν της ως "υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους", λέγοντας πως ενισχύει φυσικά τον οργανισμό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιδρά όπως η μαριχουάνα.
Για τις ανάγκες μια σκηνής, στην οποία ο ηθοποιός πρέπει να σνιφάρει κοκαΐνη, παλιότερα χρησιμοποιούταν γάλα σε σκόνη και μαγειρική σόδα, που σήμερα έχουν αντικατασταθεί από ινοσιτόλη. Πρόκειται για σκόνη με βιταμίνη B, που προσφέρει "μικρή ενεργειακή ώθηση" . Μάλιστα, φημολογείται πως ο Mickey Rourke "φρίκαρε" όταν γύριζε τον Παλαιστή και την σνίφαρε για τις ανάγκες του ρόλου, καθώς δεν ήταν ενημερωμένος για το τι προκαλεί φωνάζοντας πως πάσχει από κρίσεις πανικού και πως αυτή η σκόνη του τις επιδείνωσε- ευτυχώς πολύ προσωρινά.
Όσο για την ηρωίνη, στις περισσότερες ταινίες αφήνεται να εννοηθεί πως ο πρωταγωνιστής έκανε την ένεση και η σκηνή κόβεται συνήθως σε εκείνο ακριβώς το σημείο. Σε περίπτωση όμως που πρέπει να φανεί on camera, χρησιμοποιούνται ψεύτικες σύριγγες- το υγρό συνήθως προστίθεται μετά μέσω ειδικού εφέ ενώ πιέζοντας η βελόνα μπαίνει μέσα στη σύριγγα, κι όχι στο δέρμα.