Στην έγκαιρη διάγνωση, από τη βρεφική και παιδική ακόμη ηλικία, των παραγόντων εκείνων που μπορούν να οδηγήσουν αργότερα στην ανάπτυξη Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ), είναι αφιερωμένη φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, η οποία εορτάζεται κάθε δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου.
Με σύνθημα «Νεφρική Νόσος και Παιδιά-Δράσε νωρίς για την πρόληψή της», οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας (ΕΝΕ) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφεραν ότι στον πληθυσμό των ασθενών με ΧΝΝ περιλαμβάνονται και παιδιά, ενώ νεφρικά νοσήματα στην παιδική ηλικία οδηγούν συχνά σε ανάπτυξη ΧΝΝ στην ενήλικο ζωή.
Όπως είπε ο καθηγητής Παιδιατρικής-Νεφρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Φώτης Παπαχρήστου, στις ομάδες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη ΧΝΝ είναι παιδιά με ανωμαλίες στους νεφρούς ή στο ουροποιητικό σύστημα, οι οποίες είναι εμφανείς σε προγεννητικό υπερηχογράφημα, με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, με συμπτώματα, όπως μειωμένη ανάπτυξη, ιστορικό ουρολοίμωξης, διαταραχές στην ούρηση ή παθολογικά ευρήματα στα ούρα, καθώς επίσης και τα πρόωρα ή τελειόμηνα βρέφη με μικρό βάρος γέννησης. Όπως επισήμανε ο κ. Παπαχρήστου, σε πολλές περιπτώσεις, τα κλινικά σημεία και τα συμπτώματα είναι ήπια ή απουσιάζουν κάνοντας την υποψία ή τη διάγνωση της νόσου σχετικά δύσκολη.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Δημήτριος Γούμενος, καθηγητής Νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, ανέφερε ότι μπορεί κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα. Σε προχωρημένα στάδια εμφανίζεται οίδημα στους αστραγάλους, κόπωση, ελάττωση της όρεξης και αφρώδη ούρα.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΕΝΕ, τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να εξετάζονται για την πιθανότητα ύπαρξης νεφρικής νόσου γιατί η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, καθώς και η κατάλληλη παρακολούθηση είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για θετική έκβαση και αποτροπή ανάπτυξης ΧΝΝ τελικού σταδίου.