Mέρκελ: Η ένταξη της Τουρκίας δεν είναι πλέον στην ατζέντα

Mέρκελ: Η ένταξη της Τουρκίας δεν είναι πλέον στην ατζέντα Facebook Twitter
1

Στην κρίσιμη αυριανή σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό που θα κρίνει πολλά και για την Ε.Ε., αναφέρθηκε η Άνκελα Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι δεν είναι τιμή για μια ένωση 28 κρατών με 500 εκατομμύρια πολίτες να μην μπορεί να μοιραστεί το βάρος και σημείωσε ότι η Ε.Ε. είναι πλέον στη διαδικασία για σταδιακή πρόοδο, όλο και πιο σημαντική.

Η κ. Μέρκελ στη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε και πάλι στην "στιγμιαία ανακούφιση" της Γερμανίας και ορισμένων άλλων κρατών" από το κλείσιμο της βαλκανικής οδού, η οποία, όπως τόνισε «είναι ένα πράγμα" ενώ "η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ένα άλλο".

"Σίγουρα πολλοί πρόσφυγες είναι απογοητευμένοι όταν δεν μπορούν να ταξιδέψουν όπου θέλουν», πρόσθεσε η καγκελάριος, υπογραμμίζοντας ότι είναι επείγουσα η ανθρωπιστική μεταχείριση τους. Σημείωσε επίσης ότι «είναι σημαντικό που η Ελλάδα τιμά τις υποχρεώσεις της, κάνοντας πρόοδο στις καταγραφές και στα hotspots, ωστόσο πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν".

Εξέφρασε ακόμη την κατανόηση της για τις απαιτήσεις της Άγκυρας προκειμένου να τηρήσει τη συμφωνία για την επανεισδοχή των προσφύγων και επισήμανε ότι "μια συμφωνία ήταν πάντα θέμα δούναι και λαβείν, συμβιβασμών και ισορροπίας συμφερόντων".

Τάχθηκε επίσης υπέρ της διευκόλυνσης για τη βίζα των τούρκων πολιτών που επισκέπτονται την Ευρώπη και κάλεσε την Άγκυρα να επιτρέψει την πρόσβαση του ΝΑΤΟ σε όλες τις διαδρομές των προσφύγων στο Αιγαίο, δηλαδή και στον τουρκικό θαλάσσιο χώρο, σημειώνοντας ότι προς το παρόν η κατάσταση χαρακτηρίζεται μεταβατική.

Εκεί που φάνηκε να αλλάζει θέση και να υιοθετεί τη σκληρή στάση άλλων χωρών όπως η Γαλλία αλλά και η Ισπανία είναι το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., ένα θέμα για το οποίο η κ. Μέρκελ είπε ότι "δεν είναι πλέον στη ημερήσια διάταξη". Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα για επίλυση και αναφέρθηκε στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου, όπου, όπως τόνισε, δεν πρέπει να γίνονται παραχωρήσεις.

Το  ζήτημα της εντατικοποίησης της ενταξιακής διαδικασίας η Τουρκία το έχει θέσει ως προαπαιτούμενο για συμφωνία, ζητώντας μάλιστα να ανοίξουν κεφάλαια, με το άνοιγμα των οποίων δεν συμφωνεί η Κύπρος, λόγω της αδιάλλακτης στάσης των Τούρκων στο κυπριακό.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Πολιτική / Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια για τα Τέμπη, αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

LiFO politics / «Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

Ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί είναι αντίθετος σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί πιστεύει ότι αυτό θα «ενδυνάμωνε τα άκρα που δεν έχουν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα άλλων χωρών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ