Τα παιδιά ενός Ελληνικού σχολείου της Νέας Υόρκης έκαναν κάτι πολύ ενδιαφέρον.
Επικοινώνησα με την καθηγήτρια καλλιτεχνικών του σχολείου, κυρία Θεοδώρα Βαφειαδάκη και της ζήτησα, πέρα από φωτογραφίες, να μου γράψει λίγα λόγια για το θέμα. Την ευχαριστώ πολύ.
Το Σπιτόφιδο και το Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης
Εάν ήσουν περαστικός στους 79 δρόμους της Νέας Υόρκης στο Upper East Side μεταξύ Park και Madison avenue την Δευτέρα 4 Μαρτίου, θα έβλεπες κάτι που σίγουρα θα σου τράβαγε την προσοχή! Δεκαεφτά παιδιά να μεταφέρουν ένα μεγάλο πράσινο φίδι φτιαγμένο από papier maché!
Το φίδι αυτό δεν είναι άλλο από το Σπιτόφιδο, φτιαγμένο από την τάξη του Νηπιαγωγείου του Καθεδρικού Σχολείου της Αγίας Τριάδος στην Νέα Υόρκη.
Στην αρχή με τους μαθητές του νηπιαγωγείου, στο μάθημα των Καλλιτεχνικών, διαβάσαμε την ιστορία του Σπιτόφιδου. Μια λαϊκή παράδοση από την Ζάκυνθο, για ένα φιδάκι που εάν βρεθεί στο σπίτι σου και του φερθείς καλά, θα φέρει γούρι και προστασία για όλη την οικογένεια. Στην συνέχεα τα παιδιά δούλεψαν ομαδικά στην κατασκευή του Σπιτόφιδου από υλικό papier maché, σε διάφορα χρώματα και σχέδια από την φαντασία τους.
Το Σπιτόφιδο, περίπου 3 μέτρα μήκος και 100 εκ. πλάτος, έκανε το ταξίδι του από το σχολείο μας στο Ελληνικό Προξενείο ενόψει της εικαστικής έκθεσης « Παρελθόν και Μέλλον: Οι μαθητές του Καθεδρικού σχολείου της Αγίας Τριάδος δημιουργούν ανακαλύπτοντας την κληρονομιά μας», στην οποία συμμετέχουν όλοι οι μαθητές του Καθεδρικού σχολείου, από το νηπιαγωγείο έως την δευτέρα γυμνασίου στο μάθημα των Καλλιτεχνών.
Το Ελληνικό προξενείο γέμισε με χρωματιστά έργα, και την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, πλημμύρισε με παιδιά που περήφανα έδειχναν στους επισκέπτες τα έργα τους.
Ξεκινώντας με το Φεγγαράκι μου λαμπρό και άλλα τραγουδάκια ή ποιήματα, οι μαθητές του Καθεδρικού Σχολείου από την προ-νηπιακή ηλικία, μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα και τις αρχές τις Ελληνικής παιδείας . Ένας μεγάλος αριθμός από τους μαθητές του σχολείο είναι Έλληνες δεύτερης η τρίτης γενιάς. Οι υπόλοιποι κυρίως είναι Αμερικανοί, αλλά και από άλλες χώρες... Έτσι δημιουργείται μια υπέροχη πολυπολιτισμική μαθητική κοινότητα που έχει σαν κοινό σημείο αναφοράς την αγάπη τους για την Ελλάδα.
Αυτή η αγάπη τους για την πατρίδα μας, μου δίνει δύναμη και όρεξη να τους προφέρω ακόμα καλύτερες στιγμές την ώρα του μαθήματος μου.
Θεοδώρα Βαφειαδάκη
Καθηγήτρια Καλλιτεχνικών Καθεδρικού Σχολείου της Αγίας Τριάδος
Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:
σχόλια