Με αφορμή αυτό το ωραίο βίντεο του Σταμάτη Φιλιππούση που είδα μόλις, θυμόμαστε 12 στιγμές της Ακρόπολης...
6ος μ.Χ. αιώνας: Τα μνημεία της Ακρόπολης μετατρέπτονται σε χριστιανικούς ναούς. Ο Παρθενώνας αφιερώνεται πρώτα στην Αγία Σοφία και μετά στην Παναγία (Παναγιά η Αθηνιώτισσα).
1458: H Ακρόπολη πέφτει στα χέρια των Τούρκων. Η Ακρόπολη γίνεται κι επίσημα φρούριο των Αθηνών (Ατίνα Καλεσί). Τα Προπύλαια γίνονται η κατοικία του Τούρκου φρούραρχου, ενώ το Ερέχθειο στεγάζει πλέον το χαρέμι του.
17ος αιώνας: Ο Παρθενώνας είναι πια τζαμί.
16 Σεπτεμβριου 1687: Η εκστρατεία του Ενετού Φραγκίσκου Μοροζίνη πλήττει και τον Παρθενώνα. Μια οβίδα τινάζει την πυριτιδαποθήκη του φρουρίου στον αέρα. Καταρρέει μεγάλο τμήμα του ναού από την ανατολική πλευρά.
Αρχές 19ου αιώνα: Ο λόρδος Έλγιν αποκαθηλώνει πάνω από τα μισά γλυπτά του Παρθενώνα .Τα Ελγίνεια Μάρμαρα ταξιδεύουν στη Βρετανία με πλοίο. Η αγγλική Βουλή πρέπει να αποφασίσει εάν οι πράξεις του λόρδου Έλγιν αποτελούν βανδαλισμό ή όχι. Ο Έλγιν δικαιώνεται και τα Μάρμαρα αγοράζονται από το αγγλικό κράτος το 1916.
1822: Η Ακρόπολη περνά οριστικά πια στα χέρια των Ελλήνων. Πρώτος φρούραρχός της ορίζεται ο οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης Οδυσσέας Ανδρούτσος.
1825: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος φυλακίζεται στην Ακρόπολης για προδοσία (τον έχει κατηγορήσει το πρώην πρωτοπαλίκαρό του, ο Γιάννης Γκούρας) και δολοφονείται. Το πτώμα του πετιέται στα βράχια της Ακρόπολης για να πιστέψει ο κόσμος ότι ο Ανδρούτσος σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να δραπετεύσει.
12 Ιανουαρίου 1827: Καταστρέφεται η στέγη του Ερεχθείου στη διάρκεια της πολιορκίας της Ακρόπολεως από τον Κιουταχή και τον Ομέρ Μπέη. Κλεισμένοι μέσα στην Ακρόπολη βρίσκονται ο Γκούρας, ο Μακρυγιάννης και 1.400 άντρες.
24 Φεβρουαρίου 1893: Στην Ακρόπολη συναντιέται καθημερινά το ζευγάρι του Μιχαήλ Μιμίκου και της Γερμανίδας Μαίρης Βέμπερ. Εκείνη είναι παιδαγωγός στο παλάτι, εκείνος στρατιωτικός γιατρός. Όταν ο Μιμίκος δεν πηγαίνει για τρίτη συνεχή μέρα στο ραντεβού τους, εκείνη αυτοκτονεί, πέφτοντας από τον Ιερό Βράχο. Εκείνος, που είχε λείψει από τα ραντεβού τους για λόγους υγείας, όταν την αντίκριζει νεκρή αυτοκτονεί με το υπηρεσιακό του πιστόλι. Θάβονται και οι δυο στο Α' Νεκροταφείο - οι φίλοι του Μιμίκου μάλιστα ξέθαψαν το σώμα του και το έθαψαν διπλα στης Μαίρης.
27 Απριλίου 1941: Γερμανός αξιωματικός δίνει εντολή στον εύζωνα Κωνσταντίνο Κουκίδη να αφαιρέσει την ελληνική σημαία. Εκείνος τυλίγεται με αυτήν και αυτοκτονεί, πέφτοντας από τον Ιερό Βράχο. Η ιστορία καθώς και η ύπαρξη του Κουκίδη δεν έχουν αποδειχθεί. Πρόκειται για σύγχρονο αστικό θρύλο; Kανείς δεν ξέρει.
31 Μαΐου 1941: Δυο φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, κατέβαζουν τη ναζιστική σημαία από τον Ιερό Βράχο. «Κατά τη νύχτα της 30ής μέχρι της 31ης Μαΐου, υπεξερέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα γερμανική πολεμική σημαία, παρ' αγνώστων δραστών. Διενεργούνται αυστηραί ανακρίσεις. Οι ένοχοι και οι συνεργοί αυτών θα τιμωρηθώσι διά της ποινής του θανάτου» λέει η ανακοίνωση των γερμανικών Αρχών.
1975: Συστήνεται η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, που μέχρι και σήμερα ασχολείται συστηματικά με την Ακρόπολη.
(Φωτογραφίες: Σπύρος Στάβερης. Τα 12 τρίβια συγκέντρωσε η Δέσποινα Τριβόλη και δημοσιεύτηκαν στο αφιέρωμα της LIFO στην Ακρόπολη, το 2009)