ΓΓ Υπουργείου Οικονομικών: Το ΔΝΤ μας ζητά να μην πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις!

ΓΓ Υπουργείου Οικονομικών: Το ΔΝΤ μας ζητά να μην πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις! Facebook Twitter
1

Ευθεία επίθεση με σκληρούς χαρακτηρισμούς προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τη στάση που τηρεί στις διαπραγματεύσεις άσκησε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, κ. Φρ. Κουτεντάκης.

«Το Ταμείο έχει ιδεολογικές εμμονές και ανακρίβειες», ανέφερε ο κ. Κουτεντάκης, ο οποίος αποκάλυψε ταυτόχρονα ότι οι θεσμοί σε τεχνικό επίπεδο έχουν κατά διαστήματα ζητήσει την καθυστέρηση της καταβολής μισθών και συντάξεων, σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα για να εξυπηρετηθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους.

«Η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ» υπογράμμισε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, βάζοντας στο κάδρο και τους Ευρωπαίους, οι οποίοι αν και συμφώνησαν το καλοκαίρι για εκταμίευση κονδυλίων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, έκτοτε σφυρίζουν αδιάφορα, φτάνοντας στο σημείο να προτείνουν πάλι την καθυστέρηση μισθών- συντάξεων αν ζορίζονται τα κρατικά ταμεία.

«Τους λέμε συνεχώς ότι αυτή η αβεβαιότητα κοστίζει ακριβά στην πραγματική οικονομία, αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και μας κάνουν συστάσεις για το ποιες δαπάνες πρέπει να κάνουν συστάσεις για το ποιες δαπάνες πρέπει να κόψουμε», ανέφερε ο γενικός γραμματέας. Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ότι τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών έχουν κατά διαστήματα προτείνει την καθυστέρηση καταβολής μισθών και συντάξεων.

Μάλιστα, ο κ. Κουτεντάκης επέρριψε τις ευθύνες για την σημερινή κατάσταση στη στάση των δανειστών και ιδίως του ΔΝΤ. «Η ευθύνη είναι εκεί γιατί θέλουν να φθάσεις στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «δημιουργούν και συντηρούν μία αβεβαιότητα» για το εάν κλείνει ή όχι ο έλεγχος. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για χώρα και σημείωσε ότι η σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκαλείται από το ΔΝΤ, το οποίο δεν έχει ακόμα αποφασίσει τις θέλει να κάνει. Αυτός ήταν, κατά τον ίδιο, και ο λόγος για τον οποίο καθυστέρησε η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ