Η δημοσιογράφος Φλόρενς Χάρτμαν, πρώην ανταποκρίτρια της Le Monde, φυλακίστηκε με απόφαση του δικαστηρίου για τα εγκλήματα στη Χάγη, το όργανο που συστάθηκε για να δικάσει τους εγκληματίες που η ίδια αποκάλυψε αφιερώνοντας τη ζωή της.
Ο δικηγόρος της Hartmann είπε ότι κρατείται σε απομόνωση, κάτι που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη, λόγω του Πάσχα.
Σύμφωνα με τον Guardian, σε μια ιδιωτική τηλεφωνική κλήση, η Xάρτμαν είπε ότι αισθάνονταν περίεργα "βλέποντας τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς να περπατά στο προαύλιο της φυλακής με άλλους κρατούμενους, ενώ ή ίδια ήταν κλειδωμένη σε ένα κελί. Πρόσθεσε επίσης πως ήταν εξωφρενικό να βλέπει τον ΟΗΕ και την ολλανδική αστυνομία να κλωτσά μακριά τις γυναίκες από τη Σρεμπρένιτσα και τους επιζώντες από τα στρατόπεδα που προσπαθούσαν να την προστατεύσει από τη σύλληψη.
Η Χάρτμαν είχε καταδικαστεί για ασέβεια προς το δικαστήριο το 2009 μετά την αποκάλυψη που έκανε σε βιβλίο της, πως το δικαστήριο είχε αποκρύψει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζωτικής σημασίας πληροφορίες σχετικά με τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995. Η καταδίκη αργότερα επιβεβαιώθηκε κατ 'έφεση.
Αρχικά της υπεβλήθη πρόστιμο 7000 ευρώ, αλλά η ποινή αργότερα μετατράπηκε σε επτά ημέρες φυλακή επειδή το δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι το πρόστιμο δεν είχε καταβληθεί. Τον Δεκέμβριο του 2011, η Γαλλία απέρριψε αίτημα έκδοσής της
Την Χάρτμαν πλησίασε η αστυνομία του ΟΗΕ έξω από το δικαστήριο την Πέμπτη, όταν οι επιζώντες του πολέμου στη Βοσνία και οι οικογένειες των θυμάτων είχαν συγκεντρωθεί για να ακούσουν την ετυμηγορία για τον Ράντοβαν Κάρατζιτς. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να αποτρέψουν τη σύλληψή της κάνοντας κλοιό γύρω της, αλλά η αστυνομία κατάφερε να την απομονώσει και να τη σύρει στην αίθουσα.
Αφού εργάστηκε για την εφημερίδα Le Monde στη Βοσνία, η Χάρτμαν υπηρέτησε στο δικαστήριο ως εκπρόσωπος και σύμβουλος στο γραφείο του εισαγγελέα. Στο βιβλίο της "Paix et châtiment", που εκδόθηκε το 2007, αποκάλυψε ότι έγγραφα που αποδείκνυαν σερβική συνενοχή στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, είχαν αποκλειστεί από το δικαστήριο.
Η ίδια δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο των εγγράφων, αλλά επέμεινε ότι όσοι είχαν επιζήσει από τη σφαγή είχαν το δικαίωμα να γνωρίζουν για την απόφαση του δικαστηρίου να μην δημοσιοποιηθούν τα έγγραφα.
Ο δικηγόρος της, Guénaël Mettraux, κάνει λόγο για ντροπιαστική κατάσταση και αναφέρει πως η Φλόρενς κρατείται στην απομόνωση σε παρακολούθηση αυτοκτονίας, πράγμα που στην πράξη σημαίνει ότι το φως είναι αναμμένο όλο το 24ωρο και πως ελέγχεται κάθε 15 λεπτά. Στη συνέχεια καταγγέλει πως όσες προσπάθειες και αν έκανε για να καταθέσει αίτημα για πρόωρη απελευθέρωσή της, δεν κατάφερε να βρει κανέναν καθώς ακόμη και ο διοικητής της φυλακής είναι σε διακοπές για το Πάσχα. "Μου ανέφεραν ότι η επίσημη αίτηση μου αντιμετωπίζεται ως καταγγελία για τη φυλακή. Ενώ αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επίσπευση της αποφυλάκισης, ανησυχώ ότι θα εμποδίσει να μαθευτούν οι συνθήκες κράτησής της. Ένας δημοσιογράφος κρατείται σε συνθήκες - απομόνωσης που υποτίθεται ότι έχουν δημιουργηθεί για τους εγκληματίες πολέμου. Είναι ακατανόητο." προσθέτει.
Ο γιος της Stéphane, πρόσθεσε πως ο πρόξενος της Γαλλίας την επισκέφτηκε αλλά η επίσκεψη ήταν εθιμοτυπική και δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα.
Ο Andrew Begg, νομικός σύμβουλος του μηχανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα διεθνή ποινικά δικαστήρια, δήλωσε πως το καθεστώς κράτησης της Χάρτμαν υπόκειται στους κανόνες κράτησης και παρέπεμψε στους αντίστοιχους εκπροσώπους. Η εκπρόσωπος του δικαστηρίου δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό και επιπλέον δεν υπήρξε καμία απάντηση από το γραφείο Τύπου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αναφέρει ο Guardian.
Σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα της, ο μηχανισμός των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει πως η Xάρμαν συνελήφθη για ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2011 από το εφετείο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.
σχόλια