ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Τα τέρατα που πλάθονται στο παιδικό μυαλό με γονική συναίνεση

Facebook Twitter
1

 Η οικογένεια της "Παγοθύελλας" στο φιλμ του Άνγκ Λι

Θέλω τόσα να γράψω για την διευθύντρια του δημοτικού σχολείου που επέπληξε την δασκάλα μουσικής, επειδή δίδασκε στα παιδιά το τραγούδι «Κεμάλ» του Μάνου Χατζιδάκι. Δεν θα το κάνω και θα αρκεστώ σε αυτό: Η γυναίκα αυτή έχει γράψει εκθέσεις αξιολόγησης για τους εκπαιδευτικούς του σχολείου της. Το πιθανότερο είναι να συνεχίσει να γράφει.

Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

Θα επικεντρωθώ στο μοναδικό θύμα της ιστορίας. Αυτό το άτυχο παιδί. Διότι πως αλλιώς να χαρακτηρίσεις αυτό το παιδί που έχει την ατυχία να μεγαλώνει μέσα σε μια οικογένεια που το τροφοδοτεί με στενομυαλιά από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Φαντάσου με τι αντιλήψεις και ιδέες μεγαλώνει αυτό το παιδί. Τι είδους «τροφή» το ταΐζουν. Τι αδειάζουν μέσα στο κεφάλι του από αυτή την τρυφερή ηλικία που το μυαλό του είναι σαν πλαστελίνη. Τι τέρατα πλάθονται μέσα στο κεφάλι του με γονική συναίνεση. Και αργότερα τι είδους ενήλικας θα γίνει. Σε ποιες βάσεις ακριβώς θα πατήσει η εξέλιξη της προσωπικότητας  του.

Αυτή η φαβέλα στενομυαλιάς, σκοταδισμού και ανοησίας στην οποία είχε την ατυχία να γεννηθεί αυτό το παιδί θα το κυνηγά για πάντα. Ναι, ξέρω: «Σκοτώστε» τους γονείς σας», «Δεν είσαι οι γονείς σου» και «Είσαι υπεύθυνος για αυτό που είσαι». Λόγια. Δοκίμασε να «σκοτώσεις» μόνος σου αυτό που κουβαλάς από την παιδική σου ηλικία και το οποίο σε ενοχλεί για να δούμε πόσο εύκολο είναι. Δυστυχώς όμως, αυτό που φαντάζει ως πρόβλημα για εμάς, ως φορτίο για εμάς που το παρατηρούμε, αυτός που το κουβαλά δεν το θεωρεί καν βάρος. Θεωρεί ότι έτσι είναι τα πράγματα. Διότι έτσι διδάχθηκε από την οικογένεια του ότι είναι. Πόσοι μπορούν να ξεφύγουν από τις φαβέλες της στενομυαλιάς και του σκοταδισμού που τους εγκλώβισαν παιδιά; Ελάχιστοι. Όλη τους η ζωή εγκλωβίζεται μέσα στο φράκτη της παιδικής τους ηλικίας. Συνεχίζουν την διαιώνιση της παιδικής τους ηλικίας και στα δικά τους παιδιά. Δυστυχώς.

1

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια