Κι όμως: το χασμουρητό έχει πολλά να πει για την προσωπικότητά σας

Κι όμως: το χασμουρητό έχει πολλά να πει για την προσωπικότητά σας Facebook Twitter
Χασμουριέται μαζί σας ο διπλανός στο γραφείο; Ο σύντροφος; Ο φίλος; Αν όχι, κάτι δεν πάει καλά με τα επίπεδα ενσυναίσθησης του, λένε οι επιστήμονες
1

Ας αρχίσουμε με ένα μικρό τεστ προσωπικότητας: επιχειρήστε να χασμουρηθείτε και διακριτικά τσεκάρετε τις αντιδράσεις των γύρω σας, στο γραφείο, ας πούμε. Τι κάνουν; Σας κοιτούν έστω και με την άκρη του ματιού τους; Λίγο μετά από το δικό σας χασμουρητό, βλέπετε να βάζουν το χέρι μπροστά από το στόμα και να χασμουριούνται και εκείνοι; Είστε σε καλό δρόμο και οι συνάδελφοι - ή έστω αυτοί που κάθονται κοντά σας - έχουν υψηλά επίπεδα ενσυναίσθησης και συμπόνοιας για τους γύρω τους. 

Γενικώς, η επιστήμη συνδέει το μεταδοτικό χασμουρητό με τα επίπεδα ενσυναίσθησης και ταξινομεί τις αντιδράσεις των ανθρώπων σε κάποιον που χασμουριέται βάσει ηλικίας, ψυχολογικής και συναισθηματικής σταθερότητας (ή αστάθειας). Για παράδειγμα, τα μωρά και ειδικά τα νεογέννητα δεν τα "πιάνουν" τα χασμουρητά. Αλλά αυτό έχει να κάνει με το ότι είναι άνθρωποι μηνών. 

Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Baylor του Τέξας - και μετά από πειράματα που έγιναν σε περισσότερους από 135 φοιτητές - αποδείχθηκε ότι εκείνοι οι οποίοι δεν "έπιαναν" τα χασμουρητά στην καλύτερη περίπτωση ήταν αυτό που λέμε "ψυχρόαιμοι" άνθρωποι, στη χειρότερη υπέφεραν από κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής. 

 

Το να μη χασμουριέσαι τη στιγμή που το κάνουν οι διπλανοί σου, δε σημαίνει απαραιτήτως ότι κάτι δεν πάει καλά μ' εσένα. Ωστόσο, είναι μία ένδειξη για τα επίπεδα ενσυναίσθησης, στα οποία κινείται κάποιος στο κοντινό μας περιβάλλον.

 

Βάσει των αποτελεσμάτων της ίδιας έρευνας, οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στο χασμουρητό, ενώ όπως δηλώνει ο Brian Rundle, ένας διδακτορικός φοιτητής που συμμετείχε στην έρευνα "το να μη χασμουριέσαι τη στιγμή που το κάνουν οι διπλανοί σου, δε σημαίνει απαραιτήτως ότι κάτι δεν πάει καλά μ' εσένα. Ωστόσο, είναι μία ένδειξη για τα επίπεδα ενσυναίσθησης, στα οποία κινείται κάποιος στο κοντινό μας περιβάλλον. 

 

Όπως χαρακτηριστικά γράφει δε, σε άρθρο της στην ιστοσελίδα PsycologyToday, η κλινική ψυχολόγος Jennifer Golbeck, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας - εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων - δεν είναι παρά ένας μπούσουλας για να αξιολογήσετε τη συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων γύρω σας.

 

Έτσι, λοιπόν, αν χασμουριέστε και ξαναχασμουριέστε και... απόκριση δεν παίρνετε - μπορείτε να έχετε μία πρώτης τάξεως ένδειξη για το πώς μπορεί να αντιδράσει ο συνεργάτης, ο φίλος, ο σύντροφος σας σε μία σοβαρή φάση της ζωής σας και για το πόσο ειλικρινής θα είναι αυτή η αντίδραση. 

Στοιχεία από Guardian, PsycologyToday.Com

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Μέσα από τον θεσμικό του ρόλο στο Pharma Innovation Forum και την πολυετή εμπειρία του στο τιμόνι μιας κατεξοχήν βιοτεχνολογικής φαρμακευτικής εταιρείας, ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, έχει βαθιά γνώση των απεριόριστων δυνατοτήτων της καινοτομίας και του αντίκτυπου που έχουν στη χώρα μας το clawback και η απουσία σταθερού πλαισίου συνεργασίας με την πολιτεία. Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο κ. Χαραλαμπίδης χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια