Βαρουφάκης στον Economist: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει

Βαρουφάκης στον Economist: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
7

Σε συνέντευξή του στον Economist ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προέβλεψε την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στο 4%, λέγοντας μάλιστα ότι στην ουσία πήρε τη θέση του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και συνεχίζει: «Θα καταρρεύσει. Είναι ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω τι θα αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά το κόμμα δεν έχει μέλλον».

Ο Γιάννης Βαρουφάκης εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταρρέει διότι επιχείρησε να παραβιάσει τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης, αλλά επειδή προσυπέγραψε μία δημοσιονομική πολιτική που δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Επανέλαβε ξανά την άποψή του ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν ήθελαν καν να συζητήσουν τις προτάσεις της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας διότι «δεν ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στους Ισπανούς, τους Ιρλανδούς και τους Πορτογάλους ότι θα μπορούσαν να εκλέξουν μία κυβέρνηση που θα εφάρμοζε τις δικές της ιδέες».

Σημείωσε επίσης ότι δεν πιστεύει πως ο Μάριο Ντράγκι θα επέτρεπε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αν η ελληνική κυβέρνηση επέμενε στις θέσεις της, καθώς και ο ίδιος ο διοικητής της ΕΚΤ θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση.

Μάλιστα, αποδίδει την στροφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην αποδοχή των δημοσιονομικών στόχων των πιστωτών σε τρία-τέσσερα άτομα από τον στενό πυρήνα του υπουργικού συμβουλίου. «Δεν το είχα προβλέψει. Αν το είχα προβλέψει, δε θα είχα μπει στην κυβέρνηση», ισχυρίστηκε ο κ. Βαρουφάκης.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Θυμαμαι,και μαλιστα με καποια "νοσταλγια",την περιοδο των πρωτων μηνων του 2015.Οταν σε "χρονο μηδεν" ο Βαρουφακης αναδειχθηκε ως η "νεα μεγαλη ηγετικη προσωπικοτητα"οχι μονον της ελληνικης,αλλα και της παγκοσμιας σκηνης.Οταν σε καθημερινη βαση τα διεθνη ΜΜΕ φιλοξενουσαν δυο-τρεις συνεντευξεις του.Οταν το 'πουκαμισο εξω"και η 'μοτοσυκλεττα'δημιουργουσαν ενα παραληρημα ενθουσιασμο και,σχεδον,ενα νεο"fashion trend".Οταν η δημοφιλια του στην χωρα μας "χτυπουσε" απιστευτα ποσοστα ,αναλογα με αυτα του μακαριτη του Αρχιεπισκοπου Χριστοδουλου! Οι οπαδοι του Συριζα 'παραληρουσαν",ενω και πολυ μεγαλο ποσοστο των οπαδων ολων των αλλων κομματων θαυμαζαν και εγκωμιαζαν τον ανδρα !Αισθανομουν,τοτε,απιστευτα μονος οταν ανηκα ,απο τον Φεβρουαριο του 2015,σε μια σχεδον ανυπαρκτη μειοψηφια οποια υποστηριζε (...και αιτιολογουσε το γιατι...)οτι ο Βαρουφακης ειναι μαλλον η χειροτερη επιλογη που θα μπορουσε να κανει ο Τσιπρας για τον απολυτως ζωτικο ρολο του "αρχιδιαπραγματευτη"στην διαδικασια σωτηριας της χωρας.(Οποιος δεν βαρυεται μπορει ευκολα να ανατρεξει στα τοτε σχολια μου).Ακουγα τοτε 'τα μυρια οσα'απο τους "θαυμαστες"του ...τεραστιου Γιανη !Ας ειναι.Ο χρονος κυλισε γρηγορα και η μεγαλη πλειονοτητα των πολιτων,αφου αντεληφθη τι ακριβως συνεβαινε, το...ξανασκεφθηκε.Και αλλαξε αποψη για τον"νεο ηγετη" !Εκεινος που δεν αλλαξε καθολου,βεβαια,ειναι ο ιδιος ο Γιανης.Παρεμεινε αυτο που ηταν παντοτε.Ενας "ναρκισσος".Ενας ανθρωπος "ερωτευμενος με τον εαυτο του",για τον οποιο η δημοσιοτητα,η προβολη του απο τα ΜΜΕ,ειναι το νερο της ζωης απο την πηγη της αιωνιας νεοτητας του Ponce de Leon !Και ακριβως γι'αυτον το λογο δεν προκειται να την εγκαταλειψει ποτε ! "Come hell or high water",οπως θα ελεγε και ο ιδιος στο πολυπληθες ακροατηριο του !
Ενταξει ο τυπος τα καταφερε και εκανε παγκοσμιο ονομα και καριερα παρολιγο πανω στις σταχτες ολης της χωρας . Για το ΣΥΡΙΖΑ θα κατσει να νοιαστει τωρα ?.. Η Ελλαδα ειχε ανεκαθεν πολλους ψωνισμενους , αδιστακτους σε θεμματα προσωπικου συμφεροντος πολιτικους αλλα αυτος εχει ξεπερασει καθε προηγουμενο
Ο Γιάνης ο Βαρουφάκης φίλε Δον Ιδιώτη είναι μεγάλος οικονομολόγος, μην το γελάς. Προσφάτως ανακάλυψε έναν καινούργιο τύπο για την πραγματική μεταβολή του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον οποίο, αν το ΑΕΠ μίας χώρας μειωθεί 50% ασούμε και ο πληθωρισμός είναι -0,001% τότες έχουμε ανάπτυξη 50.000%.Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή Νόμπελ έχει ήδη κατοχυρώσει το Νόμπελ οικονομικών για το 2016 στον Βαρούφα. Δυστυχώς εμείς τον χάσαμε.