Στη σκοτεινή πλευρά του πάρκου της ψηφιακής ελευθεριότητας

Στη σκοτεινή πλευρά του πάρκου της ψηφιακής ελευθεριότητας Facebook Twitter
1

Υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά του δικτύου. Ένα μέρος του αχανούς ψηφιακού πάρκου που σε καλεί να το ανακαλύψεις. Έχει ένα βάλτο με ένα πηχτό καφέ κολλώδες υγρό. Μέσα του κολυμπούν οι «τολμηροί» κολυμβητές φορώντας τις μάσκες τους.

Καθημερινά ρίχνουν βουτιές μέσα σε αυτό το πηχτό καφέ κολλώδες υγρό. Υπάρχουν μέρες που οργανώνουν αγώνες. Αφορμές που τους επιτρέπουν να δίνουν νόημα στην ανιαρή ψηφιακή και μάλλον πραγματική τους ύπαρξη(συνήθως η ανία της ψηφιακής ζωής είναι αποτέλεσμα της πραγματικής).

Όχι για σοβαρούς λόγους. Διαφωνίες που τους δίνουν αφορμή για μερικές βουτιές στο κολλώδες υγρό του βάλτου. Συνήθως ανακηρύσσουν μεταξύ τους το νικητή. Είναι αυτός που μπήκε πιο βαθιά στο βάλτο. Υπάρχουν μέρες που κάνουν RT και like τις κακιούλες έτσι χωρίς να υπάρχει καν λόγος διαφωνίας. Είπες κάτι κακό άρα έχεις την ψηφιακή μου εκτίμηση. Τότε κερδίζουν την συμπάθεια αρκετών: Μοιάζουν με πεντάχρονα που προσπαθούν να λύσουν σταυρόλεξο μαυρίζοντας τα τετράγωνα που έχουν απομείνει. Τα παιδιά είναι αξιαγάπητα ακόμα και αν μουντζουρώνουν λευκά τετράγωνα.

Υπάρχουν μέρες όμως που στην σκοτεινή πλευρά του πάρκου φτάνει η μαγική στιγμή: Ένα θέμα σοβαρότερο από τις μικροκακιούλες. Τότε οι κολυμβητές με τις μάσκες βγαίνουν από το βάλτο. Δεν τους ενδιαφέρει η βρώμα που αναδύεται από τα μακροβούτια τους. Στερεώνουν καλά την μάσκα τους(αυτό είναι το μοναδικό πρόβλημα) και προσπαθούν να καλέσουν τους πάντες από κάθε σημείο του πάρκου. Οι κολυμβητές του βάλτου περπατούν με το κορμί ίσιο και την μάσκα καλά τοποθετημένη. Η βρώμα από τα μακροβούτια τους ελκύει χιλιάδες οπαδούς. Κάποια στιγμή ξεκινά το αυτοσχέδιο δικαστήριο της μέρας στη μέση του δάσους. Γύρω τους πετούν όρνια. Κάτω από τις θέσεις των ενόρκων τα κουφάρια των ψηφιακών πτωμάτων. Η δίκη αρχίζει. Η απόφαση θα βγει σε λίγο. Τι νόημα έχει ποια θα είναι; Σημασία έχει να συνηθίζεις την βρώμα σε αυτό το πάρκο. Και να στερεώνεις καλά την μάσκα σου.

Τελειώνουν. Τα μαζεύουν. «Αύριο ξημερώνει μια καινούρια μέρα μικρή μου Σκάρλετ στην σκοτεινή πλευρά του πάρκου. Μην έρθεις φορώντας λευκό φουστανάκι. Θα λερωθείς» φωνάζουν στους καινούριους. Εκείνοι κουνούν καταφατικά το κεφάλι. Δεν θέλει και μυαλό για να μάθεις του κανόνες της σκοτεινής πλευράς του πάρκου.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια