8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού Facebook Twitter
0

Το ντοκιμαντέρ ''Blood Brother'' του Steve Hoover που προβλήθηκε στη χθεσινή πέμπτη ημέρα του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού είναι ένας ύμνος στην Αγάπη: Ο Ρόκι, ένας νεαρός Αμερικανός από διαλυμένη οικογένεια, πηγαίνει στην Ινδία για να βρει το νόημα της ζωής του. Το βρίσκει τελικά σε έναν οικισμό μικρών παιδιών με AIDS και HIV, ορφανά τα περισσότερα. Ο κολλητός του φίλος που τον υπεραγαπάει - ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ δηλαδή - τον ακολουθεί με την κάμερα του και καταγράφει συγκλονιστικές εικόνες! Από τη μια τα άρρωστα παιδιά και ολόκληρη η φτωχή ινδική κοινότητα που λατρεύουν τον Ρόκι και τον αποκαλούν ''Ρόκι Ανά (Αδελφός Ρόκι)'' κι από την άλλη ο κίνδυνος του θανάτου που ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή. Όταν το παιδάκι, με το οποίο έχει δεθεί περισσότερο απ' όλα, εκδηλώσει το AIDS στη χειρότερη μορφή του, ο Ρόκι δε θα διστάσει να του πλύνει τις πληγές, να μαλακώσει τα έλκη πάνω στο κορμί του και να του θεραπεύσει τα μάτια. Ο Ρόκι, έτσι, γίνεται ένας σύγχρονος Ιησούς Χριστός στη χώρα των πανθεϊστών και το παιδάκι, ενώ ήταν ''ξεγραμμένο'' μεσ' στο άθλιο ινδικό νοσοκομείο, ξεπερνάει τις λοιμώξεις και θεραπεύεται. Συγκινητικό ρακόρ: Στους τίτλους αρχής ο σκηνοθέτης και φίλος του ''ήρωα'' αφηγείται πως η επιμονή και ο αλτρουισμός του ίδιου του Ρόκι σε παιδική ηλικία τον έκαναν να σώσει ένα επίσης ''ξεγραμμένο'' χτυπημένο γατάκι. Δύο χρόνια έμεινε ο κινηματογραφιστής Steve Hoover στο πλευρό του Ρόκι, εγκαταλείποντας τις ανέσεις του Πίτσμπουργκ και συλλέγοντας την καθημερινότητα του, μια καθημερινότητα γεμάτη προσφορά, ανιδιοτέλεια, αλληλεγγύη, αυταπάρνηση. Στο τέλος τον αφήνει, αλλά λίγο πριν την επιστροφή στον πολιτισμό, γίνεται μάρτυρας στον γάμο του φίλου του με μία Ινδή χωρική. Ο Ρόκι αποφασίζει να παντρευτεί την καλή του για να μη σκέφτεται ότι δε γίνεται να παντρευτεί την Ινδία την ίδια, παραμένοντας ταυτόχρονα κοντά στα παιδιά που τον έχουν ανάγκη και που του άλλαξαν τη ζωή. Ένα πολύ συγκινητικό ντοκιμαντέρ που θα άγγιζε τα όρια της χριστιανικής προπαγάνδας αν υπήρχε η παραμικρή σχετική αναφορά. Επειδή όμως πρόκειται ακριβώς για ντοκιμαντέρ, καταγραφή και όχι αναπαράσταση της πραγματικότητας, η σκηνή με τον Ρόκι που θεραπεύει με τα χέρια του και με την ψυχή του τον άτυχο μικρό Ινδό έφερε δάκρυα στα μάτια των θεατών. Όπου κι αν γυρνούσα το κεφάλι μου μεσ' στο Θέατρο Ένα εκείνη τη στιγμή έβλεπα κλαμμένα μάτια. ''Αγάπη'' φώναξε κάποιος παραδίπλα και μόλις έπεσαν οι τίτλοι τέλους, ο χώρος σείστηκε από το χειροκρότημα. Εξαιρετική ταινία!

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού Facebook Twitter

Ακολούθησε η προβολή ή μάλλον οι προβολές του ντοκιμαντέρ ''Κατερίνα Γώγου - Για την αποκατάσταση του μαύρου''. Όταν το θέατρο χωράει 150 άτομα και σού'ρχονται 500, τι κάνεις; Μπαίνουν όσοι χωράνε και στο καπάκι κάνεις δεύτερη επαναληπτική προβολή. Ευχαριστώ μεσ' απ' τα βάθη της ψυχής μου τη διοργάνωση του φεστιβάλ γι' αυτό που ζήσαμε όλοι χθες βράδυ. Υπήρξαν άνθρωποι που έσπασαν τις διακοπές τους και ήρθαν από τον Προταρά, απ' την άλλη άκρη της Κύπρου, για να μη χάσουν το ντοκιμαντέρ. Ευχαριστώ ακόμη την Έλενα Χριστοδουλίδου που εκπροσώπησε το Υπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου, τους εικαστικούς Αχιλλέα Κεντώνη και Μαρία Παπαχαραλάμπους, την τραγουδίστρια Αλέξια και τα παιδιά απ' τα αυτοδιαχειριζόμενα στέκια της Λευκωσίας. Όσο για το q & a που είχα με το κοινό και των δύο προβολών, αυτό φανέρωσε πόσο επίκαιρος εξακολουθεί να είναι ο ποιητικός λόγος της Κατερίνας Γώγου και στην Κύπρο του Μνημονίου πλέον.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ