Ράνια: Μία απ' τις πιο προοδευτικές Βασίλισσες του κόσμου

Ράνια: Μία απ' τις πιο προοδευτικές Βασίλισσες του κόσμου Facebook Twitter
Mετά το Άι Γουέι Γουέι, την Σούζαν Σαράντον, την Αντζελίνα Τζολί, και τον Πάπα, μια ακόμη προσωπικότητα παγκοσμίου βεληνεκούς αναμένεται στη Λέσβο, για το προσφυγικό
0

Από τον Μύρο Ζέκα

Ράνια: Μία απ' τις πιο προοδευτικές Βασίλισσες του κόσμου Facebook Twitter

Η Βασίλισσα Ράνια γεννήθηκε στο Κουβέιτ το 1970 από Παλαιστίνιους γονείς. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου και στη συνέχεια ασχολήθηκε με το Μάρκετινγκ δουλεύοντας σε εταιρίες όπως η Citibank και η Apple. Το 1993 παντρεύτηκε τον βασιλιά -πρίγκιπα τότε- της Ιορδανίας  Αμπντουλάχ Αλ- Χουσείν και απέκτησαν μαζί τέσσερα παιδιά.

Η ίδια εκμεταλλεύτηκε τη θέση της μετά το γάμο για να υπερασπιστεί διάφορες κοινωνικές ομάδες στην Ιορδανία. Η δράση της είναι ορατή σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της εκπαίδευσης. Αρχικά, υπήρξε πρόεδρος του Διαδραστικού Παιδικού Μουσείου το οποίο ιδρύθηκε το 2007 με στόχο να εξοικειώσει τα παιδιά και τις οικογένειές τους με την ιδέα της αυτομόρφωσης. Επίσης, τον Απρίλιο του 2008 ίδρυσε το "Madrasati" που σημαίνει "το δικό μου σχολείο", ένα πρόγραμμα με σκοπό την αναβάθμιση 500 δημοσίων σχολείων της Ιορδανίας σε βάθος πενταετίας. Αυτές είναι οι κυριότερες δραστηριότητές της στο χώρο της παιδείας ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σε δύσκολη θέση στις χώρες της Ανατολής παρά τις φιλόδοξες προσπάθειες της Βασίλισσας Ράνιας.

  

Πέρα από την παιδεία, η φιλάνθρωπη Βασίλισσα προσπάθησε να βελτιώσει και την κοινωνία της Ιορδανίας. Τα μεγάλα επίπεδα βίας στην Ιορδανία την ώθησαν να δημιουργήσει το 1995 το Jordan River Foundation με το οποίο επιθυμούσε να προστατέψει τα παιδιά από τη βία. Η υποστήριξή της προς τα παιδιά ήταν έμπρακτη μιας και δημιούργησε πολλά προγράμματα για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και εκπαίδευσης των νέων. Χαρακτηριστικό της δράσης της είναι το γεγονός ότι υποστήριξε σε μεγάλο βαθμό την ΜΚΟ ¨INJAZ Al-Arab¨ στην οποία υπήρξε και περιφερειακός πρέσβης.

  

Η δράση της όμως δεν περιορίστηκε στον αραβικό κόσμο καθώς παρόμοιες πρωτοβουλίες ανέλαβε και για τον υπόλοιπο κόσμο. Κορωνίδα της παγκόσμιας φιλανθρωπικής της πορείας αποτέλεσε η παρουσία της στην UNICEF όπου μάλιστα το 2007 της δόθηκε ο τίτλος του πρώτου διακεκριμένου υποστηρικτή των παιδιών. Επιπλέον, μεγάλη επιθυμία της Βασίλισσας ήταν να καταρρίψει τα στερεότυπα που είχε η Δύση για τους ανατολικούς λαούς. Για το λόγο αυτό έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες ενώ χρησιμοποίησε και τα social media για να επιτύχει τον σκοπό της.

Ειδικότερα, στο YouTube αλλά και σε άλλα μέσα όπως το facebook και το Instagram δημοσιεύει βίντεο με σκοπό να αποδομήσει τα υπάρχοντα στερεότυπα για τις αραβικές χώρες.

(Η Βασίλισσα μιλάει εκ μέρους της φιλανθρωπικής οργάνωσης ¨Global Philanthropy Forum (GFP) προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τις συμφορές στις αναπτυσσόμενες χώρες.)

  

Πέρα από το ενδιαφέρον της για την εκπαίδευση και τα παιδιά η όμορφη Βασίλισσα είναι γνωστή και για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων. Έχει ακόμη θίξει το αίσθημα της ανασφάλειας στις χώρες της Μέσης Ανατολής και στις αφρικανικές χώρες επιχειρώντας παράλληλα να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο.

Αυτές ήταν λίγες μόνο από τις πολλές ανθρωπιστικές και προοδευτικές δράσεις της Βασίλισσας Ράνια Αλ-Αμπντουλάχ η οποία θα επισκεφθεί την Ελλάδα την Μεγάλη Εβδομάδα για να προβάλλει για άλλη μια φορά το προσφυγικό σε όλο τον κόσμο.

 

*Όταν μαθεύτηκε η επερχόμενη επίσκεψη της βασίλισσας Ράνιας στην Ελλάδα βγήκαν πολλοί (μεταξύ των οποίων και πρώην καθηγήτρια του ΑΠΘ) να υποστηρίξουν την κλασσική ανοησία «Να τους πάρει μαζί της, να τους βάλει στη χώρα της», αγνοώντας πως η Ιορδανία φιλοξενεί ήδη πάνω από 600.000 πρόσφυγες!

  

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ