«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τους μη νόμιμους τίτλους σπουδών που πιστοποιούν επαγγελματική επάρκεια είναι ένα πρόβλημα που δεν δημιούργησε η σημερινή κυβέρνηση. Έχει δημιουργηθεί εδώ και 15-20 χρόνια... Το κληρονομήσαμε και είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λύση», δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, και επιρρίπτει ευθύνες στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι, ενώ το γνώριζε και ο ίδιος όταν ήταν υπουργός, δεν έκανε κάτι. «Είναι γνωστό και όταν ήταν υπουργός Δημόσιας Διοίκησης ο κ. Μητσοτάκης, το γνώριζε το θέμα αυτό. Υπήρχε νομοθετική πρόβλεψη από την εποχή της ΝΔ, που δεν εφαρμόστηκε, ούτε από τη ΝΔ, ούτε από το ΠΑΣΟΚ. Το έβαλαν κάτω από το χαλί. Εμείς, δεν το βάζουμε κάτω από το χαλί. Το αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο της νομιμότητας, χωρίς αγριότητες και λαϊκισμούς», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Φίλης αναφερόμενος στο νόμο της Μαριέτας Γιαννάκου, όταν ήταν υπουργός Παιδείας (ν.3577/2007 -Α΄ 130), σημειώνει: «Παρόλο που υπήρξε πρόβλεψη της κ. Γιαννάκου με νόμο, δεν υλοποιήθηκε αυτός ο νόμος από τις μετέπειτα κυβερνήσεις. Συνεπώς, είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργήσουμε με βάση τη νομιμότητα -σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο- και να προχωρήσουμε στη διαδικασία αυτή». Απαντώντας, σε ερώτηση σχετικά με πρόβλεψη των πειθαρχικών διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα, ακόμη και για απόλυση, σε περίπτωση πλαστού πτυχίου, ο υπουργός Παιδείας αναφέρει: «Αν υπάρχει πλαστό πτυχίο και διαπιστωθεί με βάση τη διαδικασία που υπάρχει, διαπιστωθεί ονομαστικά όμως, και υπάρξει καταλογισμός προσωπικός, βεβαίως θα ισχύσουν οι διαδικασίες αυτές».
"Θα κάνουμε διορισμούς εκπαιδευτικών"
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, για το θέμα των προσλήψεων εκπαιδευτικών ο κ Φίλης είπε: «Τώρα που τελείωσε η αξιολόγηση και μπαίνουμε σε έναν ορίζοντα δυνατοτήτων να βγούμε από την κρίση, στο ξέφωτο της ανάπτυξης, είναι προφανές ότι θα πάρουμε πρωτοβουλίες. Είναι δέσμευση της κυβέρνησης, τρεις τομείς, όπως είναι η Υγεία, η Παιδεία, και η Κοινωνική Αλληλεγγύη, να ενισχυθούν οικονομικά. Είναι εξαγγελία και τοποθέτηση μας. Θα γίνουν διορισμοί». «Εάν δεν υπήρχε σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμοζόταν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, τότε θα είχαμε 1,9% του ΑΕΠ δαπάνες δημόσιες για την εκπαίδευση, ενώ τώρα έχουμε 2,8 και θα αυξηθεί», υπογραμμίζει.
Αναφερόμενος στον χρονικό ορίζοντα των προσλήψεων και στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο υπουργός Παιδείας λέει: « Και επειδή δεν μπορούν να γίνουν φέτος διορισμοί -καθώς υπάρχει ένα σύστημα ΑΣΕΠ και πρέπει να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία- όλα τα κενά θα καλυφθούν με χιλιάδες αναπληρωτές σε όλη την Ελλάδα, για ένα σχολείο που διασφαλίζει τις εκπαιδευτικές ισότητες στα παιδιά και δεν θα είναι σχολεία πολλών ταχυτήτων. Το σημαντικότερο είναι ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν με εκπαιδευτικούς και βιβλία από την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς. Αυτός είναι ο στόχος μας. Του χρόνου, όμως, πρέπει να έχουμε χιλιάδες διορισμούς, μαζικούς διορισμούς. Η διαδικασία θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο, δηλαδή με ποιο σύστημα θα γίνει η διαδικασία διορισμού των μόνιμων εκπαιδευτικών. Είναι προφανές ότι σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι μερικές χιλιάδες αναπληρωτές επί χρόνια προσφέρουν έργο υπό το καθεστώς των μονίμων και παγίων αναγκών της εκπαίδευσης. Αν δεν υπήρχαν αυτοί το σχολείο δεν θα λειτουργούσε, άρα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας στη διαδικασία των διορισμών των νέων εκπαιδευτικών».