O Γιούνκερ πάει στη Ρωσία και προκαλεί δυσφορία σε ΗΠΑ και Ε.Ε.

O Γιούνκερ πάει στη Ρωσία και προκαλεί δυσφορία σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απάντησε καταφατικά στην πρόσκληση να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, σε μία κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Ουάσινγκτον, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στους κύκλους των Βρυξελλών, που θεωρούν ότι η παρουσία του στη ρωσική εκδοχή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός θα ενισχύσει την εικόνα του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ προσεκλήθη και σχεδιάζει να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στις 16 Ιουνίου», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος.

Πριν από δέκα ημέρες, ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές εάν ο πρόεδρος της Κομισιόν θα αποδεχθεί την πρόταση του Κρεμλίνου, ωστόσο ρώσοι αξιωματούχοι εμφανίζονταν βέβαιοι για την παρουσία του εκεί.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα είναι ο πρώτος επικεφαλής οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα επισκεφθεί τη Ρωσία μετά τον Μάρτιο 2014, οπότε και επιβλήθηκαν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας για τον ρόλο της στην ουκρανική σύρραξη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ όπως οι χώρες της Βαλτικής και κεντροευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους απέναντι στο ενδεχόμενο συμμετοχής του προέδρου της Κομισιόν στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Απροσδιόριστες διπλωματικές πηγές είπαν στο αμερικανικό περιοδικό Politico   ότι οι οι ΗΠΑ φοβούνται πως η επίσκεψη Γιούνκερ θα ενισχύσει τη θέση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν από μια κρίσιμη απόφαση σχετικά με την ανανέωση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Η ΕΕ αναμένεται να παρατείνει αυτόματα τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας τον Ιούλιο, παρά τις παραινέσεις που υπάρχουν από πολιτικούς και επιχειρήσεις για επανεξέταση αυτών των μέτρων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος από το δυστύχημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / Ένας χρόνος από το δυστύχημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Ουδεμία ενημέρωση υπάρχει, ουδείς ανέλαβε την ευθύνη της απώλειας αυτών των ζωών και επικρατεί  πλήρης άγνοια για τη διοικητική και δικαστική έρευνα», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για «Σπίτι μου 2»: Επιλέξιμοι και όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια σε βάθος τριετίας

Πολιτική / Μητσοτάκης για «Σπίτι μου 2»: Επιλέξιμοι και όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια σε βάθος τριετίας- Τι αλλάζει

Δύο νέες διευκολύνσεις για όσους υποβάλλουν αίτημα συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα - Στη σύσκεψη εξετάστηκε και το νέο πρόγραμμα άτοκων δανείων «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»
LIFO NEWSROOM