«Πήραν την άδεια μας για τις έρευνες στην Κάσο» λέει ο Γκιουλέρ

Γκιουλέρ: Οι απαιτήσεις Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «μαξιμαλιστικές και παράνομες» Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Οι απαιτήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «μαξιμαλιστικές και παράνομες» ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το έτος 2025, ο Γκιουλέρ αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ισχυρίστηκε ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «μαξιμαλιστικές και παράνομες», επανήλθε στα περί αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών στο Αιγαίο και είπε ότι η Τουρκία έδειξε αποφασιστικότητα εμποδίζοντας τη δραστηριότητα για πόντιση καλωδίου από ιταλικό πλοίο εντός «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γκιουλέρ αναφέρθηκε με προκλητικό τρόπο στις έρευνες της περιοχές της Κάσου υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά «Τελευταία, αυτόν τον Ιούλιο, η ερευνητική δραστηριότητα πόντισης καλωδίων του ιταλικού πλοίου İevoli Relume στην υφαλοκρηπίδα μας εμποδίστηκε από την αποτρεπτική στάση των στοιχείων μας στην περιοχή και εν τέλει το ιταλικό πλοίο μπόρεσε να πραγματοποιήσει τις δραστηριότητές του αφού είπε «Ναι, αποδέχομαι την δική σας περιοχή ευθυνών. Μου επιτρέπετε (έχω την άδειά σας;».

Με αυτό, δείξαμε ότι καμία δραστηριότητα έργων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδεια της χώρας μας. Όπως γνωρίζετε, το έργο EastMed είναι ένα έργο που έχει μείνει στα χαρτιά. Είναι μια από τις σημαντικότερες αποδείξεις της αποφασιστικής στάσης της χώρας μας».

«Το Καστελόριζο βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία και απέχει από εμάς 1.900 μέτρα. Είναι ένα από τα 23 νησιά που πρέπει να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς των περισσότερων από αυτά τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, κατά παράβαση των συμφωνιών που έχει υπογράψει. Η θέση της Τουρκίας σχετικά με τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά είναι σαφής.

Δεν είναι δυνατόν να παραβλέψουμε τον εξοπλισμό αυτών των νησιών και την παραβίαση του καθεστώτος τους. Έχουμε δηλώσει από το παρελθόν ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες για να ανατρέψει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών αυτών» είπε ο Τούρκος υπουργός και προσέθεσε: «Η χώρα μας αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες τόσο επί του πεδίου, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με τις συμφωνίες για τις περιοχές θαλάσσιες δικαιοδοσίας που υπογράψαμε με την "ΤΔΒΚ" το 2011 και με τη Λιβύη το 2019, καθώς και με την υφαλοκρηπίδα μας που διακηρύξαμε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020, δείξαμε την αποφασιστικότητά μας στάση ότι είμαστε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Γκιουλέρ: Η «τουρκική υφαλοκρηπίδα»

Ο Τούρκος υπουργός κατέληξε στην αναφορά του στα ελληνοτουρκικά, ισχυριζόμενος ότι φέτος τον Ιούλιο, η ερευνητική δραστηριότητα πόντισης καλωδίων με το ιταλικό πλοίο «Ιevoli Relume» στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα», όπως είπε, εμποδίστηκε από την αποτρεπτική στάση των τουρκικών μονάδων μας στην περιοχή.

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ απάντησε και σε ερωτήσεις βουλευτών αναφορικά με την παρουσία αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις στην περιοχή μας που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, δήλωσε.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, δήλωσε ακόμα ότι η χώρα του ακύρωσε την παραγγελία στις ΗΠΑ για τα κιτ εκσυγχρονισμού 79 μαχητικών F-16 του υφιστάμενου στόλου της και ζήτησε από την Ουάσιγκτον την επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35 καθώς, όπως είπε, οι ΗΠΑ αφήνουν τώρα ανοικτό το ενδεχόμενο να δώσουν τα υπερσύγχρονα μαχητικά 5ης γενιάς στην Τουρκία.

Για το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-400, δήλωσε ότι έχουν προκαθοριστεί οι τοποθεσίες όπου θα εγκατασταθούν και όποτε δοθεί η σχετική εντολή το σύστημα θα είναι επιχειρησιακό σε περίπου 12 ώρες.

Για το πρόγραμμα των μαχητικών F-16, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι έχει καταβληθεί η προκαταβολή για την αγορά 40 Block 70 Viper, ωστόσο εγκαταλείπεται η αγορά των 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τον πεπαλαιωμένο υφιστάμενο στόλο των F-16. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο κ. Γκιουλέρ δήλωσε: «Η αρχική πληρωμή για την προμήθεια των F-16 Block 70 έχει γίνει. Έχουμε καταθέσει 1,4 δισ. δολάρια. Θα αγοράσουμε 40 αεροσκάφη F-16 Block 70 Viper. Σκοπεύαμε να εκσυγχρονίσουμε άλλα 79, αλλά εγκαταλείψαμε το σχέδιο. Το εγκαταλείψαμε για τον εξής λόγο: Οι εγκαταστάσεις μας στην TAI είναι ικανές να εκσυγχρονίσουν αυτά τα F-16. Ως εκ τούτου, τα πήγαμε εκεί. Θα αγοράσουμε 40 αεροσκάφη. Υπάρχουν επίσης τα πυρομαχικά που θα αγοράσουμε. Το συνολικό ποσό θα είναι περίπου 6,5-7 δισ. δολάρια».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM