0
NOWNESS

Στη βίλα του αρχιτέκτονα Fernando Romero

"Για μένα αυτό το σπίτι είναι το απόλυτο όνειρο της νεοτερικότητας που έγινε πραγματικότητα" λέει ο Fernando Romero για το κόσμημα των μέσων του περασμένου αιώνα που ο ίδιος αποκαλεί σπίτι. "Είναι εξαιρετικά ευέλικτο για όλες τις δραστηριότητες της ζωής: για την οικογενειακή, την κοινωνική, αλλά και για την ιδιωτική." Σχεδιασμένο το 1955 από τον ντόπιο αρχιτέκτονα Francisco Artigas το σπίτι βρίσκεται στα καταπράσινα προάστια της Πόλης του Μεξικό, δίπλα σε ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα του δυτικού ημισφαιρίου το Bosque de Chapultepec. Ο Romero ζει σ' αυτό το σπίτι με τη σύζυγό του και τα πέντε παιδιά του από το 2010 και είναι η πρώτη φορά που δίνεται πρόσβαση σε κάποιον για να καταγράψει την οικογενειακή ιδιωτική βίλα. Πριν ιδρύσει το αρχιτεκτονικό του γραφείο το FR-EE  μαζί με τον Bjarke Ingels και τον Ole Scheeren, ο Romero δούλευε στο OMA σαν προστατευόμενος του Ολλανδού Rem Koolhas.  Αναγνωρισμένο για την φουτουριστική αισθητική του και την βιώσιμη ατζέντα του το εντυπωσιακό Soumaya Museum στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού είναι ένα γεμάτο καμπύλες  κτίριο που στεγάζει την παγκοσμίως γνωστή συλλογή έργων τέχνης του μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών και δισεκατομμυριούχου, Carlos Slim, ο οποίος τυγχάνει να είναι και πεθερός του. Στη συνέχεια, ο Romero θα βάλει τις τελευταίες πινελιές σ' ένα παρεκκλήσι στο Μαϊάμι στη Φλόριντα, σ' ένα μουσείο στον Παναμά και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Τουλούμ. "Το  υπόγειο Ενυδρείο της Πόλης του Μεξικού κοντά στο Soumaya αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες, και εμείς επίσης κάνουμε έρευνα και σχεδιάζουμε μια πόλη του 21ου αιώνα για τις αναδυόμενες οικονομίες: την FR-EE City!"

—Πείτε μας για το αρχιτέκτονα που σχεδίασε το σπίτι σας, τον Francisco Artigas.

Fernando Romero: Ήταν ένας Μεξικάνος αυτοδίδακτος αρχιτέκτονας κύριως γνωστός για τις δουλέιές του στις πλούσιες γειτονιές Pedregal και San Ángel που βρίσκονται βόρεια της της Πόλης του Μεξικού. Η αρχιτεκτονική του είναι έντονα επηρεασμένη από αυτή του Richard Neutra.

—Πείτε μας για την διαρρύθμιση του σπιτιού;

FR: Μου αρέσει ότι το σπίτι έχει μια πολύ αποτελεσματική διώροφη σχεδίαση σε σχήμα L, οργανωμένη έτσι ώστε οι ιδιωτικοί χώροι να βρίσκονται στον επάνω όροφο, ενώ όλοι οι δημόσιοι και κοινωνικοί χώροι βρίσκονται στο ισόγειο. 'Ενα διπλού ύψους εσωτερικό αίθριο που καλύπτεται από ένα φεγγίτη παρέχει φυσικό φωτισμό και στους δύο ορόφους, ενώ οι κοινωνικοί του χώροι συνδέονται άμεσα με τον κήπο και μια εξωτερική πισίνα.

 

—Είναι ένα τυπικό αρχιτεκτονικό δείγμα για την περιοχή;

FR: Αυτό το σπίτι είναι μια μικρή έκπληξη, επειδή τέτοιου είδους βίλες ήταν πιο δημοφιλής σε άλλες γειτονιές της πόλης όπως στο νότιο Pedregal και στο San Ángel.

 

—Κάνατε αλλαγές στο σπίτι όταν μετακομίσατε;

FR: Όχι καμία, αντιθέτως εγώ κι η οικογένεια μου κάναμε τα πάντα για την διατήρηση και την φροντίδα του. 

 

—Ποιό είναι το ιδανικό σπίτι για σας;

FR: Αυτή τη στιγμή το ιδανικό σπίτι είναι ένα αόρατο σπίτι.

 

©Nowness

 

 

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ