Η ψήφος των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σόκαρε ολόκληρο το πλανήτη τονίζει σε άρθρο του το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Αργά χθες τη νύχτα, ακόμη και ο Νάιτζελ Φάρατζ, ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές της εξόδου και επικεφαλής του βρετανικού κόμματος Ukip, δήλωνε πως θεωρούσε πιθανή μια οριακή επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ του Bremain.
Πώς όμως έγινε η έκπληξη και η ανατροπή; Το CNBC αναλύει τους βασικότερους λόγους που οδήγησαν στο Brexit.
Οι αγορές στοιχημάτων παρερμηνεύτηκαν
Ένας από τους βασικότερους λόγους που οι χρηματιστές έμοιαζαν να μην ανησυχούν για την πιθανότητα να επικρατήσει το Brexit ήταν το γεγονός ότι οι αγορές στοιχημάτων, που συχνά θεωρούνται πιο αξιόπιστες από τις δημοσκοπήσεις, έδειχναν ότι θα επικρατήσει το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
Το Εργατικό Κόμμα έχασε τις εργατικές τάξεις
Ο γεωγραφικός διαχωρισμός ανάμεσα στα στρατόπεδα του «Leave» και του «Remain» καταδεικνύουν μια ισχυρή ευρωσκεπιστική ψήφο σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, που κάποτε ήταν προπύργια του Εργατικού Κόμματος, πριν το κόμμα της αντιπολίτευσης αρχίσει να χάνει έδαφος προς το UKIP. Ο επικεφαλής του Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που έχει εκφράσει διφορούμενες απόψεις για την Ε.Ε στο παρελθόν, δεν ήταν εκ των ισχυρών φωνών στο στρατόπεδο υπέρ της παραμονής.
Οι δημοσκοπήσεις παρερμηνεύτηκαν
Μετά την αποτυχία τους να προβλέψουν την νίκη των Συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές, οι εταιρείες δημοσκοπήσεις βρίσκονταν κάτω από μεγάλη πίεση. Μολονότι τα γκάλοπ συχνά έδειχναν μια πιθανή επικράτηση του Brexit, οι χρηματιστές αντ' αυτού στηρίχθηκαν στις εταιρίες στοιχημάτων.
Το Σίτι του Λονδίνου έκανε λάθος
Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν υπήρξε πιο εμφανής η φούσκα μέσα στην οποία ζει το Λονδίνο. Το γεγονός ότι η βρετανική πρωτεύουσα αποτελεί παγκόσμια μητρόπολη και φιλοξενεί την ευκατάστατη ελίτ του χρηματοπιστωτικού της κέντρου σημαίνει ότι πολλοί αγνοούσαν, ηθελημένα και μη, τις ανησυχίες όσων βρίσκονταν εκτός του Σίτι.
Η βρετανική κυβέρνηση έκανε λάθος
Το δημοψήφισμα εξαγγέλθηκε από το Βρετανό πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, λόγω της δέσμευσής του κατά την προεκλογική περίοδο να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους με την ΕΕ και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα, με στόχο να κερδίσει τους ψηφοφόρους που φοβόταν ότι θα στραφούν στο Ukip.
Ο Κάμερον φαίνεται ότι υποτίμησε το πόσα σημαίνοντα μέλη του δικού του κόμματος θα συντάσσονταν με το στρατόπεδο του Brexit και τη δυναμική που θα συγκέντρωνε αυτό.
Η πάλη των γενεών
Όσο νεότερος είναι ένας Βρετανός ψηφοφόρος, τόσο πιθανότερο ήταν να ψηφίσει υπέρ της παραμονής. Η δημοσκόπηση της YouGov έδειξε ότι το 75% των ψηφοφόρων μεταξύ 18 και 24 ετών ψήφισαν υπέρ της παραμονής, με μόλις 39% αυτών που ήταν άνω των 65 ετών να τάσσονται υπέρ της ΕΕ.
Επιπλέον, οι νέοι είναι πιο δραστήριοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το στρατόπεδο υπέρ του Bremain ίσως εμφανίστηκε πιο δυνατό απ' ό,τι ήταν στην πραγματικότητα.
Με στοιχεία από το CNBC και το ΑΠΕ