Ομπάμα: Σεβομάστε την απόφαση του βρετανικού λαού

Ομπάμα: Σεβομάστε την απόφαση του βρετανικού λαού Facebook Twitter
EPA/MICHAEL REYNOLDS
0

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι σέβεται την απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, διαβεβαιώνοντας ότι η σχέση της Ουάσινγκτον με τη Βρετανία θα παραμείνει ισχυρή.

«Ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου μίλησε, σεβόμαστε την απόφασή του» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Η ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και των Ηνωμένου Βασιλείου είναι κραταιά και διαρκής και η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στο ΝΑΤΟ παραμένει ένα ζωτικός ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας και της οικονομικής πολιτικής».

«Το ίδιο ισχύει και για τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει κάνει τόσα πολλά για να προωθήσει τη σταθερότητα, την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, και τη διάδοση των δημοκρατικών αξιών και των ιδανικών σε όλη την ήπειρο και πέρα», πρόσθεσε.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνουν αναντικατάστατοι εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμη και όταν αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη σχέση τους θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη συνεχή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία για την Ευρώπη, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά και τον κόσμο», κατέληξε ο Μπάρακ Ομπάμα.

Με τη σειρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας σε ένα συνέδριο στην Ουάσινγκτον, διαβεβαίωσε και αυτός ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί «πολύ στενά και προσεκτικά» τόσο με τη Βρετανία όσο και με την Ε.Ε και θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να διασφαλίσει ότι η διαδικασία του «διαζυγίου» θα εξελιχθεί «όσο πιο ήπια γίνεται». «Το Brexit», υπογράμμισε «δεν θα επηρεάσει την ειδική σχέση (των ΗΠΑ) με τη Βρετανία».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ