Οριακά υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. οι Αυστριακοί - Το 45% θεωρεί πως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα σε περίπτωση «Auxit»

Οριακά υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. οι Αυστριακοί - Το 45% θεωρεί πως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα σε περίπτωση «Auxit» Facebook Twitter
0

Το ενδεχόμενο εξόδου της Αυστρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μοιάζει και τόσο απίθανο αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μόλις το 51% των κατοίκων της χώρας υποστηρίζουν την παραμονή στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 45% των Αυστριακών πιστεύουν πως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα χωρίς την ΕΕ, με το ποσοστό αυτό να φθάνει μάλιστα στο 82% στους ψηφοφόρους του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης που εδώ και σχεδόν ένα χρόνο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η μεγαλύτερη πλέον πολιτική δύναμη στη χώρα.

Στα άλλα κόμματα, τα ποσοστά των υποστηρικτών της εξόδου από την Ε.Ε. είναι αρκετά περιορισμένα και ανέρχονται, στους ψηφοφόρους του κόμματος των Πράσινων της αντιπολίτευσης στο 12%, σ' αυτούς του επίσης αντιπολιτευόμενου νεοφιλελεύθερου ΝΕΟΣ στο 17%, στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό στο 24% και στο συγκυβερνών συντηρητικό Λαϊκό στο 33%.

Ποσοστό 18% τάσσεται υπέρ της άμεσης εξόδου της Αυστρίας από την ΕΕ,  το 31% κλείνει στο «ίσως», ενώ οι ψηφοφόροι του Κόμματος των Ελευθέρων τάσσονται σε ποσοστό 84% υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, με το ποσοστό υπέρ ενός «Auxit» να είναι υψηλό και στην επαρχία (53%).

Την ίδια στιγμή, μόνο το 29% των ερωτηθέντων θεωρούν σωστή την απόφαση των Βρετανών για έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ, ωστόσο και σ' αυτό το ερώτημα υπάρχει μεγάλη διαφορά εκτίμησης ανάμεσα στους ψηφοφόρους των διαφόρων κομμάτων, με εκείνους των Ελευθέρων να την επικροτούν σε ποσοστό 62%. Από τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, την επικροτούν μόνο το 18% των ψηφοφόρων των Σοσιαλδημοκρατών, το 12% αυτών του Λαϊκού Κόμματος, το 11% αυτών των Πράσινων και μόλις το 9% των ψηφοφόρων του ΝΕΟΣ.

Αξίζει να σημειωθεί πως παραμονές των τελευταίων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Μάιο του 2014, αντίστοιχει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής έφερε την πλειονότητα των πολιτών της Αυστρίας, και μάλιστα σε ποσοστό 64%, να τάσσονται υπέρ της παραμονής της στην ΕΕ.

Όπως είχε επισημάνει τότε η Αυστριακή Εταιρεία Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στις συνολικά 46 παναυστριακές δημοσκοπήσεις που η ίδια έχει πραγματοποιήσει από τον Ιούνιο του 1995 (έτος ένταξης της Αυστρίας στην ΕΕ), παρά τις κάποιες διακυμάνσεις, διαπιστώνεται ότι η άποψη του αυστριακού πληθυσμού στο θέμα της παραμονής ή όχι της χώρας ως μέλους της ΕΕ, παρέμενε σταθερή, με τον μέσο όρο (από όλες τις έως τότε δημοσκοπήσεις) των υποστηρικτών να βρίσκεται στο 71% και των αντιπάλων στο 23%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στο δημοψήφισμα που είχε διενεργηθεί στην Αυστρία πριν από ακριβώς 22 χρόνια, τον Ιούνιο του 1994 για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, το ποσοστό του «Ναι» είχε φθάσει το 66,6%, το υψηλότερο που επιτεύχθηκε ποτέ σε δημοψήφισμα στην Ευρώπη για την είσοδο μιας χώρας στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Διεθνή / Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Επί δύο χρόνια οι δύο γυναίκες μοιράζονται τις περιπέτειές τους με 10 εκατομμύρια συνδρομητές - Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι η νέα γενιά να μην αφήνει μόνους τους ηλικιωμένους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ