Συμπεράσματα-καταπέλτης για τον Τόνι Μπλερ από την έκθεση για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ

Συμπεράσματα-καταπέλτης για τον Τόνι Μπλερ από την έκθεση για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ Facebook Twitter
3

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα η έκθεση της επιτροπής έρευνας για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, έπειτα από μια αναμονή επτά ετών, η οποία και υπόσχεται να είναι αυστηρή απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. 

Οι εργασίες της επιτροπής Σίλκοτ, από το όνομα του προέδρου της σερ Τζον Σίλκοτ, κατέληξαν σε μία έκθεση 2,6 εκατομμυρίων λέξεων που ανατρέχει τις συνθήκες της εισόδου της Βρετανίας στον πόλεμο που αποφασίσθηκε από τον Τόνι Μπλερ και βασίζεται μεταξύ άλλων και στις καταθέσεις 120 μαρτύρων, ανάμεσά τους ο Τόνι Μπλερ, αλλά και ο διάδοχός του Γκόρντον Μπράουν.

Η απόφαση της Βρετανίας να συμμετάσχει στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003 είχε μία νομική βάση «που απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική» και η υποστήριξη του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ προς την επιλογή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης ήταν υπερβολική, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της υπό τον σερ Τζον Σίλκοτ επιτροπής. Τα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών για την υποτιθέμενη κατοχή Οπλων Μαζικής Καταστροφής από το Ιράκ, τα οποία ο Μπλερ χρησιμοποίησε για να νομιμοποιήσει τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην αμερικανική εισβολή, που οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν ήταν προβληματικά, ελλιπή, αλλά δεν αμφισβητήθηκαν.

Τον Μάρτιο 2003, δεν υπήρχε άμεση απειλή από τον Σαντάμ Χουσέιν και το χάος που ακολούθησε στο Ιράκ και στην περιοχή έπρεπε επίσης να έχει προβλεφθεί, δήλωσε ο σερ Τζον Σίλκοτ. «Η έρευνα δεν εξέφρασε άποψη για το αν η στρατιωτική επιχείρηση ήταν νόμιμη. Ωστόσο, φθάσαμε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες στο πλαίσιο των οποίων αποφασίσθηκε ότι υπήρχε νομική βάση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης απέχουν πολύ από το να είναι ικανοποιητικές», είπε.


Η παρουσίαση από τον Τόνι Μπλερ το 2002 στο κοινοβούλιο της απειλής που συνιστούσε η υποτιθέμενη κατοχή Οπλων Μαζικής Καταστροφής έγινε με «αδικαιολόγητη βεβαιότητα». Ημέρες μόλις πριν από την εισβολή, ο νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης ζήτησε από τον Τόνι Μπλερ να επιβεβαιώσει ότι υπήρξαν παραβιάσεις της απόφασης του Ηνωμένων Εθνών που να δικαιολογούν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Ο Μπλερ απάντησε ότι υπήρξαν παραβιάσεις, αλλά όπως δήλωσε σήμερα ο σερ Τζον Σίλκοτ, «η ακριβής βάση επί της οποίας ο κ. Μπλερ έλαβε την απόφαση δεν είναι σαφής».


Ο Τόνι Μπλερ άλλαξε στη διαδρομή την επιχειρηματολογία του. Συγκεκριμένα, απομακρύνθηκε από τα «τεράστια αποθέματα» παράνομων όπλων που διαθέτει το Ιράκ και έκανε λόγο για «πρόθεση του Σαντάμ Χουσέιν να τα αποκτήσει». «Ωστόσο, δεν ήταν αυτή η εξήγηση που είχε δώσει πριν από τον πόλεμο», είπε ο σερ Τζον Σίλκοτ.


Το Ηνωμένο Βασίλειο εισέβαλε στο Ιράκ πρόωρα το 2003, πριν ο πόλεμος καταστεί ύστατη λύση, χωρίς να έχει αναζητήσει προηγουμένως μία ύστατη λύση, δήλωσε ο σερ Τζον Σίλκοτ πρόεδρος της επιτροπής έρευνας για τις συνθήκες που οδήγησαν τη χώρα να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ιράκ.


«Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ πριν εξαντληθούν οι ειρηνικές λύσεις για τον αφοπλισμό (της Βαγδάτης). Η στρατιωτική λύση δεν ήταν αναπόφευκτη τότε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής.
«Μαζί σου, οτιδήποτε», είχε γράψει στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με τον σερ Τζον Σίλκοτ.


Τα βρετανικά σχέδια για την μετά την εισβολή περίοδο στο Ιράκ ήσαν «απολύτως ακατάλληλα». «Παρά τις προειδοποιήσεις, οι συνέπειες της εισβολής υποτιμήθηκαν. Ο σχεδιασμός και οι προετοιμασίες για το Ιράκ μετά τον Σαντάμ ήσαν απολύτως ακατάλληλοι», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης που είναι καταπέλτης για τον Τόνι Μπλερ.


Ως προς τα στρατιωτικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, η έρευνα κατέληξε ότι ήσαν επίσης ακατάλληλα και περιορισμένα. «Φθάσαμε στο συμπέρασμα ότι το υπουργείο Αμυνας ανταποκρίθηκε με βραδύτητα στην απειλή που παρουσιάσθηκε από τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και ότι οι καθυστερήσεις που καταγράφηκαν στην χορήγηση κατάλληλων τεθωρακισμένων περιπολικών οχημάτων δεν έπρεπε να γίνουν ανεκτές».

Ο Τόνι Μπλερ, πρωθυπουργός από το 1997 έως το 2007, κατηγορείται ότι εξαπάτησε τον πληθυσμό ισχυριζόμενος ότι το Ιράκ κατείχε όπλα μαζικής καταστροφής, υπόθεση που δεν αποδείχθηκε ποτέ.

Η επέμβαση στο Iράκ συνεχίζει σήμερα να επηρεάζει τη βρετανική πολιτική και εξηγεί τους ισχυρούς διασταγμούς του Λονδίνου για πολεμική εμπλοκή.

"Εάν το Brexit είναι το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός για τους Βρετανούς από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, η εισβολή στο Ιράκ το 2003 δεν απέχει πολύ. Όσοι ζουν υπό το δολοφονικό καθεστώς του Ισλαμικού Κράτους ή του Μπασάρ αλ Ασαντ έχουν το δικαίωμα να πουν ότι η στρατιωτική εισβολή που έγινε 13 χρόνια πριν άνοιξε τις πύλες της κολάσεως", γράφει σήμερα η εφημερίδα The Guardian.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Καμπανάκι» για Γερμανία και 6 ακόμα χώρες

Διεθνή / Η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Καμπανάκι» για Γερμανία και 6 ακόμα χώρες

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις οκτώ χώρες της ευρωζώνης (μαζί με την Κύπρο, την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία) που πληρούν τις δημοσιονομικές συστάσεις της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Έλτον Τζον λέει ότι έχει χάσει την όραση του - «Δε βλέπει τίποτα, δεν μπορώ να ολοκληρώσω τον δίσκο μου»

Διεθνή / Ο Έλτον Τζον αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όρασης: «Δεν βλέπω τίποτα από το δεξί μάτι»

Ο μεγάλος Βρετανός μουσικός αποκάλυψε ότι μήνες τώρα έχει χάσει την όρασή του, λόγω μίας μόλυνσης στο μάτι και έτσι δυσκολεύεται να διαβάσει στίχους ή να δει το οτιδήποτε
LIFO NEWSROOM
Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως μέσα από ντοκιμαντέρ του BBC τον Σεπτέμβριο, το οποίο αποκάλυψε πως ο Αλ Φαγέντ κακοποιούσε σεξουαλικά γυναίκες υπαλλήλους, τις υποχρέωνε σε ιατρικές εξετάσεις και τις απειλούσε για να τις αποτρέψει από το να τον καταγγείλουν
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Η οικονομία χρειάζεται 280.000 μετανάστες εργάτες ετησίως μέχρι το 2040 για να μη συρρικνωθεί

Διεθνή / Γερμανία: Η οικονομία χρειάζεται 280.000 νέους μετανάστες κάθε χρόνο μέχρι το 2040

Μία νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η Γερμανία χρειάζεται να εισάγει εκατοντάδες χιλιάδες εξειδικευμένους εργάτες από το εξωτερικό κάθε χρόνο, καθώς το εργατικό της δυναμικό αναμένεται να έχει τεράστιες απώλειες
LIFO NEWSROOM
Υπάλληλος της Macy's δαπάνησε $154 εκατομμύρια από τους εταιρικούς λογαριασμούς

Διεθνή / Απάτη για Όσκαρ: Υπάλληλος της Macy's χρέωσε την εταιρεία με $154 εκατ. για δικές του αγορές

Από το 2021 και μέχρι πριν από μερικές ημέρες, ένας υπάλληλος της αλυσίδας πολυκαταστημάτων έκανε δαπάνες εκατομμυρίων για δικές του αγορές από λογαριασμούς του εργοδότη του
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
( Ενα σπανιο ντοκουμεντο για τον πολεμο που δεν εχει δημοσιευτει εκτενως στα ελληνικα μηντια ).Ο Μπλερ εκανε αυτο που ηθελε η Αμερικη. Παντα ελεγε οτι θα παρει το μερος της Αμερικης, παροτι στην αρχη και μεχρι να μπει το ετος 2003, ειχε επιφυλαξεις ( δεν εμπιστευοταν τον Τσενε'ι' ).Με αυτες τις επιφυλαξεις πεταξε στο Καμπ Ντε'ι'βιντ, στην αμερικανικη προεδρικη εξοχικη κατοικια στην Πολιτεια του Μεριλαντ - οπου ειχε σφραγιστει η ειρηνη μεταξυ Αιγυπτου/Ισραηλ υπο την προεδρια Καρτερ και αυτη μεταξυ Παλαιστινης/Ισραηλ το Οσλο-93 υπο την προεδρια Κλιντον ( που δεν διατηρηθηκε ) - για να ζητησει απο τον Μπους ΙΙ να "νομιμοποιησει" τον πολεμο ζητωντας ψηφο απο τον ΟΗΕ. Η ημερα της επισκεψης ηταν 7 Σεπτ 2002.Ο Μπους ΙΙ, μετα απο εντονη συνομιλια του διαβεβαιωσε οτι θα 'παιρνε τον "δρομο του ΟΗΕ" στις 12 του μηνα, οταν θα μιλουσε στο Σωμα των Ηνωμενων Εθνων, στη Νεα Υορκη.Καθως γραφοταν το περιεχομενο της ομιλιας που θα εδινε στον ΟΗΕ απο τους προεδρικους κειμενογραφους του, ο Μπους ΙΙ αποφασιζει να προσθεσει μια φραση που λεει οτι : "οι ΗΠΑ θα δουλεψουν με τον ΟΗΕ - θα ζητησουν μια νεα αποφαση ( resolution ) του ΟΗΕ για το Ιρακ", παροτι υπηρχε συνεχης πιεση να μη γινει κατι τετοιο απο τον αντιπροεδρο Τσενε'ι' και εν μερει απο τον Ραμσφελντ, τους πιο υψηλοβαθμους κυβερνητικους του νεοσυντηρητικου τροπου σκεψης.Δυο μερες πριν την ομιλια του Μπους ΙΙ στον ΟΗΕ και το 21ο προσχεδιο του κειμενου της ομιλιας δεν εμπεριειχει τιποτα που να ζητα απο τον ΟΗΕ να κανει κατι. Αλλα το βραδυ της 11ης Σεπτ του 2002, το βραδυ πριν την ομιλια δηλαδη, ο προεδρος των ΗΠΑ συνομιλει με τον Κολιν Παουελ και την Κοντολιζα Ρα'ις ( που τρεχαν το Υπουργειο Εξωτερικων των ΗΠΑ εκεινη την περιοδο ) και τους ανακοινωνει οτι ειχε αποφασισει να προσθεσει την γραμμη για "ψηφοφορια στον ΟΗΕ ( UN Resolution )" στο κειμενο.Οταν ομως εδινε την ομιλια το επομενο πρωι απ το βημα του ΟΗΕ, η φραση αυτη - με καποιο τροπο - ελειπε απο το κειμενο στο TelePrompTer...Οταν το καταλαβαινει ο Μπους ΙΙ, αυτοσχεδιαζει τη φραση (ad-libbed) λεγοντας " θα εργαστουμε με το Συμβουλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ για τις απαραιτητες - resolutions".Επιφανειακα αυτο εδειχνε να ειναι μια νικη για τον Παουελ και το στρατιωτικο κατεστημενο των ΗΠΑ, το CFR, τον Γιωργο Τενετ και ολους αυτους που εναντιωνονταν στη μονοπλευρη στρατηγικη των νεοσυντηρητικων ( Περλ-Γουολφοβιτζ-Λιουις-Αντελμαν-Φα'ι'θ ( ενας απο τους κειμενογραφους του Μπους ΙΙ)-Λεντιν-Καγκαν-Μπολτον-Φρουμ-Σβαρτζ-Κριστολ και τη δεξαμενη σκεψης ΑΕΙ που εκπροσωπουσε αυτο το μικρο και εναλλασομενο σε λιγα αλλα γκρουπ πιεσης με διαφορετικη ιεραρχια αλλα ιδια ιδεολογια, αριθμο ατομων.Κρατησε ομως λιγο γιατι οι νεοσυντηρητικοι οχι μονο δεν επηρεαστηκαν απο την κινηση Μπους ΙΙ, νικωντας καθε αντιπολεμικη στρατηγικη, αλλα το χρησιμοποιησαν ως επιχειρημα υπερ τους ( αυξανοντας την πιεση στον Σανταμ να πρεπει να αποδειξει αυτος οτι δεν εχει παρανομα οπλα και αυξανοντας την εξουσια των ελεγκτων του ΟΗΕ, δυο κινησεις-προκληση που τον παγιδευαν σε σιγουρη τιμωρια, ειτε ειχε - ειτε δεν ειχε οπλα ). Πηγη : Stephen J. Sniegoski, Ph.D. 2008 ( σελιδα 179 ).
Αχ βρε Τονι, "μαζι σου οτιδηποτε" γραφουμε σε μια κοπελα οταν θελουμε να ειμαστε μαζι της ...οχι οταν θελουμε να εξαερωσουμε χιλιαδες ανθρωπους και να κανουμε τον πλανητη κολαση