Το Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι η Κίνα δεν έχει «ιστορικά δικαιώματα» επί του μεγαλύτερου μέρους των στρατηγικής σημασίας υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα, δικαιώνοντας τις Φιλιππίνες, οι οποίες είχαν καταθέσει και τη σχετική προσφυγή.
«Το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάρχει καμιά νομική βάση ώστε η Κίνα να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα επί των πόρων στις θαλάσσιες ζώνες εντός της γραμμής με τις 9 παύλες" (Nine Dash Line)», ανακοίνωσε το Δικαστήριο.
Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας, όπου πραγματοποιεί σημαντικές εργασίες επίχωσης. Μέρος της θάλασσας διεκδικούν επίσης οι γείτονες της, όπως το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι και η Μαλαισία.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θα πρέπει να διεξάγεται ελεύθερα η ναυσιπλοΐα σε αυτήν την στρατηγικής σημασία περιοχή, που αποτελεί σημαντική θαλάσσια οδό για τη μεταφορά εμπορευμάτων και υδρογονανθράκων.
«Η απόφαση συνιστά ένα καταστροφικό πλήγμα στις αξιώσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα» τονίζει στο Reuters ο Ian Storey, από το ινστιτούτο ISEAS της Σιγκαπούρης.
«Η Κίνα θα απαντήσει με λύσσα, σίγουρα σε όρους ρητορικής και πιθανότατα μέσω πιο επιθετικών ενεργειών στη θάλασσα», προσθέτει.
Η αντίδραση των Φιλιππίνων
«Οι Φιλιππίνες χαιρετίζουν την απόφαση του Δικαστηρίου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Περφέκτο Γιασάι, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα μετά την ευνοϊκή αυτή απόφαση για τη Μανίλα.
«Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα. Οι Φιλιππίνες επαναβεβαιώνουν τον σεβασμό τους για αυτή την απόφαση-ορόσημο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Απορρίπτει την απόφαση του δικαστηρίου η Κίνα
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου η Κίνα δήλωσε επίσημα ότι ούτε την αποδέχεται, ούτε την αναγνωρίζει. «Η απόφαση είναι άκυρη», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, που πρόσθεσε ότι η χώρα έχει τουλάχιστον 2.000 χρόνια ιστορίας στη Νότια Σινική Θάλασσα.
«Η εδαφική κυριαρχία και τα ναυτιλιακά δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επηρεαστούν από αυτές τις αποφάσεις. Η Κίνα αντιτίθεται και ουδέποτε θα δεχτεί οποιαδήποτε αξίωση ή ενέργεια βάσει αυτών των αποφάσεων», τονίζεται στην ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δηλώνοντας ότι η Κίνα δεν θα δεχθεί καμία πρόταση ούτε δράση που βασίζεται στην απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για τη Νότια Σινική Θάλασσα, έπειτα από μονομερή πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης των Φιλιππίνων.
Ο Σι τόνισε ότι η εδαφική κυριαρχία και τα ναυτιλιακά δικαιώματα της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν θα επηρεασθούν, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, από την απόφαση. Οι δηλώσεις του Κινέζου Προέδρου έγιναν σήμερα το απόγευμα, κατά τη συνάντησή του στο Πεκίνο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Για δεσμευτική απόφαση κάνει λόγο η Ιαπωνία
Η απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα είναι οριστική και νομικά δεσμευτική και τα μέρη της υπόθεσης θα πρέπει να συμμορφωθούν, δήλωσε σήμερα η Ιαπωνία.
Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα ανέφερε σε δήλωσή του πως η Ιαπωνία υποστηρίζει με συνέπεια τη σημασία της κυριαρχίας του δικαίου και τη χρήση ειρηνικών μέσων, και όχι τη χρήση δύναμης εξαναγκασμού, στην αναζήτηση μιας διευθέτησης στις θαλάσσιες διαμάχες.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι φοβούνται μήπως η Κίνα κηρύξει ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπως έκανε το 2013 στην Ανατολική Σινική Θάλασσα ή επεκτείνει την κατασκευή και την οχύρωση τεχνητών νησιών.
Το Τόκιο, με τη σειρά του, ανησυχεί περισσότερο μήπως η Κίνα αναλάβει δράση στη γειτονική Ανατολική Σινική Θάλασσα, όπου οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας έχουν μια άλλη εδαφική διαφορά και αφορά τα νησιά Ντιαογιού όπως ονομάζονται στην Κίνα και Σενκάκου όπως ονομάζονται στην Ιαπωνία.