Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η γενική εκκαθάριση σε τομείς του Δημοσίου και του στρατού στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος την περασμένη Παρασκευή.
Συνολικά 50.000 άτομα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στο τουρκικό Δημόσιο, εκτός των ενόπλων δυνάμεων που οι περιπτώσεις προσαγωγών φθάνουν τις 6.000 χιλιάδες με τον αριθμό αυτόν συνεχώς να αυξάνεται ενώ έχουν απομακρυνθεί και χιλιάδες δικαστές.
Ωστόσο οι σημαντικότερες εξελίξεις που βυθίζουν ακόμη περισσότερο στο σκοτάδι την γείτονα έρχονται από τον χώρο της Παιδείας όπου σφίγγει ο κλοιός.
Περίπου 36.000 υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, μεταξύ αυτών 21.000 εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα και 1.577 πρυτάνεις και κοσμήτορες. «Υπάρχουν πληροφορίες ότι η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων συνδέεται με τρομοκρατικές ενέργειες», ανέφερε χαρακτηριστικά τούρκος αξιωματούχος.
Επίσης 28.321 υπάλληλοι έχουν απομακρυνθεί από διάφορες υπηρεσίες, όπως το γραφείο του Πρωθυπουργού, το υπουργείο Εσωτερικών, η υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, το υπουργείο Οικονομικών και η Διεύθυνση Ελέγχου Ενεργειακής Αγοράς.
Όμως οι εκκαθαρίσεις φαίνεται να μην είναι η μοναδική αλλά η πρώτη από μία σειρά ενεργειών στον χώρο της Παιδείας στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα. Το Συμβούλιο Ανωτάτης Εκπαίδευσης ανακοίνωσε την απαγόρευση να αναλαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί υπηρεσία στο εξωτερικό στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus και διμερών συμφωνιών μεταξύ πανεπιστημίων. Επίσης το Συμβούλια ζητά να εξετασθεί «η κατάσταση» των πανεπιστημιακών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο εξωτερικό και να κληθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, εκτός εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, σύμφωνα με το Anadolu.
Σε άλλη οδηγία, το Συμβούλιο ζητεί από όλες τις πρυτανικές Αρχές να πραγματοποιήσουν εξέταση για τυχόν αντιπρυτάνεις, διευθυντές ινστιτούτων ή ανώτερων σχολών, προέδρους τμημάτων, άλλους πανεπιστημιακούς που έχουν διοικητικές θέσεις και πανεπιστημιακούς, συμπεριλαμβανομένων των ξένων υπηκόων, που έχουν σχέση με το τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, να προβούν στη συνέχεια στις απαιτούμενες διαδικασίες εναντίον αυτών και να ενημερώσουν το Συμβούλιο μέχρι τις 5 Αυγούστου.
Να σημειωθεί πως η Τουρκία έχει απομακρύνει επίσης εκατοντάδες μέλη του προσωπικού της ανώτατης ισλαμικής αρχής της χώρας οι οποίοι φέρεται να εμπλέκονται στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, με την κατηγορία ότι είχαν «τρομοκρατικές» διασυνδέσεις, ανέφερε σήμερα ανακοίνωση της αρχής αυτής.
σχόλια