Ζωντανή ιστορία

H θρυλική ταβέρνα του Πειραιά σε νέα εποχή.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 11.5.2011 | 13:03

Η ιστορική ταβέρνα του Βασίλαινα στον Πειραιά έχει κάθε λόγο να καμαρώνει για τις διασημότητες που έχουν περάσει από τα τραπέζια της: από τον Αριστοτέλη Ωνάση και τη Σοφία Λόρεν, μέχρι τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον Μυριβήλη και τον Γιώργο Σεφέρη.

Με τις σκέψεις αυτές βρέθηκα πρόσφατα στο ιστορικό μαγαζί που γιόρτασε τα 90 χρόνια του. Οι καλεσμένοι απόλαυσαν ένα ασπρόμαυρο φιλμάκι που είχε γυριστεί για λογαριασμό γερμανικών και αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, με τον Βασίλαινα να μαγειρεύει στην κουζίνα του, δίνοντας τη συνταγή της διάσημης ταραμοσαλάτας.

Στιγμές συγκινητικές που μοιραστήκαμε μαζί με τον γιο του Θανάση, τον συνεχιστή -η τρίτη γενιά- της ιστορικής ταβέρνας, που την αύρα της συνθέτει ένα απίστευτο ανθρώπινο μωσαϊκό με διαφορετικές γαστρονομικές εμπειρίες και παραστάσεις, το οποίο υποκλινόταν στην παρέλαση των πιάτων του Βασίλαινα.

Ο σημερινός χώρος, μοντέρνος πλέον, διατηρεί κάποια στοιχεία της ιστορίας του μαγαζιού και, όπως τον χαζεύω, επιστρέφουν οι αναμνήσεις από την εποχή που τα ράφια του διακοσμούσαν κονσέρβες ντοματοπολτού και μπουκάλια με εμφιαλωμένο κρασί με τη φίρμα «Βασίλαινας» του 1950. Ο μαρμάρινος ποτηριώνας του περασμένου αιώνα επιμένει να δίνει και σήμερα το δικό του θρυλικό στίγμα.

Σε αυτό το μαγαζί διασκέδαζε το 1947 ο Τάιρον Πάουερ. Το ανακαλύπτεις στο άλμπουμ με τις υπογραφές, τα σχόλια, τα ποιηματάκια, τις φωτογραφίες και τα σκίτσα όλων αυτών των διάσημων και άσημων που έχουν περάσει από το 1936 έως σήμερα και καταθέτουν με τον δικό τους τρόπο τις εξαιρετικές γεύσεις που δοκίμασαν και τη ζεστή φιλοξενία.

Εδώ αισθάνεσαι το βάρος της παράδοσης, και η καινούργια ομάδα στην κουζίνα με σεφ τον Ρενάτο Μεκόλι και στη σάλα με τον σομελιέ Γιάννη Μακρή χαρίζουν έναν αέρα ανανέωσης. Στο μενού θα βρεις κάποια από τα κλασικά πιάτα, όπως η ταραμοσαλάτα και ο μπακαλιάρος με παντζάρια και σκορδαλιά. Από τις καινούργιες σπεσιαλιτέ θα γευτείς τη σούπα κολοκύθας με κύμινο, κάρι και μοσχοκάρυδο, που η βελούδινη υφή της και η βαθιά νοστιμιά της λειτουργεί σαν βάλσαμο για το τέλος μιας κουραστικής μέρας.

Εξαιρετικό αποδεικνύεται το μπαρμπουνάκι πάνω σε ντομάτα κονφί με πουρέ και καρπάτσιο κουνουπίδι που τρώγεται απνευστί, το ίδιο και το φρέσκο καλαμάρι σχάρας που συνοδεύεται με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και λάδι σκόρδου. Υποκλίνεσαι στο μαριναρισμένο ρίκι αλλά και στη σιγοψημένη πανσέτα με την τραγανή πολέντα από δίπλα. Το χοιρινό κότσι, αργοψημένο με υπομονή, έρχεται σωστά μελωμένο και συνδυάζεται ιδανικά με σέλινο και αυγολέμονο.

Αξίζει να μνημονεύσω το σέρβις που είναι ευγενικό, γρήγορο και ενημερωμένο. Αν με ρωτήσετε, αν θα επι- στρέψω στον Βασίλαινα, θα σας απαντήσω, οπωσδήποτε. Άλλωστε, για έναν μήνα η κουζίνα θα αναβιώσει το μενού των προπατόρων που θα σερβίρεται εκτός του βασικού μενού. Θα χαρείς με το φαγητό αλλά και με τον λογαριασμό, αφού για 10 πιάτα η τιμή αγγίζει τα 29 ευρώ το άτομο.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Scroll to top icon