Καζανέματα στα Χανιά

Προσευχή στην άγια λειτουργία των καζανεμάτων Facebook Twitter
Το καζάνι του Θανάση Κοροβέση στη Ρητίνη. Φωτ.: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος/Eudemonia.gr
0

Μεγαλύνει ο νους την προσδοκία των καζανεμάτων για την εξαγωγή του σωτήριου για την ψυχή μας τσίπουρου, του επίσημου ποτού της συντροφικής ευφορίας. Μικρά ποτηράκια, μεγάλη απόλαυση. Συχνά στη δική μας κουλτούρα το λίγο είναι πολύ. Και δεν είναι απλώς η φλογάτη γεύση της ρακής (ή της τσικουδιάς) της Κρήτης, της σούμας του Αιγαίου, του τσίπουρου της ηπειρωτικής Ελλάδας ή της γράπας, του τσίπουρου άνευ γλυκάνισου των βορείων κλιμάτων, ή της κυπριακής ζιβανίας, ούτε το πνεύμα της ευφροσύνης που φτερουγίζει τρελά στον εύφλεκτο αιθέρα της συνάντησης, αλλά, κυρίως, αυτό το ίδιο το συναπάντημα, η διάχυτη συγκίνηση της παρέας, που στα μέρη μας είναι μια καθημερινή μικρή ή και πολλές φορές εξαιρετικά μεγάλη γιορτή. Γιατί η φυσιολογική λειτουργία της ρακής δεν είναι ποτέ μοναχική. Κανείς δεν φέρνει το ποτήρι στα χείλια του εντελώς μόνος, ούτε και μόνο του. Η ρακή ποθεί συνυπάρξεις με φωτεινά πρόσωπα και μεζεκλίτικα ταιριάσματα, κι όταν ρωτάς ποια είναι αυτά, ποιος είναι ο καλύτερος μεζές που της πηγαίνει, όλοι σου απαντούν στερεότυπα: η καλή παρέα.

Η καλή παρέα συναντάται με τη ρακή από τα γεννοφάσκια της, από τη γενεσιουργό αλχημεία της απόσταξής της στα ρακιδιά. Από την πρώτη στιγμή που το δάκρυ της χαράς σταλάζει ηδονικά, νωχελικά, στην έξοδο του λαβύρινθου του καζανιού. Μοιάζει με το πρωτοστάλαγμα μεγάλης συναισθηματικής έκρηξης. Ένα ευωδιαστό μπουκέτο χημικών εξισώσεων και αληθινών συναισθημάτων, που τώρα εξαερώνεται σε αυτούς τους δυναμικούς, μεθυστικούς ατμούς, οι οποίοι μάχονται τα τοιχώματα του χάλκινου καζανιού –που βράζει επάνω στην πραγματική φωτιά, καίγοντας συχνά φυσική ύλη, ξύλα– και μετά υγροποιούνται, ίδια με ζωογόνο βροχή, για να ποτίσουν (άρα και να ανανεώσουν) στιγμές της ζωής μας. Η φωτιά μεταφέρεται μέσω της ρακής και απλώνεται μέσα μας, στον εσωτερικό κόσμο μας. 

Η τρούφα ή το χαβιάρι (εκτός από το αυγοτάραχο) δεν εντυπωσιάζουν μπροστά στη μικρή «κεφαλή» της ολωσδιόλου (αγκαθωτής σαν αχινός των ορέων) άγριας μικροσκοπικής αγκινάρας, που κάποιος μάζεψε από τις ερημιές, για την οποία στην Κρήτη επιμένουν ότι είναι ο καλύτερος μεζές για την τσικουδιά.

Είναι ν’ απορείς με τη δυναμική του πνεύματος του οίνου που αποθησαυρίζουν τα κατάλοιπα της οινοποίησης, οι βίαια συνθλιμμένες ρώγες («ῥᾶγες βότρυος» στην προγονική μας γλώσσα, εξού και η ρακή), τα τσίκουδα, τα τσίπουρα ή τα στέμφυλα του παρόντος, που με αυτό φορτίζουν τη δυναμική της παρέας, ήδη από την έναρξη της ιεροτελεστίας της υλοποίησής του, κατά την άγια λειτουργία των καζανεμάτων ή, πιο σωστά, τη γιορτή των καζανεμάτων.

Προσευχή στην άγια λειτουργία των καζανεμάτων Facebook Twitter
Στις αυθεντικές συντροφιές γύρω από τα ποτηράκια της ρακής, δεν μετρούν τα πλούσια και πολυτελή εδέσματα. Πολυτελές και αρχοντικό είναι το αυθεντικό. Φωτ.: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος/Eudemonia.gr

Οι γιορτές ξεκινούν με γιορτή. Και η καλή ώρα των καζανεμάτων είναι γιορτή. Δεν είναι μικρό πράγμα να αποταμιεύεις χαρμόσυνη ενέργεια και να την απελευθερώνεις σε κάθε περίσταση, και στις χαρές και στις λύπες, και στο καλωσόρισμα και στο κατευόδιο, και στα κρύα και στις ζέστες, και στην υγεία και στην ασθένεια. Γιατί η ρακή πάει με όλα, αλλά και με όλους. Είναι, βλέπετε, κι αυτή προσαρμοσμένη στη λογική του λίγου. Δεν είναι τα μεγέθη, τα πολλά ή τα λίγα αμπέλια που μετράνε, αλλά η νοικοκυροσύνη των αμπελουργών και η αύρα της συμπερίληψης και της ισότητας στο κέφι. 

Προσευχή στην άγια λειτουργία των καζανεμάτων Facebook Twitter
Στο ρακίδιο του Περικλή Φραγκεδάκη στο Καράνου των Χανίων. Φωτ.: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος/Eudemonia.gr

Το ζήσαμε ακολουθώντας την περίφημη Στράτα των Μουσούρων (το συμβολικό μονοπάτι της ελευθερίας) στις Άνω Καρές του χωριού Καράνου, της περιφέρειας των Χανίων, στο ρακιδιό του Περικλή Φραγκεδάκη, στην τελευταία, πανηγυρική βράση εκείνης της χρονιάς. Οι άνθρωποι, σφιχτά αγκαλιασμένοι, τραγουδούσαν το απολυτίκιο της τελευταίας μεταμόρφωσης του άγιου καρπού της οινόης σε τσικουδιά, που είναι παράλληλα και βασική αξία ενός παραδοσιακά βιώσιμου τρόπου ζωής:

Αμπέλι μου πλατύφυλλο και μακροκοντυλάτο, 
οι χρωφειλέτες ήρθανε και θε να σε πουλήσω.
Πουλήσεις με, χαρίσεις με, το χρέος δε το βγάνεις.
Βάλε να με κλαδέψουνε γέροντες με τα γένια
και βάλε να με σκάψουνε απάρθενα κοπέλια,
βάλε να με τρυγήσουνε απάρθενα κοράσια,
τότε θα ιδείς, αφεντικό, το χρέος πώς το βγάνεις.

Και κάθε τέτοια εποχή καζανεμάτων, μπαίνουμε ξανά και ξανά σε εκείνη τη θερμή αγκαλιά των καζανιών που βράζουν, πότε στον Όλυμπο και πότε στα Πιέρια Όρη, για να αισθανθούμε τη θαλπωρή της συντροφιάς, που θα μας συντροφεύει κάθε φορά που θα ακουμπούμε στα χείλια μας τα μικρά ποτηράκια. Εις υγείαν της παρέας, αλλά και των καζανάρηδων (καλή τους ώρα) που επιμένουν, για τις αποφασιστικές στιγμές των καζανεμάτων που κατά καιρούς μας φίλεψαν: Γιώργο Μαλάμο στην Κάτω Μηλιά, Γιάννη Παντούλη στην Περίσταση, Γιώργο Κουτσή στη Βροντού, Γιώργο και Θανάση Σπανό στο Παλαιό Ελευθεροχώρι Πιερίας, Μιχάλη και Βασίλη Χατζή στον Νέο Παντελεήμονα, Θανάση Πολυχρό στη Σκοτίνα, Θανάση Κοροβέση στη Ρητίνη. Έρχονται στον νου μας σαν όραμα, τη στιγμή που αποσφραγίζουν στο τέλος της απόσταξης το καζάνι και αυτοί τυλίγονται στους καπνούς, έτοιμοι να αναληφθούν μέσα στα μυστήρια της τέχνης τους.

Προσευχή στην άγια λειτουργία των καζανεμάτων Facebook Twitter
Το καζάνι του Χατζή στον Νέο Παντελεήμονα. Φωτ.: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος/Eudemonia.gr
Προσευχή στην άγια λειτουργία των καζανεμάτων Facebook Twitter
Το καζάνι του Σπανού στο Παλαιό Ελευθεροχώρι Πιερίας. Φωτ.: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος/Eudemonia.gr

Σε μια αγαπητική αγκαλιά, κάποτε, στη γιορτή των καζανεμάτων, φανταστήκαμε τον Μίμη Σουλιώτη να μας εκμυστηρεύεται με τόλμη:

«Ακόμα και το τσίπουρο μοιάζει με Μπαχ: 
διαυγές, κατανοητό, κοινό κι απλό,
με αποσταγμένη ουσία, φυσικά εύφλεκτο…»

Και κυριολεκτικά εύφλεκτο. Δες τον Γιώργο Μαλάμο στο καζάνι του στην Κάτω Μηλιά των Πιερίων Ορέων, πως θυσιάζει ένα ποτηράκι ζεστό ακόμη, νιόβγαλτο τσίπουρο για να γραδάρει, με εμπειρικό τρόπο, τα οινοπνεύματα και να καρατάρει σε πιο σημείο βρίσκεται η απόσταξη. Με το ένα χέρι αδειάζει το ποτηράκι με μια κοφτή κίνηση επάνω στο καζάνι, τη στιγμή που με το άλλο το πυροδοτεί με τον αναπτήρα του. Και το ποτό λαμπαδιάζει και του λέει με την ένταση και το χρώμα της φλόγας του ποια πρέπει να είναι η επόμενη κίνησή του. 

Προσευχή στην άγια λειτουργία των καζανεμάτων Facebook Twitter
Ρακί ταιριασμένη με τις καρδιές των κηπευτικών. Φωτ.: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος/Eudemonia.gr
Προσευχή στην άγια λειτουργία των καζανεμάτων Facebook Twitter
Μικρά ποτηράκια, μεγάλη απόλαυση. Εις υγείας της παρέας. Φωτ.: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος/Eudemonia.gr

Στις αυθεντικές συντροφιές γύρω από τα ποτηράκια της ρακής, δεν μετρούν τα πλούσια και πολυτελή εδέσματα. Πολυτελές και αρχοντικό είναι το αυθεντικό. Η τρούφα ή το χαβιάρι (εκτός από το αυγοτάραχο) δεν εντυπωσιάζουν μπροστά στη μικρή «κεφαλή» της ολωσδιόλου (αγκαθωτής σαν αχινός των ορέων) άγριας μικροσκοπικής αγκινάρας, που κάποιος μάζεψε από τις ερημιές, για την οποία στην Κρήτη επιμένουν ότι είναι ο καλύτερος μεζές για την τσικουδιά. Γενικώς οι «καρδιές» των  χλωρών κηπευτικών (αυτά τα νόστιμα απορρίμματα που συνήθως πετάμε όταν τα καθαρίζουμε) είναι εξαιρετικά συνοδευτικά της ρακής. Η «καρδιά» των βασικών κοτσανιών του μπρόκολου (το καλύτερο), του κουνουπιδιού και του λάχανου, που αλλού το λένε και «φρίο». Και οι ανετρεμμένοι μέσα στη γη βολβοί, τα γουλιά, οι ασκορδουλάκοι, οι ρέβες και τα πιπεράτα ραπανάκια. Και τα κηπευτικά των μπαξέδων της Πιερίας κλεισμένα μέσα στα βάζα (τα καρότα, οι πιπεριές, τα φασολάκια, η σελινόριζα, οι σκελίδες σκόρδου ολόκληρες), ξιδάτα τουρσιά, ακόμη και το σκέτο κρεμμύδι, ωμό, μόνο με πιπέρι και λεμόνι, και τα ανοιξιάτικα χλωρά κουκιά. Α, και τα αγγουράκια τουρσί, διατηρημένη ανάμνηση του καλοκαιριού που πέρασε.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα πάντα για το τσίπουρο: Προέλευση, ποικιλίες και μεζέδες για να το ταιριάξεις

Γεύση / Τα πάντα για το τσίπουρο: Προέλευση, ποικιλίες και μεζέδες για να το ταιριάξεις

Το τσίπουρο είναι η πλέον χαρακτηριστική ελληνική υπογραφή στην παραγωγή ποτών. Είναι δεμένο με μια μακρά παράδοση, αλλά καταφέρνει να διατηρείται στην επικαιρότητα. Έχει την πρώτη θέση στα τραπέζια της παρέας σε όλη την Ελλάδα και του ανήκει ο πρώτος λόγος στη συνοδεία του ελληνικού μεζέ.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM