Έχω ξαναγράψει γι’ αυτό το γλυκό που με ενθουσιάζει κάθε φορά σαν να είναι η πρώτη φορά που το δοκιμάζω και επιμένω πως αν θέλετε να εντυπωσιάσετε σε ένα τραπέζι –γιορτινό ή μη–, αν θέλετε το δώρο που θα πάτε σε μια επίσκεψη να εκτιμηθεί και με το παραπάνω, τότε πρέπει να αναζητήσετε τον κορμό με καραμελωμένο γάλα και ανθό αλατιού που ετοιμάζει ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης στα Άκρα (Αμύντα 12, Παγκράτι, 210 7251116). Είναι ουσιαστικά μια custard cream με βιολογικό αγελαδινό γάλα από την Καρδίτσα, μαύρη ζάχαρη, βιολογικό μέλι ελάτης και βανίλια, που ψήνεται περίπου τρεις ώρες για να καραμελώσει και προτείνεται για οκτώ άτομα (26 ευρώ). Πολύ ωραία και ιδιαίτερη είναι και η βασιλόπιτά του, ένα γεμάτο σε γεύση κέικ με μανταρίνι και μπαχαρικά, που προτείνεται για δέκα έως δώδεκα άτομα (24 ευρώ).
Από το Ourse της Γλυφάδας (Μυστρά 39, 2121067019), όπου τα γλυκά έχουν επίσης την υπογραφή του Πεδιαδιτάκη, θα ήθελα κάποιος που κινείται προς τα εκεί να μου φέρει τον κορμό φιστίκι (διαθέσιμος από τις 23 Δεκεμβρίου και για όλες τις ημέρες των γιορτών), μια σοκολάτα gianduja (7,50 ευρώ) με πραλίνα φουντουκιού, καραμελωμένα φουντούκια και αλμυρή καραμέλα και μια flan parisién με κρέμα βανίλια Μαδαγασκάρης (28 ευρώ), ένα γλυκό που φτιάχνουν σταθερά από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους και έχει τους δικούς του φανατικούς.
Και επειδή μόλις το δοκίμασα, το πανετόνε λευκή σοκολάτα - φιστίκι του 72Η είναι κολασμένο.
Δεν θα σας προτείνω κάποιον κλασικό και φημισμένο κουραμπιέ − τους ξέρετε. Ο δικός μου αγαπημένος για φέτος φτιάχνεται στο Kora (Αναγνωστοπούλου 44, 210 3627855) του Κολωνακίου (15 ευρώ/ 500 γρ.) και μπαίνει σε ένα κουτί τέλειο για να το δωρίσετε ή για να το έχετε στο σπίτι. Οι Korabiedes είναι τετράγωνες μικρές μπουκιές που φέρνουν σε μπισκότα και λιώνουν στο στόμα. Έκανα ένα «πείραμα» τις προάλλες στο γραφείο προκειμένου να δω αν μπορεί κανείς να φάει μόνο έναν. Τελικά, οι περισσότεροι καταναλώσαμε από τρεις-τέσσερις τη φορά. Από το Κora να προμηθευτείτε και την babka για οκτώ άτομα (20 ευρώ), που είναι γεμισμένη με vanilla caramel − είναι ιδανική για το χριστουγεννιάτικο πρωινό σας.
Μιας και είπα μικρές μπουκιές, αν είστε φαν του Noble πανετόνε, μην ξεχάσετε στην παραγγελία σας στο Madame Fraise (Υμηττού 225, Παγκράτι) να βάλετε και ένα κουτί «mini selection» (18 ευρώ), το οποίο περιέχει τέσσερα διαφορετικά signature γλυκά του ζαχαροπλαστείου σε μικρές δόσεις: lemon tart με ιταλική μαρέγκα με lime και compote λεμόνι με δυόσμο, tarte vibrato με bitter cremeux σοκολάτας 70% με αλατισμένη καραμέλα toffee, άρωμα passion fruit και καραμελωμένα peanuts, paris brest με mousseline από φουντούκια Piemonte και τραγανή πραλίνα à l'ancienne, rose cheesecake με κρέμα φούρνου με μαρμελάδα βατόμουρο και namelaka τριαντάφυλλο.
Κουραμπιέδες με αιγοπρόβειο βούτυρο Βυτίνας, αρωματισμένους με ξύσμα πορτοκαλιού και βανίλια προσφέρει για πρώτη φορά ο Γιώργος Χατζηιωαννίδης. Μετά από μια πορεία σε κορυφαία εστιατόρια όπως ο Βασίλαινας, το Nolan, ο Proveleggios και το Sweet Nolan, απέκτησε τον δικό του τριτοκυματικό φούρνο, αφού πήρε και ανανέωσε τον Μονόκερο του Παγκρατίου (Φαίδρου 4, 210 7510887). Έχει να προτείνει διάφορα πράγματα για αυτές τις γιορτινές μέρες: ένα financier με ελληνικό καφέ και πραλίνα αμυγδάλου, ένα brioche κάστανο με άρωμα ρούμι, babka με γέμιση σοκολάτα–πραλίνα, κρουασάν φιστίκι και κόκκινα φρούτα, ένα roll με γέμιση μελομακάρονο. Η βασιλόπιτά του είναι ένα κλασικό κέικ με φλουρί που διαφέρει, αφού έχει την υπογραφή της Νταϊάνας Βαρδαξή (aka Cat Black), και είναι ένα γούρι–κόσμημα. Αν περάσετε από εκεί, πάρτε και ένα βάσκικο cheesecake, το κάνει φοβερό.
Ο μετρ του πανετόνε, Αντώνης Σελέκος (Εριφύλης 2, 210724 8888), προτείνει και φέτος τα Χριστούγεννα –αλλά και όλο τον χρόνο– γεύσεις που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα (από 35 έως 40 ευρώ): προζυμένιο με χειροποίητο confit λεμόνι και πορτοκάλι, σταφίδες Κρήτης, cranberries και σοκολάτα 70%, ένα με φιστίκια Αιγίνης, ένα με καραμελωμένα μήλα, μπισκότο streusel, καραμέλα με ανθό αλατιού, μοσχοκάρυδο και κανέλα, το πανετόνε Black Forest με λευκή σοκολάτα, bitter σοκολάτα και kirsch. Το δικό μου αγαπημένο είναι αυτό με τα κομμάτια σοκολάτας, τα καραμελωμένα φουντούκια και το spread σοκολάτας. Στα βόρεια προάστια, πανετόνε προμηθευόμαστε από το Pavlov’s Patisserie, σίγουρα παίρνουμε και τραγανά και βουτυράτα speculoos μπισκότα με μπαχαρικά, τζίντζερ, κανέλα, μοσχοκάρυδο.
Ψάχνετε pandoro; Φτιάχνει ο Νίκος Χανδόλιας στο 72H, εκτός από τα προζυμένια πανετόνε του (από 37 έως 48 ευρώ) που κυκλοφορούν σε τέσσερις διαφορετικές γεύσεις: μόκα με καραμελωμένα καρύδια πεκάν, ένα με λευκή σοκολάτα και φιστίκι Αιγίνης, ένα με τριπλή σοκολάτα και ένα κλασικό. Όλα τα παραπάνω μπαίνουν στην πιο γιορτινή συσκευασία, κάτι που τα κάνει ιδανικά για να τα δωρίσετε. Και επειδή μόλις το δοκίμασα, το πανετόνε λευκή σοκολάτα - φιστίκι είναι κολασμένο.
Σας έχω και βραβευμένο πανετόνε, το MiTo21 του Έλληνα Μιχάλη Τυράκη που κατέκτησε την ανώτερη διάκριση των τριών αστέρων στα Great Taste Awards. Φέτος ο δημιουργός του προτείνει να συνοδεύσουμε το κλασικό πανετόνε του με την πλούσια πραλίνα, με 41% φιστίκι, που του δίνει μια έξτρα ξηροκαρπάτη γεύση. Μπορείτε να βρείτε τα σημεία πώλησής του εδώ.
Σημειώστε –και δεν θα χάσετε αν δεν το ξεχάσετε– ότι το Τρομερό Παιδί των Ιλισίων (Παπαδιαμαντοπούλου 30, 2107777537) θα φτιάξει για τη γιορτή των Φώτων galette des rois, τη γαλλική βασιλόπιτα δηλαδή με την τραγανή σφολιάτα και την κρέμα αμυγδάλου που κόβεται στις 6 Ιανουαρίου – ανυπομονώ γι’ αυτό το γλυκό.
Σε περίπτωση που σας αρέσουν τα γλυκά με κάστανο, η Κατερίνα Λιβά φτιάχνει στο Poulette της Αγίας Παρασκευής (Ελληνοσερβικής Φιλίας 64, 211 1114172) έναν κορμό με crémeux κάστανο αρωματισμένο με τζαμαϊκανό ρούμι, με μπαβαρουάζ φρέσκιας βανίλιας Μαδαγασκάρης και δροσερό κομποτέ μανταρίνι. Bûches de Noël που εντυπωσιάζουν τόσο γευστικά όσο και εμφανισιακά ετοιμάζει και φέτος ο Dimitris Εconomides στο Νέο Ψυχικό (Λεωφ. Κηφισίας 340, 2106755000). Έχει ετοιμάσει έναν κορμό-ωδή στη σοκολάτα με διάφορες υφές αλλά και έναν με στρώσεις μπισκότου, σφολιάτας, αμυγδάλου και crémeux με βανίλια από την Οκινάουα.
Θέλετε διαφορετικά ψωμιά για να συνοδεύσουν τα πλατό τυριών που θα ετοιμάσετε στο σπίτι αυτές τις μέρες; Το προζυμένιο χαρουπόψωμο με σταφίδες που φτιάχνει ο Γιώργος Τασούλας και διανέμει κάθε Παρασκευή μέσω του Bobota είναι από τα πιο ωραία που έχω δοκιμάσει τελευταία. Εμπνευσμένο από την παράδοση του χριστόψωμου, το χριστουγεννιάτικο ψωμί του BREAD B.C. (Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, 210 6851961) είναι επίσης προζυμένιο, σταρένιο και αργής ωρίμανσης, έχει γλυκάνισο, αμύγδαλα και αποξηραμένα βερίκοκα. Εκεί θα βρείτε και gingerbread cookies. Μπισκότα με φυστικοβούτυρο ξεφουρνίζουν στο Yum guilt free που μόλις άνοιξε το νέο του κατάστημα στη Γλυφάδα (Ξενοφώντος 40, 210 9613374). Και αν έχετε αδυναμία στα cookies, το plant-based Holy Llama (Γρ. Κυδωνιών 8, Υμηττός, 210 7626078 / Νίκης 23, Σύνταγμα, 210 3212756) έφτιαξε φέτος σοκολατένια μπισκότα με θρυμματισμένα candy canes (15 ευρώ/7τμχ).
Το Sweet Nolan (Απόλλωνος 6Β, 210 3240698) βρίσκεται σε μεγάλα κέφια αυτά τα Χριστούγεννα, αφού έχει ετοιμάσει δώδεκα γιορτινά γλυκά που πατάνε σε αγαπημένες συνταγές αλλά έχουν ένα απροσδόκητο twist. Αν βρίσκεστε σε φάση να δοκιμάσετε γλυκά πέρα από τα κλασικά, τότε εκεί θα ευχαριστηθείτε, θα βρείτε christmas dumplings με μανταρίνι και choux με yuzu, μελομακάρονα με μέλι βελανιδιάς, babka με κάστανο, black forest με σοκολάτα γάλακτος και ταχίνι, ενώ έχουν ετοιμάσει και ένα gift box με εθιστικά spicy ginger sticks με μελάσα και μπαχαρικά, ακόμα πιο εθιστικές τρούφες με σοκολάτα και φουντούκι, βουτυράτα μπισκότα παλέ με φιστίκι, εργολάβους μελομακάρονο και ένα μείγμα για ζεστή σοκολάτα με μπαχαρικά.
Highlight είναι οι τέσσερις τούρτες που προτείνει για τα γιορτινά μας τραπεζώματα: η αυστριακή sachertorte με σοκολάτα bitter, compote βερίκοκο αλλά και μια τραγανή βάση με φουντούκι, μια τάρτα σοκολάτας με καραμέλα miso, τραγανή βάση φεγεντίνης, χιόνι σοκολάτας και μπισκότα νιφάδες, μια black forest με μους σοκολάτας bitter και κρέμα σοκολάτας γάλακτος με ταχίνι και ένα κέικ με μαλακή βάση αμυγδάλου, τραγανή επικάλυψη καρύδας, crémeux yuzu και compote φραμπουάζ – αυτό το τελευταίο με κέρδισε. Απλώς μην αφήσετε το γλυκό για την τελευταία στιγμή, όλες οι τούρτες χρειάζονται προπαραγγελία τουλάχιστον μία μέρα νωρίτερα τηλεφωνικά, ενώ υπάρχει και δυνατότητα αποστολής εντός Αττικής.
Ο third wave φούρνος των Χανίων Red Jane και το 1OAM apotheke (Λ. Κωνσταντινουπόλεως 82, 2121015255) της Εύας Παπαδάκη στο Γκάζι συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια βασιλόπιτα εμπνευσμένη από τον μινωικό λαβύρινθο. Αξιοποιώντας δυο σημαντικούς καρπούς της Κρήτης, το βιολογικό ελαιόλαδο και τα βιολογικά πορτοκάλια, η βασιλόπιτα συνοδεύεται από ένα κεραμικό φλουρί σχεδιασμένο από τον κεραμίστα Μανουσό Χαλκιαδάκη. Η βασιλόπιτα θα είναι διαθέσιμη για αγορά σε Χανιά και Αθήνα. Στην Αθήνα, μπορείτε να την αποκτήσετε στις 28 και 29 Δεκεμβρίου 2024 στο 1OAM apotheke. Την 28η Δεκεμβρίου, ο ζαχαροπλάστης του Red Jane, Κωνσταντίνος Κασιδόπουλος, θα βρίσκεται στο 1OAM apotheke, παρασκευάζοντας ζωντανά τη βασιλόπιτα και υπόσχεται πως θα μοιραστεί τα μυστικά της τέλειας συνταγής.
Τα περισσότερα από τα παραπάνω ζαχαροπλαστεία βρίσκονται και στις πλατφόρμες διανομής του efood και της Wolt.