Κυβέλη: σπιτικό ελληνικό φαγητό για όλες τις ώρες της ημέρας

Ένα μεζεδοπωλείο που ξεχωρίζει στην περιοχή της Κυψέλης

28.6.2019 | 11:31
Κυβέλη: σπιτικό ελληνικό φαγητό για όλες τις ώρες της ημέρας
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

 

Αν θέλεις να πάρεις μια καλή γεύση της αστικής Αθήνας των δεκαετιών του '60 και του '70, νομίζω ότι η περιοχή της Κυψέλης είναι ό,τι πρέπει για να σε ταξιδέψει πίσω στον χρόνο. Και ανάμεσα στα διάφορα σημεία της αθηναϊκής συνοικίας που φημίζονται για την ομορφιά και την αστική ιστορία τους, η πλατεία του Αγίου Γεωργίου κατέχει περίοπτη θέση.

 

Η πλατεία που έχει αναθρέψει πολλές γενιές Αθηναίων και αποτελούσε κάποτε καλλιτεχνικό στέκι έχει ζήσει τα πάνω και τα κάτω της. Φαίνεται, όμως, ότι οι πολύ δύσκολες εποχές έχουν περάσει και η πλατεία έχει ξαναγεννηθεί, αποκτώντας μια σύγχρονη πολυεθνική ταυτότητα, την οποία έχουν ενισχύσει και οι χρήστες του Airbnb που κάνουν αισθητή την παρουσία τους όλες τις εποχές του χρόνου.

 

Αν ξεχάσεις τις γύρω νεο-αθηναϊκές πολυκατοικίες που χαρακτηρίζουν ξεκάθαρα το αστικό τοπίο, θα μπορούσες να πεις ότι είσαι σε πλατεία περιφερειακής πόλης. Σε αυτό το σκηνικό, το μεζεδοπωλείο Κύβελη –όνομα που αποτίνει φόρο τιμής στη μεγάλη κυρία του θεάτρου‒ έχει πάρει μέρος σε αυτήν τη διαδικασία αναγέννησης, προσφέροντας ωραίο, ελληνικό, σαν σπιτικό φαγητό και αποτελώντας πόλο έλξης όλες τις ώρες της ημέρας.

 

Κυβέλη: σπιτικό ελληνικό φαγητό για όλες τις ώρες της ημέρας
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

 

Ο ιδιοκτήτης Γιώργος Αναγνώστου είναι γέννημα-θρέμμα Κυψελιώτης, αλλά με πολίτικες ρίζες από την πλευρά της γιαγιάς του και παράδοση στην εστίαση, αφού η οικογένειά του έτρεχε το περίφημο Green Park στην περιοχή. Η επιλογή του, λοιπόν, να ανοίξει το «Κυβέλη«» το 2016 δεν ήταν καθόλου τυχαία.


Ο δημιουργικός σεφ Γιώργος Κόντας με καταγωγή από τη Μυτιλήνη τιμά τα ελληνικά προϊόντα και τις συνταγές της παράδοσης. «Πιστεύω στις ρίζες μας και θέλω στα φαγητά μου να υπάρχει ελληνική ταυτότητα» λέει. Στον κατάλογο φιγουράρουν ελκυστικοί μεζέδες, λαχταριστά πιάτα ημέρας, κρεατικά σχάρας αλλά και θαλασσινές προτάσεις . Η επιλογή γίνεται δύσκολη.

 

Αξίζει να επισκεφτείς πολλές φορές το μαγαζί για να πάρεις γεύση, συνοδεύοντας τους μεζέδες με κάποιο κρασί ή απόσταγμα από τη λίστα με την καλή τιμολόγηση. Εδώ θα περάσεις όμορφα και θα αφεθείς στο κανάκεμα του σέρβις.

 

Κυβέλη: σπιτικό ελληνικό φαγητό για όλες τις ώρες της ημέρας
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

 

Από τις σαλάτες μπορείς να διαλέξεις αυτήν με φρέσκα πράσινα λαχανικά, μανούρι, αποξηραμένο σύκο, ξηρούς καρπούς και σος με μέλι και πορτοκάλι που φέρει και το όνομα το μαγαζιού, «Κυβέλη» (€6,70), ή την τριμμένη ντομάτα με σπασμένη ξινομυζήθρα Κρήτης, κάππαρη και ελαιόλαδο πάνω σε κριθαροκουλούρα (€4,80). Καλές επιλογές και οι δύο, ό,τι πρέπει για να μπεις στο παιχνίδι.

 

Από τις αλοιφές, η μελιτζανοσαλάτα που δοκιμάσαμε ήταν φτιαγμένη με μαστοριά (€3,90). Οι κολοκυθοκεφτέδες με σος γιαουρτιού (€4,90) θεωρούνται από τα must του μαγαζιού και όχι άδικα. Ήταν σωστά τηγανισμένοι, τραγανοί και αρωματικοί, χωρίς περίσσευμα λαδιού. Μην αδιαφορήσετε για την ανδριώτικη φρουτάλια, μια συνταγή με αυγά, πατάτες, λουκάνικο, μυζήθρα και δυόσμο (€5,60) και γεύση πληθωρική. Μην αντισταθείς στις τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι (€3,10).

 

Κυβέλη: σπιτικό ελληνικό φαγητό για όλες τις ώρες της ημέρας
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

 

Από τα κυρίως, διαλέξαμε την τηγανιά συκώτι μοσχαρίσιο που σερβίρεται με κρεμμύδι και πιπεριές (€6,20), καθώς και το κριθαρότο λαχανικών (€5,90).

 

Καλοφτιαγμένα και τα δύο, όπως και τα πιάτα ημέρας που δοκιμάσαμε, που σε παρέπεμπαν κατευθείαν σε σπιτική κουζίνα: χορτόπιτα αρωματική με χωριάτικο φύλλο (€3), γεμιστά κολοκυθάκια με ρύζι και κιμά, μυρωδικά και αυγολέμονο (€6,80), ρολό πανσέτα χοιρινή με γέμιση πιπεριές, γραβιέρα, μανιτάρια, βότανα και μυρωδικά (€8) αλλά και εξαιρετικό χουνκιάρ με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, μοσχάρι σιγομαγειρεμένο σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και καραμελωμένα κρεμμύδια (€9,50).

 

Κυβέλη: σπιτικό ελληνικό φαγητό για όλες τις ώρες της ημέρας
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

 

Αν είσαι φίλος του ψαρομεζέ, θα βρεις διάφορα, από καλαμαράκια και γαρίδες σαγανάκι μέχρι μακαρονάδα του ψαρά.

 

Αν αντέχεις, μπορείς να κλείσεις με το κέρασμα, που είναι χαλβάς σμυρναίικος με σιμιγδάλι, ή με τον κορμό σοκολάτας (€2,90). Αν ζεις κοντά στην περιοχή, φυσικά θα επωφεληθείς και από το delivery.

 

Κυβέλη, Επτανήσου 15, πλατεία Αγίου Γεωργίου, Κυψέλη, 210 8219406

Επτανήσου 15, πλατεία Αγίου Γεωργίου
210 8219406
 
 
 
 
Νίκη Μηταρέα
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Συνταγές με φιστίκι

Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Νίκη Μηταρέα |
Scroll to top icon