Μπορεί ένα μήλο να αλλάξει τον κόσμο; [video]

Μπορεί ένα μήλο να αλλάξει τον κόσμο; [video] Facebook Twitter
0
Μπορεί ένα μήλο να αλλάξει τον κόσμο; [video] Facebook Twitter

Επάνω στη ρήση "Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα" γίνονται οι περισσότερες προσπάθειες για να διαφημιστεί η καλή και σωστή διατροφή.

Πλέον τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά για να σταθεί κανείς μόνο εκεί.

Στην πραγματικότητα, ένα και μοναδικό μήλο, μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα και θα μπορούσε να γλιτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

 

 725.000 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από στεφανιαία νόσο , καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο και αυτό κοστίζει στους πολίτες και φορολογούμενους της Αμερικής 94 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιατρικά έξοδα για την θεραπεία των ασθενειών.

Η τελευταία επιστημονική έρευνα δείχνει ότι αν οι Αμερικανοί κατανάλωναν μια μερίδα φρούτων ή λαχανικών παραπάνω ημερησίως, οι 30.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως μόνο από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, θα μπορούσαν να αποτραπούν.

Τα περιστατικά αυτά έχουν κόστος θεραπείας 5 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία βγαίνουν από τον εθνικό προϋπολογισμό και αν αναλογιστούμε πως το ποσό αυτό μπορεί να καλύψει την μαναβική ενός έτους για 1,8 εκατομμύρια Αμερικανούς, τότε έχουμε μια εξίσωση που μπορεί να σώσει ζωές.

Μπορεί λοιπόν η υγιεινή διατροφή να έχει αποκτήσει συμμάχους ακόμη και τους οικονομολόγους αλλά στην Αμερική υπάρχουν τεράστια προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν και η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει καμία διάθεση να συμμεριστεί την ανάγκη για δραματικές αλλαγές στο τραπέζι των καταναλωτών.

Το πρόχειρο φαγητό είναι στην κορυφή της φτηνής τροφικής αλυσίδας και οι πιο υγιεινές τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά αδυνατούν να το ανταγωνιστούν.

Επιπλέον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια επιδοτήσεων σε αγρότες που καλλιεργούν καλαμπόκι 'η σόγια, τα οποία χρησιμοποιούνται για να κάνουν ανθυγιεινά επεξεργασμένα τρόφιμα ενώ τα ψίχουλα που μένουν, πάνε στους ελάχιστους θαρραλέους παραγωγούς που θέλουν να αναπτύξουν καλλιέργειες, πολύ πιο σημαντικών για την υγεία, οπωρολαχανικών. 

  

Το παρακάτω video ανήκει στον ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό οργανισμό Concerned Scientists που απαρτίζεται από μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων και παροτρύνει τον Αμερικανικό λαό, να ενδιαφερθεί και να διεκδικήσει αυτό το μήλο που δικαιούται και που μπορεί να του σώσει τη ζωή.

Το ότι τόση ώρα μιλάμε για την Αμερική σημαίνει απλά ότι τα στοιχεία έχουν προέλθει από εκεί αλλά η ιστορία του μήλου αγγίζει πια σχεδόν όλο τον πλανήτη, οπότε μας αφορά όλους.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ